Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή τη στάση εργασίας του Μετρό, υπογράμμισε ότι στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη ότι στις απεργίες που θα γίνονται σε τομείς κοινής ωφελείας, όπως το Μετρό, τα απορρίμματα, η ΔΕΗΔΕΗ -0,17% κ.α., θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε ποσοστό 33% έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.    

Υπενθυμίζουμε, ότι σε αυτούς τους τομείς ήδη υπάρχει πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας, αλλά με το νέο νομοσχέδιο ο αριθμός αυτός φτάνει το 1/3 των εργαζομένων, που όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού θα σημάνει ότι δεν θα υπάρχουν απεργοί.

«Επίσης θα υπάρξει και μια σχετική ρύθμιση για τις απεργίες, ώστε όταν κάποια από αυτές κηρύσσεται από το δικαστήριο ως καταχρηστική, να μην εξαγγέλλεται από άλλο σωματείο και να παρακάμπτεται έτσι η απόφαση της Δικαιοσύνης», ανέφερε ακόμα ο υπουργός.

Σεβόμαστε τους συνδικαλιστές, είπε ο κ. Χατζηδάκης, αλλά και αυτοί θα πρέπει να σέβονται τους πολίτες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι ψηφοφορίες για απεργία θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, αποδυναμώνοντας το δικαίωμα στη συνέλευση και τη συζήτηση, ενώ ουσιαστικά απαγορεύεται η απεργιακή περιφρούρηση, καθώς δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να προσφύγει εναντίον των εργαζομένων αν προχωρήσουν σε τέτοια δράση και να αξιώσει και αποζημίωση.

Η μείωση των μελών της διοίκησης του σωματείου που προστατεύονται από απόλυση και των συνδικαλιστικών αδειών, τα πρόστιμα και οι ποινές στους εργαζομένους που θα συμμετέχουν σε μια «παράνομη» απεργία έρχονται να «φρενάρουν» και να δυσκολεύσουν το δικαίωμα στην απεργία σε μια περίοδο που οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε άλλο παρά υποχωρούν.

Σε ότι αφορά την ψηφιακή κάρτα που εισάγεται με το νέο νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αυτό είναι ένα αίτημα που είχε διατυπώσει η ΓΣΕΕ και ήδη εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς όπως οι τράπεζες για παράδειγμα. Αρχικά η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ώστε να κατοχυρωθεί το ωράριο τους.

Οι αντιδράσεις των συνδικάτων – Η απεργία της 3ης Ιούνη

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο στα συνδικάτα όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν το υπουργείο Εργασίας ότι καταργεί το 8ωρο, επιβάλλονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας σε βάρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, προωθείται η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με το άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους από όσους ισχύει σήμερα.

Επιπλέον ότι φέρνει την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ προσπαθεί για αποδυνάμωση της απεργίας, την ουσιαστική κατάργηση του ν.1264 και την επίθεση στα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τα συνδικάτα παίρνουν θέση μάχης την Πέμπτη 3 Ιούνη με την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας – Πειραιά και μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες να καλούν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Η ΓΣΕΕ συνεδριάζει τη Δευτέρα για να αποφασίσει τις δράσεις της.

Για μητέρα όλων των μαχών κάνουν λόγο συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που αρνούνται τον διάλογο με το υπουργείο και δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν για να αποτρέψουν την ψήφισή του.

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, ούτε να ψηφιστεί. Πρέπει να ανατραπεί», αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

«Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις, που αυτά κρίνουν αναγκαίες, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την ημέρα της απεργίας, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» τονίζει το ΕΚΑ, επισημαίνοντας ότι η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 3 Ιουνίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ.

24ωρη απεργία εξήγγειλε και η ΠΝΟ στα πλοία που θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της ίδιας μέρας.

«Το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ενώ ξεθεμελιώνεται η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση, αυτή του 8ωρου, που θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας πριν 100 χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση που καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.  

Η στάση των κομμάτων

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν να επικεντρώνουν σε συγκεκριμένα σημεία κάτω από την ομπρέλα της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής σε ότι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη της ΝΔ σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας συνδυάζει την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Καθώς η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα επιδιώκει την ισορροπία μεταξύ αυτών των δυο προτεραιοτήτων, έχοντας ως γνώμονα τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Θέση μάχης και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ιδίως το θέμα του ΣΕΠΕ έχει βρεθεί στο κέντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τις τελευταίες μέρες, καθώς και οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας, ισχυρίζονται ότι οι επερχόμενες αλλαγές θα σημάνουν ότι τελικά το υπουργείο Εργασίας αποποιείται της πολιτικής του ευθύνης, μιας και το σχέδιο είναι να μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή.

Από τη μεριά τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα του ΣΕΠΕ, κάνοντας λόγο για κατάργηση του ελέγχου, κάτι που στέλνει μήνυμα ασυδοσίας στην εργοδοσία, ενώ δεσμεύονται με κατάργηση του νόμου εάν περάσει.

«Φυσικά και σήμερα υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες. Και σήμερα υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία. Το ζήτημα είναι ότι αντί η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει –υπάρχουν εργαλεία για αυτό και έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα την περίοδο ’15-’19- έρχεται τώρα να τη νομιμοποιήσει», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος ότι τα ψηφιακά εργαλεία όπως κάρτα εργασίας για τον έλεγχο των υπερωριών είχαν θεσμοθετηθεί από το 2017», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, θα τις καταψηφίσει στη Βουλή και δεσμεύεται για την κατάργηση τους όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ συνεχίζει τις ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ χτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την πλατεία Συντάγματος ζήτησε την απόσυρση του «νομοσχεδίου-εκτρώματος», τονίζοντας ότι στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους η μόνη απάντηση είναι ο πόλεμος, λέγοντας ότι «σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε».

«Το νομοσχέδιο αυτό, φαίνεται πως τελικά είναι χειρότερο και από το αναμενόμενο, αφού δεν επιτίθεται μόνο στο 8ώρο, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά καταργεί και επισήμως πλέον το ΣΕΠΕ και την απεργία», αναφέρει το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του.    www.tovima.gr

 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.