Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν υπάρχουν ουδέτερες λύσεις στην οικονομία

Η επόμενη μέρα της μάχης κατά της πανδημίας και μαζί της μεγάλης οικονομικής ύφεσης φέρνει στο προσκήνιο ανοιχτά ερωτήματα για την οικονομική και κοινωνική πολιτική: για τα όρια και τη μορφή της κρατικής παρέμβασης, για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ολόκληροι κλάδοι, για το πώς θα
στηριχτούν οι εργαζόμενοι και δεν θα υπάρξει μια έκρηξη ανεργίας, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν.
Μόνο που δεν μιλάμε για κάποιες ουδέτερες «τεχνικές» λύσεις, ακόμη και εάν προφανώς έχουν και τεχνικές πλευρές. Γιατί το βασικό ερώτημα που τίθεται δεν είναι εάν απλώς θα υπάρξει μια επανεκκίνηση της οικονομίας ή μια γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη, με όρους δεικτών, όσο σημαντικοί και εάν είναι αυτοί. Το βασικό ζήτημα είναι με ποιον τρόπο θα αποφύγουμε να γίνει αυτό που έγινε στην προηγούμενη κρίση, δηλαδή να μεταφερθεί το κόστος κατά βάση στις πλάτες των εργαζομένων, με αύξηση της ανεργίας και μισθολογική λιτότητα.                          
Αλλωστε, όλοι παραδέχονται ότι είμαστε σε ένα μεταίχμιο. Η πανδημία και η συνακόλουθη οικονομική κρίση λειτουργούν ως καταλύτες και μας επιτρέπουν να συνειδητοποιήσουμε τα όρια του προηγούμενου οικονομικού και αναπτυξιακού υποδείγματος. Δεν μπορούμε πλέον να πούμε ότι απλώς θα αφήσουμε τις «δυνάμεις της αγοράς» να διαμορφώσουν νέα ισορροπία. Χρειάζονται πολιτικές παρεμβάσεις και χρειάζεται πολιτική απόφαση για την επεξεργασία ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που θα βάζει στο κέντρο την εργασία.
Δεν είναι τυχαίο ότι συζητιέται διεθνώς το ζήτημα ενός νέου «New Deal». Μόνο που καλό είναι να θυμόμαστε ότι η βασική αρχή του New Deal ήταν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα περνούσε μέσα από την ανάκαμψη της απασχόλησης και την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων.
Στη χώρα μας αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με την έμφαση στην ενδογενή ανάπτυξη, την τεχνολογική υποδομή, την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη συνεργασία με την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα.
Οι οργανώσεις των εργαζομένων θα πρέπει όχι μόνο να προβάλουν άμεσα αιτήματα αλλά και να διεκδικήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν τη συζήτηση για την επόμενη μέρα.             www.tanea.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.