Τα νούμερα της εργασιακής φτώχειας στην Ελλάδα

Ένας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αμείβονται με λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά τον μήνα και σχεδόν 1 εκατομμύριο μισθωτοί στην Ελλάδα διαβιούν στα όρια της σχετικής φτώχειας.

Τα δραματικά αυτά στοιχεία αναφορικά με την εργασιακή φτώχεια στην Ελλάδα προκύπτουν από την επεξεργασία των Πινάκων του ΕΦΚΑ αναφορικά με την Μηνιαία Απασχόληση και το ύψος των αμοιβών, καθώς και την Έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τους μισθωτούς που θα επηρεάσει η (τυχόν) αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αμοιβή 400 ευρώ...

Με βάση τα επίσημα στοιχεία ασφάλισης, περισσότεροι από 658.000 μισθωτοί εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή διαλείπουσας εργασίας και έχουν μέση άμοιρη 400 € μεικτά το μήνα ή 24,96 ευρώ μεικτά την ημέρα. Εκ των οποίων οι 400.000 εργάζονται σε επιχειρήσεις από 10 άτομα και πάνω. Η πλειονότητα των μερικώς εργαζομένων είναι γυναίκες και ανέρχονται σε 360.347 επί συνόλου 658.000. (Δυστυχώς, στα πλαίσια του γενικότερου ξεχαρβαλώματος της Δημόσιας Διοίκησης δεν υπάρχουν στον ΕΦΚΑ στοιχεία για την απασχόληση και τους μισθούς μετά τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά η σίγουρα η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, πιθανόν να έχει γίνει πιο δραματική).

Εκ παραλλήλου χθες το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κυκλοφόρησε την πρόταση της εργατικής πλευράς για αύξηση του βασικού-εισαγωγικού μισθού τουλάχιστον στα 751 €, ποσό που είναι λίγο μικρότερο από το 60% του διάμεσου μισθού στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επηρεάσει το 34% των μισθωτών. Οπωσδήποτε δηλαδή θα επηρεάσει πάνω από 850.000 μισθωτούς, σε ένα σύνολο σχεδόν 2,5 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας. Χωρίς να υπολογίζονται όσοι σήμερα εργάζονται ήδη στην ζώνη των 650-751 ευρώ και, εκ των πραγμάτων, θα μετακινηθούν υψηλότερα.

Υπό αυτά τα δεδομένα σήμερα, πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί ζουν με εισοδήματα τα οποία κινούνται κάτω των ορίου της φτώχειας (Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία -δείκτης Kaitz- το όριο του 60% του εθνικού ακαθάριστου διάμεσου μισθού δείχνει και το όριο του κινδύνου σχετικής φτώχειας, ενώ το όριο του 50% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού είναι ένδειξη κινδύνου απόλυτης φτώχειας).

Αύξηση από τον... ΟΑΕΔ

Τα στοιχεία αυτά καθώς και οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ για αύξηση του μισθού ασφαλείας κοινοποιήθηκαν εν όψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων ως προς την αύξηση του κατωτάτων αμοιβών. Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι συνολικά 17 χώρες αναπροσάρμοσαν τις αμοιβές εν μέσω πανδημίας (2020-21), ενώ με βάση την αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση, πολύ πίσω από χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπως η Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία κ.α.

Να σημειωθεί ότι ο βασικός μισθός έχει να αναπροσαρμοστεί από τον Φεβρουάριο του 2019 (αυξήθηκε κατά περίπου 10%), ενώ εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια έχει αποστερηθεί το δικαίωμα των κοινωνικών φορέων να συνδιαμορφώνουν τις αμοιβές μέσω Συλλογικής Διαπραγμάτευσης. Κατά συνέπεια, στα τέλη του επόμενου μήνα και μετά από τρεις αναβολές (2020-21) υπολογίζεται ότι το υπουργικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα καθορίσει την κυβερνητική στάση είναι η αναπροσαρμογή των αμοιβών κατά 1,19% από 1/1/2021 λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά 3%. Κάτι που… απέδωσε μηνιαία αύξηση κατά 4,40 ευρώ για τους μισθούς των 400 € που «απολαμβάνουν» 658.000 απασχολούμενοι του ιδιωτικού τομέα 7,73 € τον μήνα στον βασικό μισθό.

Δηλαδή, θα επιχειρηθεί συμψηφισμός με τη στέρηση εσόδων του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ, οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης που «πληρώνουν» τις αυξήσεις των ιδιωτικών υπαλλήλων.

https://www.ieidiseis.gr-Xρηστος Μεγας