Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες, αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.

Προερχόµενοι από µια χρονιά που εµπορικά θέλουν να ξεχάσουν, αφού συνοδεύτηκε µε κατρακύλα των τιµών, οι αγρότες της περιοχής περίµεναν πως και πως την οικονοµική αυτή στήριξη για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και κατ’ επέκταση σε όλες τις εισροές. «Βρισκόµαστε στα τελειώµατα της σποράς, πλέον, και ο κ. Σκυλακάκης δεν έχει υπογράψει ακόµη την απόφαση για την ενίσχυση, η οποία θα είναι κατά 10 ευρώ χαµηλότερη από εκείνη που έλαβαν οι παραγωγοί της φθινοπωρινής. Μάλιστα θέλησαν να τη µειώσουν στα 145 ευρώ το στρέµµα, αλλά ξεσηκωθήκαµε και το µάζεψαν», ανέφερε ο Απόστολος Βεσµελής, πρόεδρος του Α.Σ. Κάτω Νευροκοπίου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ωστόσο, από την καθυστέρηση αυτή, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που δεν είχαν τα απαραίτητα κεφάλαια και αναγκάστηκαν, τελικά, να καλλιεργήσουν λιγότερα στρέµµατα από πέρυσι. «Την προηγούµενη χρονιά είχαµε στο λεκανοπέδιο γύρω στις 20.000 στρέµµατα, όµως φέτος είµαστε κάτω από αυτό το όριο. Το κοστολόγιο για την πατάτα είναι µεγάλο, κυµαίνεται από 600 έως και 900 ευρώ το στρέµµα ανάλογα την ποικιλία και πολλοί αγρότες στριµώχτηκαν», αναφέρει.

Την κατάσταση επιδείνωσε το γεγονός πως η περιοχή βγήκε από µια πολύ κακή εµπορικά χρονιά, µε τις τιµές της πατάτας Νευροκοπίου να ξεκινούν τη σεζόν µε 25 έως 27 λεπτά το κιλό, αλλά η συνέχεια να είναι καταστροφική, αφού γρήγορα ξεκίνησε η κατρακύλα και έφτασαν στα 6-7 λεπτά το κιλό, απλά για να µην πεταχτούν στα σκουπίδια.

Ως µια από τις χειρότερες χρονιές της δεκαετίας, αναφορικά µε τη διάθεση της πατάτας, χαρακτηρίζει την περσινή και ο παραγωγός Στέργιος Νικολής, από το νοµό Σερρών, ο οποίος, επίσης, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη µεγάλη κωλυσιεργία στη χορήγηση της «κορωνοενίσχυσης». Στην περιοχή, όπως σηµειώνει, «είµαστε στο µέσο της καλλιεργητικής περιόδου και φαίνεται πως παρά τις παγωνιές του Απριλίου, τα φυτά εξελίσσονται καλά. Ωστόσο δεν ξέρουµε τί θα γίνει ως τη συγκοµιδή».    www.agronews.gr

 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.