Βλαβερές τροφές για τους τετράποδους φίλους μας

Μπορεί ο σκύλος σας να μην αρρωσταίνει το ίδιο εύκολα με εσάς, καθώς έχει ανοσία σχεδόν σε όλα τα μικρόβια που μπορεί να προσβάλλουν έναν άνθρωπο. Όσον αφορά τις τροφές όμως, υπάρχουν πολλές που ενώ είναι ακίνδυνες για εμάς, μπορεί να βλάψουν το σκύλο σας, άλλες σε μικρό βαθμό και άλλες σε μεγαλύτερο.

Αβοκάντο: Έχει τοξικές ιδιότητες. Σε μικρή ποσότητα έχει ως συνέπεια εμετό και διάρροια.
Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αφύσικες συγκεντρώσεις υγρών στο στήθος, στην καρδιά ή στο ήπαρ.
Αλάτι σε μεγάλη ποσότητα: Υποχρεώνει το σκύλο σε έντονη κατανάλωση νερού η οποία μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα.
Αλκοόλ: Προκαλεί προβλήματα στο νευρικό και καρδιακό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
Αλμυρά: Παρότι είναι καλό να προσθέτουμε λίγο αλάτι στην μαγειρευτή τροφή του σκύλου, τα πολύ αλμυρά φαγητά υποχρεώνουν το σκυλί στην έντονη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα -ειδικά σε μεγαλόσωμες φυλές- διάφορα στομαχικά προβλήματα, με πιθανή μέχρι και την στροφή στομάχου.
Αυγό ωμό: Περιέχει μία ουσία, την αβιδίνη, η οποία καταστρέφει τα αποθέματα βιοτίνης (μία βιταμίνη Β) στον οργανισμό του σκύλου. Η βιοτίνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του σκυλιού και την υγεία του δέρματος και του τριχώματος.
Γάλα φρέσκο ή εβαπορέ: Η λακτόζη που περιέχεται μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και έντονα εντερικά προβλήματα. Στο εμπόριο κυκλοφορεί γάλα σε μορφή σκόνης ειδικό για κουτάβια.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Εκτός από το πολύ λίπος που περιέχουν, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

Γατοτροφή: Έχει πολύ περισσότερη πρωτεΐνη και λίπος από την σκυλοτροφή.
Γλυκά και ζαχαρώδη: Προκαλούν ζάχαρο, διαβήτη, παχυσαρκία, πέτρα στα δόντια, ακόμα και παγκρεατίτιδα.
Καφές, τσάι και λοιπά καφεϊνούχα ροφήματα: Η καφεΐνη ερεθίζει το κεντρικό νευρικό και καρδιακό σύστημα και μπορεί να δημιουργήσει στομαχικά προβλήματα.
Κόκαλα μαγειρεμένα ή βρασμένα από ψάρια, κοτόπουλο, αρνί, κουνέλι, κατσίκι: Υπάρχει κίνδυνος να πνιγεί ή να τραυματίσει το λαιμό του και το έντερο αφού θρυμματίζονται με το δάγκωμα και γίνονται αιχμηρά.
Κουκούτσια από μήλο, κεράσι, ροδάκινο, βερίκοκο, δαμάσκηνο αλλά και ο καρπός του ροδάκινου περιέχουν υδροκυάνιο, το οποίο είναι δηλητηριώδες.
Κρεμμύδι: Είναι τοξικό, καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσει αναιμία.
Μανιτάρια: Μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή σάλιου, σταδιακή ζημιά στα νεφρά, εμετό, διάρροια και σε μεγάλες ποσότητες ακόμα και θάνατο.
Συκώτι: Είναι πολύ θρεπτική τροφή για το σκύλο αλλά σε μεγάλη ποσότητα (περισσότερο από 100 γραμμάρια ημερησίως) προκαλεί μεγάλη αύξηση βιταμίνης Α και προκαλεί διάρροια.
Πατάτες, ψωμί και γενικά αμυλούχα προϊόντα: Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία και είναι πιθανό να προκαλέσουν διάρροια ή στομαχικές αναταραχές.
Σκόρδο: Σε μικρή ποσότητα (μισή ή μία σκελίδα την ημέρα) αποτελεί ένα υγιεινό και  φυσικό αντιπαρασιτικό, σε μεγάλη ποσότητα όμως είναι τοξικό και καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Σοκολάτα: Είναι τοξική για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, καρδιακά προβλήματα και προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Σταφύλι και σταφίδες: Είναι τοξικά και προκαλούν προβλήματα στα νεφρά.
Χόρτα: Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου και τον οδηγούν σε κολίτιδα. Ο σκύλος επιλέγει από μόνος του να φάει χόρτα, μόνο όταν έχει πρόβλημα δυσπεψίας.
Το μαγειρευτό φαγητό μπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω και για αυτό το λόγο δεν ενδείκνυται για τη διατροφή του σκύλου σας. Μπορεί επίσης να υπολείπεται σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για το σκύλο.          www.govastileto.gr