Γάλα αμυγδάλου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το αμυγδαλόγαλα είναι μια νόστιμη και εναλλακτική επιλογή του ζωικού γάλακτος, που προκύπτει από την άλεση των αμυγδάλων και την ανάμειξή με νερό.
Το γάλα αμυγδάλου συνιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταναλώσουν το αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση στη κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου. Ωστόσο, πρόκειται για φυτικό παράγωγο που η ιστορία του ξεκινά ήδη από τον Μεσαίωνα. Από τότε δηλαδή που το αγελαδινό γάλα δεν αποτελούσε αξιόπιστη πηγή διατροφής, καθώς αλλοιωνόταν εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου. Κάτι που δεν ισχύει για το αμυδαλόγαλα.
Καθώς τα χρόνια περνούν, η δημοτικότητά του ολοένα και αυξάνεται, με μια μικρή παύση την εποχή που έγινε γνωστή η διατροφική αξία του αγελαδινού γάλακτος.
Πάρα ταύτα, τα τελευταία χρόνια επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο κατακτώντας την δεύτερη θέση στη λίστα με τα πιο υγιεινά γάλατα του 20ου αιώνα. Την πρώτη θέση κατέκτησε το γάλα σόγιας.
Σήμερα, η πλούσια γεύση, η θρεπτική σύσταση στο γάλα αμυγδάλου και το γεγονός ότι είναι ένα ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο συστατικό (μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές παρασκευές), έχουν κατατάξει το γάλα αμυγδάλου σε ένα από τα πιο δημοφιλή φυτικά γάλατα.
Διατροφική αξία
Το αμυγδαλόγαλα περιέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που το καθιστούν μια πολύτιμη προσθήκη στη δίαιτα μας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως 1 φλιτζάνι προσφέρει στον οργανισμό το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη E.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η περιεκτικότητα βιταμίνης D και ασβεστίου.
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα, τι κρύβει η μαγική σύνθεση στο γάλα αμυγδάλου.
240 ml αμυγδαλόγαλα περιέχουν περίπου:
Θερμίδες: 40
Υδατάνθρακες: 2 gr
Πρωτεΐνες: 1 gr
Λιπαρά: 3 gr
Φυτικές ίνες: 1 gr
Βιταμίνη Ε: 10 mg (50%)*
Βιταμίνη D: 100 IU (25%)*
Βιταμίνη Α: 500 IU (10%)*
Μαγνήσιο: 16 mg (4%)*
Φώσφορο: 40 mg (4%)*
Ασβέστιο: 200 mg (20%)*
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι το γάλα αμυγδάλου δεν αποτελεί υποκατάστατο του ζωικού ή μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, οι ενήλικες και τα παιδιά άνω των δύο ετών, μπορούν να το εντάξουν στη διατροφή τους και να επωφεληθούν από τα θρεπτικά συστατικά του.
Οφέλη
Ορισμένα από τα πιο σπουδαία και επιστημονικώς αποδεδειγμένα οφέλη στο αμυγδαλόγαλα περιλαμβάνουν:
Λίγες θερμίδες
Τα αμύγδαλα και όλοι οι ξηροί καρποί, περιέχουν στη σύνθεση τους μεγάλο αριθμό θερμίδων. Εξαιτίας αυτού, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το αμυγδαλόγαλα έχει αντίστοιχη θερμιδική αξία.
Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία επεξεργασίας και παρασκευής, επιτρέπει να φτάσει στο ποτήρι μας μόνο ένα μικρό ποσοστό θερμίδων.
Για την ακρίβεια, ένα φλιτζάνι (240 ml) γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, περιέχει περίπου 30-50 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα ζωικού γάλακτος περιέχει περίπου 140 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα αμυγδάλου περιέχει 65-80% λιγότερες θερμίδες.
Δεδομένου λοιπόν, ότι η μείωση πρόσληψης θερμίδων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσουμε βάρος, ειδικά όταν συνδυάζεται με τακτική άσκηση, η αντικατάσταση γαλακτοκομικών προϊόντων με γάλα αμυγδάλου συνιστά έναν εξαιρετικό τρόπο απώλειας των περιττών κιλών.
Χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα
Ένα φλιτζάνι (240 ml) γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 1-2 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων, τα περισσότερα είναι φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως το αμυγδαλόγαλα είναι κατάλληλο για όσους προσπαθούν να περιορίσζουν την κατανάλωση ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένου των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.
Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ότι πολλές εμπορικές ποικιλίες γάλακτος αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένες με αρωματικά και πρόσθετα σάκχαρα, σε αναλογία που αντιστοιχεί περίπου στα 5-17 γραμμάρια. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ετικέτα των συστατικών.
Πλούσιο σε βιταμίνη Ε
Τα αμύγδαλα συνιστούν μια από τις κορυφαίες πηγές βιταμίνης Ε, αφού μόλις 30 γραμμάρια προσφέρουν στον οργανισμό το 37% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, το αμυγδαλόγαλα ως γνήσιο παράγωγο των αμυγδάλων αποτελεί επίσης μια φυσική πηγή βιταμίνης Ε. Δεδομένου όμως ότι πολλές γαλακτοβιομηχανίες επιλέγουν να προσθέσουν επιπλέον βιταμίνη Ε κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, ένα φλιτζάνι αμυγδαλόγαλα μπορεί να μας προσφέρει μέχρι και το 50% της καθημερινής μας ανάγκη.
Συνεπώς, η τακτική κατανάλωση μπορεί να προσφέρει όλα τα οφέλη της βιταμίνης Ε, όπως προστασία του οργανισμού από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, καθώς και την ενίσχυση της υγείας των ματιών και των οστών.
Επιπλέον, έχει βρεθεί πως η βιταμίνη Ε ωφελεί σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου, ενώ μελέτες έχουν αποδείξει ότι μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου Alzheimer.
Καλή πηγή ασβεστίου
Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που συμβάλλει στην ανάπτυξη και την υγεία των οστών. Βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων και οστεοπόρωσης, ενώ είναι απαραίτητο και για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου και του ζωικού γάλακτος, αποτελούν βασικές πηγές ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι (240 ml) πλήρους γάλακτος μας παρέχει το 28% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης. Αντίθετα, τα αμύγδαλα περιέχουν μόνο μια μικρή ποσότητα ασβεστίου. Η κατανάλωση 30 γραμμαρίων αμυγδάλων μας παρέχει μόλις το 7% της καθημερινής μας ανάγκης.
Επειδή, τα τελευταία χρόνια το γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά ως αντικατάστατο του ζωικού γάλακτος, οι παρασκευαστές φροντίζουν να το εμπλουτίσουν με ασβέστιο ώστε όσοι το καταναλώσουν να μην παρουσιάσουν ανεπάρκεια του πολύτιμου μετάλλου.
Ωστόσο, πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν έναν τύπο ασβεστίου που ονομάζεται φωσφορικό ασβέστιο, αντί του ανθρακικού ασβεστίου. Δεδομένου ότι το φωσφορικό ασβέστιο δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό, είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ετικέτα των συστατικών τους.
Δεν περιέχει λακτόζη
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια επώδυνη κατάσταση που διακρίνεται από φούσκωμα, δυσπεψία, ναυτία ακόμη και διάρροια. Κύρια αιτία της διαταραχής φαίνεται να είναι η απουσία της λακτάσης από τον οργανισμό. Ενός ενζύμου σε μια πιο εύπεπτη μορφή, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης . Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται στη γενετική, στη γήρανση ή σε κάποια παθολογική διαταραχή.
Επειδή το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει λακτόζη, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία.
votanokipos