Σεβαστείτε τα παρυδάτια πουλιά στις παραλίες

Σήμα κινδύνου για τα παρυδάτια πουλιά εκπέμπει το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Δράση για την Άγρια Ζωή» σε αυτή την περίοδο που αποσύρονται τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και θα αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε μέρη απάτητα από τον άνθρωπο όλο αυτό τον καιρό, όπως τις παραλίες.
Εκεί, εκτός από μοναδικά φυτά,
μπορεί να συναντήσει κανείς και πανέμορφα πουλιά όπως ο Θαλασσοσφυριχτής που επιλέγει την άμμο της παραλίας ή μερικά χαλίκια για να γεννήσει τα αυγά του.
Ήδη, η «Δράση για την Αγρια Ζωή» έχει δεχτεί κλήσεις για μικρά πουλιά που περπατάνε στην ακτή δίχως να μπορούν να πετάξουν. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική συμπεριφορά σφυριχτών και άλλων παρυδάτιων πουλιών που αυτή την εποχή έχουν κάνει τη φωλιά τους κάπου εκεί κοντά. Μέχρι και τα μέσα Ιουλίου η περίοδος είναι πολύ ευαίσθητη για τα πουλιά αυτά και πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί.
Έτσι, όποτε επισκεπτόμαστε την παραλία κατά την αναπαραγωγική περίοδο, πρέπει να προσέχουμε:
  • Αν δούμε κάποιο παρυδάτιο να απομακρυνθούμε αμέσως από κει σε απόσταση 50 μέτρων για να νιώσει ασφάλεια, ώστε να μπορέσει να τραφεί ή να συνεχίσει ανενόχλητο την επώαση των αυγών του.
  • Καλύτερα να επιλέγουμε να περπατάμε δίπλα στο κύμα, καθώς τα πουλιά αυτά έχουν συνήθως τη φωλιά τους σε σημείο πιο ψηλά, εκεί που δεν φτάνει το κύμα, 5 έως 15 μέτρα από το νερό ή και πιο ψηλά στην αμμουδιά.
  • Αν πάμε βόλτα με τον σκύλο μας στην παραλία καλό είναι να τον έχουμε με το λουρί και να περπατάμε πάντα κοντά στο κύμα μαζί του.
  • Σε καμία περίπτωση δεν οδηγούμε στην αμμουδιά με τη μηχανή μας, ή τη γουρούνα ή το 4Χ4 όχημά μας. Πέρα από το ότι απαγορεύεται η εκτός δρόμου οδήγηση είναι πολύ πιθανό εν αγνοία μας να καταστρέψουμε κάποια φωλιά. Οι ερασιτέχνες ψαράδες, αλλά ακόμα και οι λουόμενοι, συχνά οδηγούν με τα οχήματά τους πάνω στην αμμουδιά για να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο κύμα για να έχουν δίπλα τα σύνεργά τους, κάνοντας τεράστια ζημιά στο ευαίσθητο οικοσύστημα της παραλίας και σκοτώνοντας άθελά τους νεοσσούς ή καταστρέφοντας τις φωλιές και τα αυγά τους.
  • Αν κατά τύχη βρούμε τη φωλιά δεν πιάνουμε τα αυγά και απομακρυνόμαστε άμεσα από το σημείο.
Συν τοις άλλοις, οι δήμοι, αλλά συχνά και οι ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων καταστημάτων, προχωράνε κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε καθαρισμό των παραλιών με μηχανήματα τα οποία καταστρέφουν φωλιές και αυγά ή και σκοτώνουν τους νεοσσούς που δεν μπορούν να πετάξουν.
Όπως επισημαίνει η «Δράση για την Άγρια Ζωή», η πολιτεία θα έπρεπε να θεσπίσει διαδικασίες για τον καθαρισμό των ακτών που θα αφορούν τον προσδιορισμό της εποχής που θα πραγματοποιείται και το είδος των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιούνται, ενώ δεδομένου ότι από τον νόμο απαγορεύεται η καταστροφή των φωλιών κατά την αναπαραγωγική περίοδο, θα έπρεπε να καθιερωθεί υποχρεωτική μελέτη πριν από τον καθαρισμό της ακτής που να υποδεικνύει τις θέσεις φωλεοποίησης, ώστε να προστατευθούν κατά τον καθαρισμό.              www.efsyn.gr