Handelsblatt: «Απογοητευμένος λαός» οι Έλληνες από πολιτικούς και Ε.Ε.


Η απουσία εμπιστοσύνης των Ελλήνων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε συνδυασμό με την ακλόνητη πίστη τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι το θέμα ανταπόκρισης από την Αθήνα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Με τίτλο «Ο απογοητευμένος λαός», η εφημερίδα επισημαίνει ότι «κανένας άλλος λαός δεν έχει τόσο λίγη εμπιστοσύνη στους
ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο οι Έλληνες. Παρ' όλα αυτά όμως ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Πολύ πιθανό μάλιστα να χάσουν ψήφους στις επερχόμενες ευρωκλογές».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Έπειτα από οκτώ χρόνια αναγκαστικής λιτότητας οι περισσότεροι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους, αλλά και την Ε.Ε. Όπως εκτιμά ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Λουκάς Τσούκαλης από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής ΕΛΙΑΜΕΠ, "η Ελλάδα πλήγηκε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από την κρίση. Οικονομική κακοδιαχείριση ετών, εσωπολιτικές αντιστάσεις σε κάθε αλλαγή σε συνδυασμό με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών είχαν επιπτώσεις. Πολλοί Έλληνες είναι σήμερα βαθιά δυσαρεστημένοι από την Ε.Ε"».
«Παρά την απογοήτευση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», συνεχίζει η Handelsblatt, «οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν στα κεκτημένα της ενωμένης Ευρώπης, στα οποία ανήκουν σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο η ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης, η ειρήνη, η πολυπολιτισμικότητα και η δυνατότερη φωνή της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των Ελλήνων παραμένει πιστή στο ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ενιαίο νόμισμα τους επέφερε πολλά δεινά».
«Ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ο οποίος ζει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα, θεωρεί ότι "oι πολίτες δεν επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή με τις συνεχείς υποτιμήσεις και δεν θέλουν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, από όποιο κόμμα κι αν προέρχεται, να μπορεί να τυπώνει χρήμα. Για πολλούς Έλληνες η συμμετοχή στην ευρωζώνη αποτελεί θεσμική εγγύηση ότι η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης"».     www.naftemporiki.gr