Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ακινητα Χάος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους δασικούς χάρτες

Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις έχει λάβει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το φρένο που θέτει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αιχμή τα δυσεπίλυτα ζητήματα που αφορούν κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας πολιτών, συμβολαιογράφων και μηχανικών καθώς κάθε είδους συναλλαγή γης επαφίεται πλέον στη βούληση των υποθηκοφυλάκων και των υπαλλήλων στα κτηματολογικά γραφεία.   

Αδυναμία σύνταξης

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας κ. Γιώργος Ρούσκας, για ακίνητα που βρίσκονται εντός αναρτημένου δασικού χάρτη καταγράφεται πλέον αδυναμία σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων και της μεταγραφής τους στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δασικός χάρτης δεν γεννά νομικά αποτελέσματα, παρ’ όλα αυτά πολλοί υποθηκοφύλακες και κτηματολογικά γραφεία ζητούν από τους συμβαλλόμενους να προσκομίσουν για τη μεταβίβαση πρόσφατο εξαρτημένο τοπογραφικό. Αυτό πρέπει να συνοδεύεται αφενός από βεβαίωση μηχανικού που να αναφέρει εάν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με αναρτημένο δασικό χάρτη και αφετέρου από απόσπασμα του χάρτη όπου θα φαίνεται ο χαρακτήρας της έκτασης.     

Χρειάζεται ρύθμιση

Η μοναδική λύση, όπως σημειώνει ο κ. Ρούσκας, είναι μια ρύθμιση ώστε να συνεχιστούν οι συμβολαιογραφικές πράξεις κατά τη διάρκεια της ανάρτησης καθώς ο δρόμος μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών είναι ακόμη μακρύς. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κινείται σε δύο μέτωπα.

Κατ’ αρχάς, έχει έρθει σε συνεννόηση με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών προκειμένου να εκδοθούν εγκύκλιοι για τους συμβολαιογράφους και τα υποθηκοφυλακεία, οι οποίες θα καθιστούν σαφές ότι όσον αφορά τα ακίνητα που εμφανίζονται ως αγροτικά (ΑΑ – άλλης χρήσης) να προχωρούν στην έκδοση οικοδομικής άδειας και σε συμβολαιογραφικές πράξεις. Και δεύτερον, ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που να αποσαφηνίζει ότι σε περίπτωση ιδιοκτησίας της οποίας ένα τμήμα είναι δασικό, να μη θεωρείται παράνομη η μεταβίβαση του υπολοίπου.

Να «παγώσει»

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν μηχανικοί, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν θα ξεμπλοκάρουν παρά ένα μικρό ποσοστό των μεταβιβάσεων.

Γι’ αυτό ζητούν να «παγώσει» άμεσα για ένα διάστημα η ανάρτηση των δασικών χαρτών, αν και νομικοί κύκλοι κρίνουν ότι αυτό είναι ανέφικτο διότι η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Σε κάθε περίπτωση για να γίνει η κύρωση των χαρτών και να μπορέσει επιτέλους η χώρα να αποκτήσει Δασολόγιο, υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν.

Το πρώτο θα γίνει με την έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί τριών προσφυγών που είχαν γίνει κατά της πρόσφατης αναθεώρησης των δασικών χαρτών.

Επειτα θα προωθηθούν στη Βουλή οι νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ, οι οποίες θα επιλύουν τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των χαρτών, με τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό καθεστώς δύο… ταχυτήτων, ανάλογα με το εάν σε μια περιοχή ισχύει ή όχι το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου.

Μεγάλα προβλήματα

Βάσει των συγκεκριμένων ρυθμίσεων που αναμένονται και των πρόσφατων αλλαγών με τους ασπάλαθους και τα φρύγανα, θα γίνει εκ νέου επικαιροποιημένη ανάρτηση των χαρτών.

«Τότε μόνο με διορθωμένα τα λάθη θα προχωρήσει η κύρωση και θα καταστεί σαφές ποιες εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται και ποιες παραμένουν δασικές. Ομως η όλη διαδικασία θα πάρει μήνες, πιθανώς χρόνο, ίσως και περισσότερο. Εως τότε δεν μπορεί να παραμένουν μπλοκαρισμένες οι μεταβιβάσεις» τονίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης.

Σήμερα, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και η Μάνη, περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου και το βάρος απόδειξης της ιδιοκτησίας πέφτει εξίσου στον ιδιώτη και στο Δημόσιο.

«Σε αυτές τις περιοχές είναι παράλογο μια απλή πληροφορία που αφορά την ανάρτηση του δασικού χάρτη να σταματά τη μεταβίβαση» επισημαίνει ο κ. Ρούσκας. Οπως υπογραμμίζει, στην Τήνο και στη Χίο έχουν μπλοκάρει κάθε είδους συναλλαγές στα ακίνητα, όπως αγοραπωλησίες, επενδύσεις κ.ά.

Οι αντιρρήσεις παραπέμπουν το πρόβλημα στο μέλλον

Με τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες, το πρόβλημα δεν λύνεται αλλά παραπέμπεται στο μέλλον. Ακόμη δεν έχουν εξεταστεί από τις αρμόδιες επιτροπές οι χιλιάδες αντιρρήσεις που είχαν υποβληθεί από το 2017. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι θα δώσει εξάμηνη παράταση στην ανάρτηση και θα μειώσει το τέλος υποβολής αντιρρήσεων κατά 50%, με τις σχετικές ρυθμίσεις να αναμένεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

«Να μην καταντήσει το έργο ένα πουκάμισο αδειανό»

Παγωμένες είναι οι συμβολαιογραφικές πράξεις σε πολλές περιοχές της χώρας και για ακίνητα ΔΑ (άλλοτε Δασικά και πλέον Αγροτικά), τους λεγόμενους δασωμένους αγρούς. Γενικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιαννάκης, επικρατεί ένα αλαλούμ, «στα Χανιά µεταβιβάζονται τα πάντα, στην Πάρο µόνο τα ΑΑ, στην Αθήνα δεν µεταβιβάζεται σχεδόν κανένα ακίνητο, µε εξαίρεση εκείνα που έχουν πράξη χαρακτηρισµού, παραχωρητήρια κ.λπ.». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τοπογράφων, εξαρτάται από τον κάθε υποθηκοφύλακα ή το κτηματολογικό γραφείο και τη συνεννόηση που έχει γίνει με τους συμβολαιογράφους σε κάθε περιοχή.

Οι μεταγραφές ή οι καταχωρίσεις έχουν σταματήσει σε ποσοστό περίπου 60% στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία ή Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, όπως σημειώνει ο κ. Ρούσκας. Το μόνο που επιτρέπεται είναι οι αποδοχές κληρονομιάς διότι δεν απαιτείται δήλωση μηχανικού, αλλά και η μεταβίβαση όσων ακινήτων έχουν παλαιότερες τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού ως μη δασικά, ή παραχωρητήρια.

«Το έργο των δασικών χαρτών είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική γης που θέλει να εφαρµόσει ένα κράτος. Θα ήταν κρίµα να καταντήσει ένα “πουκάµισο αδειανό” λόγω των δυσλειτουργιών που δηµιουργούνται κατά τη σύνταξή τους, όπως είναι το θολό τοπίο των µεταβιβάσεων και της εκµετάλλευσης εκτάσεων, οι οποίες, καθ’ υπερβολή ή λόγω λαθών, υπόκεινται στην δασική νοµοθεσία» υπογραμμίζει ο κ. Καλογιαννάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις μεταβιβάσεις, σε πολλές περιπτώσεις έχει παγώσει και η έκδοση οικοδομικών αδειών, με δεδομένο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χαρακτήρας των εκτάσεων, άρα και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.           www.ot.gr

 

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

Ανάδρομος Ερμής σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα – Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

ΚΡΙΟΣ Θα βρεθείτε στο μέσω καταιγισμού πληροφοριών σχετικών με μυστικά αλλά και υπόγειες συμπεριφορές ατόμων που, ως ώρας, θεωρούσατε φιλικά προσκείμενα σε εσάς. Μην επιτρέψετε σε κανένα με την συμπεριφορά του να αναμοχλεύσει δικά σας εσωτερικά τραύματα του παρελθόντος, αντιθέτως κινηθείτε αναλόγως και προστατέψτε τον εαυτό σας.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,