Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το στρατηγείο των εκλογών ετοιμάζει κάλπες...με τους Έλληνες του εξωτερικού

"Μύρισε" εκλογές! Ή σωστότερα το Μαξίμου, μέσω μιας εμβληματικής κίνησης από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ανοίγει διάπλατο το...

 
«παράθυρο» για την ενίσχυση της εκλογολογίας.

Ξεκινά η προετοιμασία για τις κάλπες, ώστε, όποτε κι αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να προχωρήσει σε εκλογές, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης, όλα να είναι έτοιμα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει το λάκτισμα της εκλογολογίας, όχι τυχαία, φέρνοντας στο προσκήνιο και πάλι τους Ελληνες εξωτερικού. «Κλείνει» μια εκκρεμότητα που τους αφορά. Ο νόμος για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας- ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 (ν.4648/2019) - όριζε ότι έπρεπε να καθοριστεί με υπουργική απόφαση η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής της αίτησης, ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα και κάθε άλλη απαραίτητη τεχνική λεπτομέρεια.

Τώρα, με την απαρχή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επέλεξε, να δώσει το σήμα μιας «γαλάζιας» κανονικότητας, με μητσοτάκεια σφραγίδα. Το λεγόμενο στρατηγείο των εκλογών, το υπουργείο Εσωτερικών, βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση.

Μόλις την Δευτέρα (4.5.2020), υπέγραψε απόφαση με την οποία περιγράφονται ενδελεχώς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εκλογείς εξωτερικού για να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ψηφοφόρων Εξωτερικού. Σύμφωνα με την απόφαση (αρ.πρωτ. 27336/4.5.2020), την οποία παρουσιάζει το documentonews.gr, ορίζεται ότι η κατοχή προσωπικού Α.Φ.Μ. από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών Α.Α.Δ.Ε. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της ειδικής ηλεκτρονικής πιστοποίησης εκλογέα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ψηφοφόρων Εξωτερικού, έχουν Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ο εκλογέας που επιθυμεί να εισέλθει στην Ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή πιστοποίησης εκλογέα, πρέπει να εγγραφεί ως χρήστης. Η πιστοποίηση του κατά την εγγραφή γίνεται, μέσω των διαπιστευτηρίων που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Ο εκλογέας, στην ηλεκτρονική αίτησή του, επιλέγει τη χώρα και την πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εξωτερικό. Η χώρα και η πόλη επιλέγονται από λίστες χωρών και πόλεων στις οποίες εδρεύει ελληνική διπλωματική αρχή.

Με την οριστικοποίηση τους, ενημερώνονται οι Ειδικοί Εκλογικοί Κατάλογοι Ψηφοφόρων Εξωτερικού και οι ειδικές σημάνσεις στον βασικό εκλογικό κατάλογο, όπου αυτό απαιτείται. Η ενσωμάτωσή των αλλαγών αυτών πραγματοποιείται κατά επόμενη αναθεώρηση των βασικών εκλογικών καταλόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση χρεώνεται, με ευθύνη του Διευθυντή Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, σε αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Εκλογών. Η χρέωση γίνεται με αυτοματοποιημένη διαδικασία από την εφαρμογή, ώστε να ακολουθείται η σειρά προτεραιότητας που προκύπτει από τη σειρά υποβολής κάθε αίτησης. Ύστερα από έλεγχο των στοιχείων και των απαραίτητων δικαιολογητικών του εκλογέα, ο Διευθυντής Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών αποδέχεται ή απορρίπτει την αίτηση του εκλογέα και ο αιτών-εκλογέας ενημερώνεται.

Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων εξωτερικού για χρονικό διάστημα 8 ετών και τίθεται σχετική ένδειξη στο βασικό εκλογικό κατάλογο. Η ενημέρωση του ειδικού εκλογικού καταλόγου ψηφοφόρων εξωτερικού και η σήμανση του βασικού εκλογικού καταλόγου, γίνεται κατά την επόμενη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019. Εφόσον δεν ακολουθηθεί η διαδικασία προσφυγής του προηγούμενου εδαφίου, ο εκλογέας μπορεί να προσφύγει ενώπιον της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019. Στη δεύτερη περίπτωση, η προσφυγή γίνεται με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον δηλωθέντα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επισύναψης εγγράφου ταυτοπροσωπίας του προσφεύγοντος, αλλιώς η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη...

Πηγή: documentonews.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ίσως και πάνω απο 40% η ανεργία στην Β. Ελλάδα» λένε εκπρόσωποι εργαζομένων

Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις.

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία Ελλήνων και ευρωπαίων που στηρίζουν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη - μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές της. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες  και 4 στους 5 Ευρωπαίους,

Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. βλέπει… τρύπες, εισαγόμενο γάλα για φέτα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί

Χειροποίητα κρητικά παξιμάδια

Προετοιμασία 40′, Αναμονή 3 ώρες και 10′, Ψήσιμο 3-4 ώρες ΥΛΙΚΑ (για περίπου 24 ντάκους) 2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ.) 1½ λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου 2 κ.σ. μέλι

Η υποκρισία της Μέρκελ για την Ελλάδα…

Σεραφείμ Κοτρώτσος «Η ευρωκρίση, όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους ανθρώπους της Ελλάδας». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στην ερώτηση “ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής διαδρομής της”,

Μελέτη – Ο κοροναϊός έφερε πτώση των γεννήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση των γεννήσεων επέφερε σε Ευρώπη (ιδίως στη Νότια) και σε ΗΠΑ η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Έτσι, πέρα από την αύξηση των θανάτων (4,5 εκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι σήμερα), ο κορονοϊός έπληξε τη δημογραφική δυναμική των πληθυσμών και από την πλευρά των γεννήσεων.

Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Φαλάσαρνας

Συνεχίζεται, για μία ακόμη χρονιά, η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον χώρο της Ελληνιστικής ναυτικής πόλης με σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Φαλάσαρνας στην Κίσαμο του Νομού Χανίων.

Τραχανόσουπα

Υλικά Μία κούπα ξινό τραχανά Μία κούπα φρέσκο γάλα πλήρες Μία κουταλιά βούτυρο Δύο λίτρα νερό Αλάτι Πιπέρι     

Σε mini lockdown η εστίαση από την Δευτέρα - «Χάνουμε το 50% των πελατών μας»

«Η εστίαση από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022 μπαίνει σε mini lockdown» με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς .

Συστράτευση μικρών ελαιοπαραγωγών για την αύξηση τιμών.

Ζητούμενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών αλλά και μιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο παράλληλα οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόμενα απάτης.