Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα νούμερα της εργασιακής φτώχειας στην Ελλάδα

Ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά τον μήνα και σχεδόν 1 εκατομμύριο μισθωτοί στην Ελλάδα διαβιούν στα όρια της σχετικής φτώχειας.

Τα δραματικά αυτά στοιχεία αναφορικά με την εργασιακή φτώχεια στην Ελλάδα προκύπτουν από την επεξεργασία των Πινάκων του ΕΦΚΑ αναφορικά με την Μηνιαία Απασχόληση και το ύψος των αμοιβών, καθώς και την Έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τους μισθωτούς που θα επηρεάσει η (τυχόν) αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αμοιβή 400 ευρώ...

Με βάση τα επίσημα στοιχεία ασφάλισης, περισσότεροι από 658.000 μισθωτοί εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή διαλείπουσας εργασίας και έχουν μέση άμοιρη 400 € μεικτά το μήνα ή 24,96 ευρώ μεικτά την ημέρα. Εκ των οποίων οι 400.000 εργάζονται σε επιχειρήσεις από 10 άτομα και πάνω. Η πλειονότητα των μερικώς εργαζομένων είναι γυναίκες και ανέρχονται σε 360.347 επί συνόλου 658.000. (Δυστυχώς, στα πλαίσια του γενικότερου ξεχαρβαλώματος της Δημόσιας Διοίκησης δεν υπάρχουν στον ΕΦΚΑ στοιχεία για την απασχόληση και τους μισθούς μετά τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά η σίγουρα η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, πιθανόν να έχει γίνει πιο δραματική).

Εκ παραλλήλου χθες το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κυκλοφόρησε την πρόταση της εργατικής πλευράς για αύξηση του βασικού-εισαγωγικού μισθού τουλάχιστον στα 751 €, ποσό που είναι λίγο μικρότερο από το 60% του διάμεσου μισθού στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επηρεάσει το 34% των μισθωτών. Οπωσδήποτε δηλαδή θα επηρεάσει πάνω από 850.000 μισθωτούς, σε ένα σύνολο σχεδόν 2,5 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας. Χωρίς να υπολογίζονται όσοι σήμερα εργάζονται ήδη στην ζώνη των 650-751 ευρώ και, εκ των πραγμάτων, θα μετακινηθούν υψηλότερα.

Υπό αυτά τα δεδομένα σήμερα, πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί ζουν με εισοδήματα τα οποία κινούνται κάτω των ορίου της φτώχειας (Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία -δείκτης Kaitz- το όριο του 60% του εθνικού ακαθάριστου διάμεσου μισθού δείχνει και το όριο του κινδύνου σχετικής φτώχειας, ενώ το όριο του 50% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού είναι ένδειξη κινδύνου απόλυτης φτώχειας).

Αύξηση από τον... ΟΑΕΔ

Τα στοιχεία αυτά καθώς και οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ για αύξηση του μισθού ασφαλείας κοινοποιήθηκαν εν όψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων ως προς την αύξηση του κατωτάτων αμοιβών. Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι συνολικά 17 χώρες αναπροσάρμοσαν τις αμοιβές εν μέσω πανδημίας (2020-21), ενώ με βάση την αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση, πολύ πίσω από χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπως η Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία κ.α.

Να σημειωθεί ότι ο βασικός μισθός έχει να αναπροσαρμοστεί από τον Φεβρουάριο του 2019 (αυξήθηκε κατά περίπου 10%), ενώ εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια έχει αποστερηθεί το δικαίωμα των κοινωνικών φορέων να συνδιαμορφώνουν τις αμοιβές μέσω Συλλογικής Διαπραγμάτευσης. Κατά συνέπεια, στα τέλη του επόμενου μήνα και μετά από τρεις αναβολές (2020-21) υπολογίζεται ότι το υπουργικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα καθορίσει την κυβερνητική στάση είναι η αναπροσαρμογή των αμοιβών κατά 1,19% από 1/1/2021 λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά 3%. Κάτι που… απέδωσε μηνιαία αύξηση κατά 4,40 ευρώ για τους μισθούς των 400 € που «απολαμβάνουν» 658.000 απασχολούμενοι του ιδιωτικού τομέα 7,73 € τον μήνα στον βασικό μισθό.

Δηλαδή, θα επιχειρηθεί συμψηφισμός με τη στέρηση εσόδων του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ, οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης που «πληρώνουν» τις αυξήσεις των ιδιωτικών υπαλλήλων.

https://www.ieidiseis.gr-Xρηστος Μεγας


 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ίσως και πάνω απο 40% η ανεργία στην Β. Ελλάδα» λένε εκπρόσωποι εργαζομένων

Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις.

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία Ελλήνων και ευρωπαίων που στηρίζουν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη - μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές της. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες  και 4 στους 5 Ευρωπαίους,

Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. βλέπει… τρύπες, εισαγόμενο γάλα για φέτα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί

Χειροποίητα κρητικά παξιμάδια

Προετοιμασία 40′, Αναμονή 3 ώρες και 10′, Ψήσιμο 3-4 ώρες ΥΛΙΚΑ (για περίπου 24 ντάκους) 2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ.) 1½ λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου 2 κ.σ. μέλι

Η υποκρισία της Μέρκελ για την Ελλάδα…

Σεραφείμ Κοτρώτσος «Η ευρωκρίση, όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους ανθρώπους της Ελλάδας». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στην ερώτηση “ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής διαδρομής της”,

Μελέτη – Ο κοροναϊός έφερε πτώση των γεννήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση των γεννήσεων επέφερε σε Ευρώπη (ιδίως στη Νότια) και σε ΗΠΑ η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Έτσι, πέρα από την αύξηση των θανάτων (4,5 εκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι σήμερα), ο κορονοϊός έπληξε τη δημογραφική δυναμική των πληθυσμών και από την πλευρά των γεννήσεων.

Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Φαλάσαρνας

Συνεχίζεται, για μία ακόμη χρονιά, η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον χώρο της Ελληνιστικής ναυτικής πόλης με σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Φαλάσαρνας στην Κίσαμο του Νομού Χανίων.

Τραχανόσουπα

Υλικά Μία κούπα ξινό τραχανά Μία κούπα φρέσκο γάλα πλήρες Μία κουταλιά βούτυρο Δύο λίτρα νερό Αλάτι Πιπέρι     

Σε mini lockdown η εστίαση από την Δευτέρα - «Χάνουμε το 50% των πελατών μας»

«Η εστίαση από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022 μπαίνει σε mini lockdown» με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς .

Συστράτευση μικρών ελαιοπαραγωγών για την αύξηση τιμών.

Ζητούμενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών αλλά και μιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο παράλληλα οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόμενα απάτης.