Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ξοδέψτε γιατί χανόμαστε»...

Στις «καβάντζες» των αποταμιεύσεων της πανδημίας, αλλά και στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση καθώς ατενίζει τις βραχυπρόθεσμές προοπτικές της οικονομίας.


Αυτές, δε, καθορίζονται από το... γεγονός ότι τα περιθώρια στήριξης με άμεσες επιδοτήσεις σε κλάδους έχουν στενέψει αφενός, κι αφετέρου στον τουρισμό, παρά το «κλίμα» αισιοδοξίας που καλλιεργείται, τα πράγματα είναι δύσκολα και κυρίως αβέβαια.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει κανείς να προσμετρήσει ότι στο πεδίο των μέτρων στήριξης έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα 15 δισεκ. ευρώ, ενώ ο προγραμματισμός του προϋπολογισμού του 2021 ήταν 7,5 δισεκ περίπου. Αυτό και μόνο, συν το γεγονός ότι ήδη η χώρα, σε μόλις 4 μήνες (1/3 της χρονιάς) έχει δανειστεί τα 2/3 (τα 9 από τα 14 δισ.) του φετινού προγράμματος δανεισμού διερμηνεύει και τη σπουδή για ολικό άνοιγμα της οικονομίας ακόμη κι αν η πανδημία δείχνει ισχυρές αντιστάσεις και το πρόγραμμα εμβολιασμών να καθυστερεί λόγω έλλειψης εμβολίων και απροθυμίας κάποιων ηλικιακών ομάδων.

Στον τουρισμό, παράλληλα, το «ζέσταμα» της σεζόν πάει για τον Ιούλιο, παρά την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται εσχάτως, λόγω της κατάστασης σε βασικές αγορές προέλευσης τουριστών. Έτσι μετά από ένα χαμένο όπως φαίνεται πρώτο5μηνο όλα θα παιχτούν από την πανδημία, αλλά και από το αν θα κρατήσει μέχρι το Νοέμβριο η σεζόν.

Αναπόφευκτα λοιπόν το ενδιαφέρον στρέφεται στην εσωτερική ζήτηση αλλά και στις καταθέσεις που μπορεί να δώσουν άμεσο καύσιμο στην οικονομία βοηθούντος και του θετικού κλίματος που καλλιεργείται. Να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες το στοίχημα αυτό φαίνεται να βγαίνει, αν δει κανείς τις εικόνες του Σαββατοκύριακου που πέρασε, αλλά και το ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του Απριλίου εμφανίζονται κατά 20% ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι (περίοδο βέβαια όπου υπήρχε lockdown).

Πάντως το οικονομικό επιτελείο είναι ξεκάθαρο ότι προσβλέπει στους «κουμπαράδες» που έχουν πάει στις τράπεζες λόγω και των κρατικών μέτρων στήριξης «Όλες οι μειώσεις φόρων που κάναμε (ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ασφαλιστικές εισφορές, κτλ), βελτιώνουν το εισόδημα του πολίτη, ώστε να είναι πιο συνεπής. Έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις . Ένα κομμάτι αυτών των πόρων θα πάει στην κατανάλωση κι ένα στις υποχρεώσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του Αντ1.

Βέβαια απέφυγε να δώσει στίγμα, για το πώς σε μόνιμη βάση θα στηριχθεί η ζήτηση, παρά το ότι στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, η αύξηση των κατώτατων μισθών και όχι οι μειώσεις φόρων λειτουργούν ως ο βασικός μοχλός τόνωσης της ζήτησης και ανάσχεσης της ύφεσης. Γιαυτό άλλωστε με συνέντευξή του στη Realnews χτες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στηλιτεύει την επιλογή της κυβέρνησης για βάλει σε δεύτερο πλάνο τις αυξήσεις των κατώτατων μισθών σε αντίθεση με τη διεθνή τάση.

Σχετικά, με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταικούρας το Σάββατο τόνισε ότι «αξιοποιούμε το ταμείο της χώρας με υπευθυνότητα», χωρίς να διαψεύδει το ενδεχόμενο αύξησής του. Σχετικά με το πρωτογενές έλλειμμα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, θα εκμηδενιστεί, τονίζοντας ότι τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και ο Τουρισμός είναι σε καλύτερα των περσινών επιπέδων, ενώ υπάρχει και η εκροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να λειτουργήσει ως «αμορτισέρ» για τυχόν αστοχίες στις εκτιμήσεις πορείας του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι πριν ένα μήνα ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στις 6/4 στον ΣΚΑΙ περιέγραψε με αποκαλυπτικό τρόπο δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε «στο βασικό σενάριο θεωρούμε ότι η κατάσταση τείνει προς τη σταθερότητα. Κι έχουμε δύο θετικούς δείκτες: Ο ένας είναι ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από το 2020 κι αυτό μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Ο άλλος είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε 21 δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις. Από αυτά τα 11 δισ. ευρώ αφορούν καταθέσεις των νοικοκυρών. Προσδοκούμε ένα μέρος αυτών να πέσει φέτος στην πραγματική οικονομία μέσω της ενίσχυσης της κατανάλωσης, όταν αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς και σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Αντίθετα, το δυσμενές σενάριο είναι να λειτουργήσει η οικονομία με πειροριστικούς όρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που σήμερα έχει ανακοινωθεί. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα μέτρα θα μπορούσαν να επαναληφθούν και για ένα ακόμα χρονικό διάστημα. Μόνο που τώρα τα περιθώρια στένεψαν οπότε μονόδρομος είναι το ολικό άνοιγμα της οικονομίας μήπως πέσει το χρήμα στην αγορά αλλά και στο κρατικό ταμείο μέσω της φορολογίας...

news247.gr


 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ίσως και πάνω απο 40% η ανεργία στην Β. Ελλάδα» λένε εκπρόσωποι εργαζομένων

Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις.

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία Ελλήνων και ευρωπαίων που στηρίζουν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη - μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές της. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες  και 4 στους 5 Ευρωπαίους,

Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. βλέπει… τρύπες, εισαγόμενο γάλα για φέτα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί

Χειροποίητα κρητικά παξιμάδια

Προετοιμασία 40′, Αναμονή 3 ώρες και 10′, Ψήσιμο 3-4 ώρες ΥΛΙΚΑ (για περίπου 24 ντάκους) 2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ.) 1½ λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου 2 κ.σ. μέλι

Η υποκρισία της Μέρκελ για την Ελλάδα…

Σεραφείμ Κοτρώτσος «Η ευρωκρίση, όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους ανθρώπους της Ελλάδας». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στην ερώτηση “ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής διαδρομής της”,

Μελέτη – Ο κοροναϊός έφερε πτώση των γεννήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση των γεννήσεων επέφερε σε Ευρώπη (ιδίως στη Νότια) και σε ΗΠΑ η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Έτσι, πέρα από την αύξηση των θανάτων (4,5 εκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι σήμερα), ο κορονοϊός έπληξε τη δημογραφική δυναμική των πληθυσμών και από την πλευρά των γεννήσεων.

Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Φαλάσαρνας

Συνεχίζεται, για μία ακόμη χρονιά, η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον χώρο της Ελληνιστικής ναυτικής πόλης με σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Φαλάσαρνας στην Κίσαμο του Νομού Χανίων.

Τραχανόσουπα

Υλικά Μία κούπα ξινό τραχανά Μία κούπα φρέσκο γάλα πλήρες Μία κουταλιά βούτυρο Δύο λίτρα νερό Αλάτι Πιπέρι     

Σε mini lockdown η εστίαση από την Δευτέρα - «Χάνουμε το 50% των πελατών μας»

«Η εστίαση από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022 μπαίνει σε mini lockdown» με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς .

Συστράτευση μικρών ελαιοπαραγωγών για την αύξηση τιμών.

Ζητούμενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών αλλά και μιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο παράλληλα οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόμενα απάτης.