Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oxford Economics : Ο κοροναϊός θα εκτοξεύσει την ανεργία στην Ελλάδα

Στην κορυφή των χωρών οι οποίες θα δουν τη μεγαλύτερη και πιο απότομη αύξηση της ανεργίας λόγω κοροναϊού τοποθετεί η Oxford Economics την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως θα δυσκολευτεί επίσης περισσότερο να ανακάμψει από αυτό το «χτύπημα» μακροπρόθεσμα.
Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού έχουν ήδη τεράστιο
αντίκτυπο στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης, με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να είναι οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο με εκτίναξη της ανεργίας βραχυπρόθεσμα και μόνιμα αυξημένη ανεργία μακροπρόθεσμα              

Προς το παρόν, όπως τονίζει, τα σχέδια βραχυπρόθεσμης στήριξης των εργαζομένων (επιδότηση, άδειες ειδικού σκοπού κτλ) που εφαρμόστηκαν κρύβουν την πραγματική επίδραση της κρίσης στο ποσοστό ανεργίας. Όπως υπολογίζει, το «σκιώδες» ποσοστό ανεργίας, το οποίο περιλαμβάνει τους εργαζομένους σε αυτά τα συστήματα, θα μπορούσε να φτάσει το 30% περίπου, ή τους 50 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα πλαίσια για προγράμματα μερικής δραστηριότητας είναι άνισα μεταξύ των χωρών και είναι πιθανό να έχουν διαφορετική επιτυχία στη διατήρηση των θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα. Τα γερμανικά και τα γαλλικά συστήματα φαίνονται πιο κατάλληλα για τη διατήρηση της απασχόλησης.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όπως επισημαίνει η Oxford Economics, καθώς οι χώρες του Νότου της Ευρώπης, οι οποίες και πιθανότατα έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κοροναϊού, έχουν πιο ευάλωτες αγορές εργασίας και είναι πιθανό να δυσκολευτούν έντονα να ανακάμψουν μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τον πίνακα που παραθέτει η Oxford Economics και στον οποίο βαθμολογεί τις αγορές εργασίες διαφόρων χωρών, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι πιο εκτεθειμένες στους κινδύνους. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό ανεργίας βραχυπρόθεσμα αλλά και μόνιμα υψηλότερη ανεργία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
H Ελλάδα εμφανίζεται ως η πιο ευάλωτη, όπως επισημαίνει η Oxford Economics. Η Ισπανία είναι δεύτερη, με το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εργαζομένων με προσωρινές συμβάσεις να προκαλεί ανησυχία, ενώ η Ιταλία φαίνεται επίσης εκτεθειμένη. Αντίθετα, στην καλύτερη θέση βρίσκονται η Γερμανία και η Ολλανδία.
Όπως επισημαίνεται, οι χώρες που κατατάσσονται ως οι πιο ευάλωτες στον πίνακα, αναμένεται να υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες στο ΑΕΠ (για την Ελλάδα εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει το 6% τουλάχιστον).
Το γεγονός ότι η Oxford Economics αναμένει σημαντική μείωση της παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, σε συνδυασμό με την αδυναμία των αγορών εργασίας σε αυτές τις χώρες, σημαίνει ότι η ανεργία είναι πιθανό να εκτοξευτεί τους επόμενους μήνες και αν παραμείνει υψηλή για μεγάλο διάστημα. Στην Ισπανία και την Ελλάδα, τις πιο ευάλωτες χώρες, το ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 20%.                 www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.