Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βραβείο Europa Nostra στην πλατφόρμα παπύρων του Αιγυπτιακού Μουσείου

Με το ευρωπαϊκό βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra 2020 στην κατηγορία «Έρευνα» τιμήθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα παπύρων TPOP (Turin Papyrus Online Platform) του Αιγυπτιακού Μουσείου του Τορίνο
(Museo Egizio).
Ανάμεσα στις άλλες σημαντικές του αρχαιότητες, το Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνο διαθέτει μια τεράστια συλλογή παπύρων. Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 700 πλήρη ή αποκατεστημένα χειρόγραφα και πάνω από 17.000 θραύσματα παπύρου από διάφορες περιοχές, τεκμήρια όλα ενός πολιτισμού γραπτού λόγου 3.000 ετών, οκτώ γλωσσών και επτά γραφών.
Από το 2017, το Μουσείο ξεκίνησε την ψηφιοποίηση του τεράστιου αυτού υλικού. Το αποτέλεσμα ήταν η διαδικτυακή πλατφόρμα TPOP, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2019.
Μέχρι στιγμής, η διαδικτυακή πλατφόρμα περιλαμβάνει τους ιερατικούς παπύρους της Ραμσιδικής περιόδου με προέλευση το Ντέιρ Ελ Μεντίνα, ένα αρχαίο αιγυπτιακό χωριό ειδικά κατασκευασμένο για το εργατικό δυναμικό των βασιλικών τάφων του Νέου Βασιλείου. Μέσα από την ποικιλία των κειμένων της, η συλλογή δίνει μια ασυνήθιστη εικόνα του τρόπου σκέψης σε μια ιδιόμορφη και μοναδική αιγυπτιακή κοινότητα και, ως εκ τούτου, θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές ιστορικά συλλογές παπύρων του κόσμου.      
Για το μέλλον, προβλέπεται να συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα όλο το υλικό παπύρων του Μουσείου. Μελετάται, επίσης, και η διεύρυνση της ΤPOP σε μια «διαδικτυακή πλατφόρμα παπύρων της Ευρώπης», με δυνατότητα διασύνδεσης των διαφόρων συλλογών αιγυπτιακών παπύρων που φυλάσσονται σε διάφορα ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα και με στόχο τον συνδυασμό, ακόμη και την ψηφιακή ένωση συλλογών και τμημάτων εγγράφων, με τρόπο που δεν θα ήταν εφικτός στον φυσικό κόσμο.
Από τεχνική άποψη, το ψηφιοποιημένο υλικό της TPOP διατίθεται σε υψηλή ανάλυση και σε διασύνδεση με ανοιχτά μεταδεδομένα (open metadata), έτσι ώστε να είναι ανιχνεύσιμα ψηφιακά τα φυσικά χαρακτηριστικά, η γραφή και τα σχέδια που φέρει κάθε αντικείμενο. Επιπλέον, η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε ανοικτή πρόσβαση και είναι μια πλατφόρμα πολλαπλών χρηστών, δίνοντας τη δυνατότητα στους μελετητές να μπορούν να συνεργάζονται πάνω στο ίδιο υλικό από διάφορες τοποθεσίες και να ανταλλάσσουν ελεύθερα δεδομένα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί η εξαιρετική πρωτοβουλία του Μουσείου να  καταργήσει την πρακτική αποκλειστικής χορήγησης άδειας για τη δημοσίευση μεμονωμένων χειρογράφων σε έναν μόνο μελετητή, μια πολιτική που περιορίζει τις δυνατότητες της έρευνας και οδηγεί σε πολύ λίγες δημοσιεύσεις. Σε συνδυασμό με αυτό, η ελεύθερη διάθεση της TPOP από το Μουσείο, προωθεί την υψηλού επιπέδου έρευνα, καθιστώντας εφικτές ερευνητικές συνεργασίες μεταξύ των επιμελητών του, και μεμονωμένων ερευνητών, καθώς και ερευνητικών ομάδων.        www.naftemporiki.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Και νέες αυξήσεις 3% έως 15,6% στους λογαριασμούς ρεύματος

Ανεβαίνουν οι χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης. Μειώσεις 2% στη βαριά βιομηχανία. Η απόφαση της ΡΑΕ.  Συνεχίζεται το σπιράλ… των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος. Μετά τους προμηθευτές που ενεργοποίησαν τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής εξαιτίας της έκρηξης του κόστους ενέργειας, τη σκυτάλη παίρνουν και οι διαχειριστές δικτύων.

Πρόσκληση Βενιάμη στους νέους να έρθουν στη θάλασσα – Βολές κατά ΕΕ και Cosco

Πρόσκληση στους νέους να ανακαλύψουν «μια θάλασσα ευκαιρίες» επιλέγοντας ως επαγγελματική διέξοδος το ναυτικό επάγγελμα, απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως τόνισε ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Εύκολο τιραμισού...

Υλικά 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 1 φλ. τσαγιού τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας 1 κ. σ. ποτό μπράντι (προαιρετικά) 2 φλ. τσαγιού καφέ εσπρέσο ή κάποιον άλλο δυνατό καφέ, παρασκευασμένο και σε θερμοκρασία δωματίου

Στο «φως» αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο...

Δέκα ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια εργάζονται στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ. Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα

ΠΑΟΚ: Κλειστή ως ένδειξη διαμαρτυρίας η 4 - Δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό συνοπαδών μας.

Η ανακοίνωση του συνδέσμου για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη στα γήπεδα Οι ΣΦ ΠΑΟΚ κλείνουν την ιστορική ΘΥΡΑ 4 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτκή που ακολουθείται για εμβολιασμένους και μη στα γήπεδα , δηλώνοντας ότι «δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό των συνοπαδών μας επ ί καμίας απολύτως βάσης , είτε αυτή είναι ιατρική , είτε κοινωνική ,