Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας τρώει τα πράγματά σας

Το μάσημα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός σκύλου, διατηρεί τα δόντια του υγιή, είναι διασκεδαστικό γι 'αυτόν και είναι ένας τρόπος διερεύνησης του περιβάλλοντός του.
Αλλά υπάρχει «καλό» μάσημα και υπάρχει και «κακό» μάσημα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως παπούτσια,
καλώδια, έπιπλα, ακόμα και τοίχους. Ο σκύλος σας πρέπει να μασάει αλλά είναι δική σας ευθύνη να του διδάξετε τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού, για την υγεία του, την ασφάλεια του και τη σχέση σας. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε όταν είναι κουτάβι, αλλά μην πιστεύετε ότι και ένας μεγαλύτερος σκύλος δεν μπορεί να σπάσει τις κακές συνήθειες του!
1. Αγοράστε παιχνίδια για τον σκύλο σας
Αν σκοπεύετε να τον σταματήσετε από το μάσημα των αντικειμένων που θέλετε να παραμείνουν αμάσητα, βεβαιωθείτε ότι του παρέχετε πράγματα που είναι κατάλληλα για εκείνον. Ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου σας υπάρχουν και τα αντίστοιχα παιχνίδια ή κόκαλα μάσησης που ταιριάζουν στο στόμα του. Να προσέχετε όταν αγοράζετε κάποιο παιχνίδι να είναι αντοχής και να μην κόβεται εύκολα σε μικρότερα κομμάτια γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα καταπιεί. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια που αγοράζετε είναι τα σωστά για τον σκύλο σας και από το κατάλληλο υλικό. Όταν του δίνετε εναλλακτικές λύσεις για μάσημα, είναι λιγότερο πιθανό να ασχοληθεί με τα πράγματα σας.
2. Διαχειριστείτε το περιβάλλον
Βοηθήστε τον σκύλο σας να παίρνει σωστές αποφάσεις τοποθετώντας πράγματα που δεν προορίζονται για εκείνον μακριά. Η διαχείριση της πρόσβασης του σκύλου σας σε διάφορα αντικείμενα στον χώρο είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα για να λύσετε το πρόβλημα. Ξεκινήστε λοιπόν με το να αφαιρέσετε από τον χώρο οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει την προβληματική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε τα παπούτσια μέσα στην παπουτσοθήκη, τα καλώδια πίσω από τα έπιπλα ή και να κρεμάσετε την τσάντα και τα πανωφόρια. Αν πάλι δεν είναι εφικτό να γίνει αυτό σε όλους τους χώρους, μπορείτε απλά να περιορίσετε κάποιους χώρους του σπιτιού έτσι ώστε να μην έχει πρόσβαση.



3. Αποφύγετε τη μάσηση της βαρεμάρας
Ένας σκύλος που δεν εκτονώνεται και βαριέται μπορεί να αντιδράσει καταστρέφοντας αντικείμενα λόγω πλήξης (και όχι λόγω εκδίκησης που πιστεύουν πολλοί). Για να περιορίσετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά εκτονώστε τον σκύλο σας πριν τον αφήσετε μόνο του, πηγαίνετε τον μια μεγάλη βόλτα, παίξτε με το μπαλάκι του ή μάθετε μια νέα εντολή, ώστε όταν τον αφήσετε να είναι κουρασμένος. Διατηρώντας το σώμα και το μυαλό του ενεργό μπορεί να περιορίσει πολλές από τις κακές συνήθειες του.
4. Εξετάστε άλλους λόγους για το μάσημα του
Ορισμένοι σκύλοι υποφέρουν από το άγχος αποχωρισμού. Όταν συμβαίνει αυτό υπάρχει περίπτωση να μασήσουν «όλο» το σπίτι. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, το μάσημα είναι λιγότερο μια επιλογή και περισσότερο ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης αιτίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ένας συμπεριφοριφοριολόγος εκπαιδευτής θα μπορέσει να σας βοηθήσει να περιορίσει αυτήν την συμπεριφορά ο σκύλος ή ακόμα και να την σταματήσει τελείως.                www.govastileto.gr