Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θέλουν να κάνουν τους δημοσιογράφους να σωπάσουν...

Ο Φαμπιέν Περιέ, φιλέλληνας από τα 11 του και την πρώτη οικογενειακή του τότε επίσκεψη στη χώρα μας από τη Γαλλία, με σπουδές πολιτικών επιστημών στο Παρίσι και στο Βερολίνο, είναι δημοσιογράφος, ανταποκριτής εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα πολλών... γαλλόφωνων εφημερίδων όπως η γαλλική Libération, η βελγική Le Soir, Βέλγιο ή η ελβετική Le Temps. Είναι επίσης συνεργάτης από την Ελλάδα πολλών γνωστών γαλλόφωνων περιοδικών όπως τα Marianne, Télérama, Les Échos, Week-end καθώς και ανταποκριτής ραδιοφωνικών σταθμών (Europe 1, Radio Canada).Ζει μετά Ελλάδας και Γαλλίας και καλύπτει την ελληνική επικαιρότητα με έμφαση σε θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης Γενικός Γραμματέας του Europresse, μιας ένωσης που συγκεντρώνει 50 δημοσιογράφους από διαφορετικές χώρες με εξειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Φαμπιέν Περιέ κατά το ελληνικότερο, μια που στον δημοσιογραφικό χώρο της Ελλάδας είναι γνωστός χρόνια τώρα, είναι εκείνος που υπέγραψε για τη Libération το δημοσίευμα με τίτλο «Ακρόπολη, ομορφιά τσιμενταρισμένη και παραμορφωμένη», ένα δημοσίευμα 900 λέξεων, το οποίο επέσυρε την μήνιν του Υπουργείου Πολιτισμού. Το τελευταίο στις 2 Μάϊου κοινοποίησε μεταφρασμένη επιστολή, 2500 λέξεων σχεδόν, που είχε αποστείλει προς την διεύθυνση της Libération με την οποία απαντούσε φράση-φράση στο δημοσίευμα. Είχε δικαίωμα το ΥΠΠΟ να τοποθετηθεί; Ασφαλώς και το ίδιο θα ευχόμασταν να έκανε απαντώντας και σε όσους επιστήμονες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες ενστάσεις για τα έργα στην Ακρόπολη.

Το πρόβλημα με την επιστολή ήταν ότι περιλάμβανε το ξινό και «δασκαλίστικο» ύφος που έχει κατά κανόνα η Υπουργός προς τους δημοσιογράφους, μαζί με την τάση να διεκδικεί το δικαίωμα στην απόλυτη αλήθεια, με συμπαγή βεβαιότητα και να υποδεικνύει στους δημοσιογράφους πώς να κάνουν «σωστά» τη δουλειά τους. Το κάνει κατά κανόνα. Επιχείρησε να το κάνει και με τη Liberation. Έγραφε π.χ. μεταξύ άλλων στην επιστολή προς τη γαλλική εφημερίδα η κα Μενδώνη: «Η Ακρόπολη είναι ένα από τα κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Έχουμε χρέος να το προσεγγίζουμε με τον προσήκοντα σεβασμό και κυρίως παρουσιάζοντας την αλήθεια προκειμένου κάθε πολίτης, αμερόληπτα, να εξάγει τα συμπεράσματά του. Όταν ο κ. Περιέ υποστηρίζει αβίαστα και με περισσή ευκολία την προσωπική του άποψη ότι η Ακρόπολη κινδυνεύει να καταστραφεί για πάντα πρέπει να είναι σε θέση να την τεκμηριώσει». Κι ακόμα: «Ο συντάκτης δεν μερίμνησε ως όφειλε να ελέγξει την αξιοπιστία των πηγών του επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά τους, γι΄ αυτό σε πολλές περιπτώσεις οι πληροφορίες που δημοσιεύει ελέγχονται για την ακρίβεια και την εγκυρότητά τους. Ως εκ τούτου και για την πληρέστερη και αντικειμενικότερη ενημέρωση των αναγνωστών σας θεωρούμε ότι οι απόψεις αυτές δικαιούνται να φιλοξενηθούν, όπως στοιχειωδώς επιβάλλει ο κώδικας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
Ο κος Περιέ όμως δεν ανήκει στο ελληνικό μηντιακό σύστημα που έχει συνηθίσει εσχάτως σε παρόμοιες συμπεριφορές και είτε τις ανέχεται, είτε τις υποθάλπει κιόλας. Αποτέλεσμα; Σε χθεσινή του εμφάνιση σε ελληνικό κανάλι σχολίασε τα όσα συνέβησαν, δυσμενέστατα για τη συμπεριφορά της Υπουργού. Είπε δηλαδή: «Όταν έλαβα την επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την έρευνά μου που δημοσιεύτηκε στη Liberation αισθάνθηκα έκπληξη. Είχα δεχτεί και στο παρελθόν επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά εδώ είχα να κάνω με μια επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν επιδεικτικά τ όνομά μου. Η έρευνα μου βασίστηκε σε δημοσιογραφικά κριτήρια. Δεν είναι έκφραση των προσωπικών μου προτιμήσεων. Είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς στο πλαίσιο της οποίας μίλησα με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Μου δημιουργείται η αίσθηση ότι βρισκόμαστε σήμερα στη θέση να μην μπορούμε να ανοίξουμε έναν διάλογο ότι δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε διαφορετικές εκδοχές. Και αυτό που με ανησυχεί είναι μια προσπάθεια που στην πραγματικότητα θέλει να κάνει τους δημοσιογράφους να σωπάσουν»

Συμπωματικά χθες έγινε γνωστή και η «περιπέτεια» που είχε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με άλλο, ξένο δημοσιογράφο. Με τον Stephen John Sackur που παρουσιάζει το HARDtalk, πρόγραμμα με συνεντεύξεις επίκαιρων υποθέσεων στο BBC World News και το BBC News Channel. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κος Θεοχάρης στον Σάκουρ, ο πρώτος, συνηθισμένος ενδεχομένως από τον ελληνικό μηντιακό «κανόνα» πια, πιο…ομαλών ερωτήσεων που δεν θέλουν δα και να στριμώξουν τον υπουργό-συνομιλητή τους, βρέθηκε απροετοίμαστος και στη δυσάρεστη θέση να πρέπει εξαρχής να απαντήσει σε δύσκολες και τεκμηριωμένες ερωτήσεις. Ο Σάκουρ ήδη από την εισαγωγή του παρατήρησε ότι ο κος Θεοχάρης βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, διερωτήθηκε αν είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψουν οι τουρίστες στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα εμβολιάζετε τους πολίτες με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης. Όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν». Ο Υπουργός Τουρισμού ψέλλισε «Δεν είμαστε…». Ο Σάκουρ επέμεινε «Είστε στις 5 χειρότερες χώρες». Ο κος Θεοχάρης απάντησε αρνητικά. Και ο Άγγλος δημοσιογράφος του επεσήμανε «Φοβάμαι ότι αυτό λένε τα νούμερα», φέρνοντάς τον σε δεινή θέση.

Τί κοινό έχουν οι περιπτώσεις Περιέ και Σάκουρ; Το αυτονόητο. Μπορείς να κρύβεις την αλήθεια από τον ελληνικό Τύπο ή να την «ωραιοποιείς» αλλά όχι από τον ξένο. Η φόρα του μηντιακού ελέγχου, των υπεροπτικών ανακοινώσεων που δεν σηκώνουν αντίλογο και των ειρωνειών, έχουν όρια. Κυρίως δε, έχουν σύνορα. www.news247.gr


 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.