Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες, αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.

Προερχόµενοι από µια χρονιά που εµπορικά θέλουν να ξεχάσουν, αφού συνοδεύτηκε µε κατρακύλα των τιµών, οι αγρότες της περιοχής περίµεναν πως και πως την οικονοµική αυτή στήριξη για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και κατ’ επέκταση σε όλες τις εισροές. «Βρισκόµαστε στα τελειώµατα της σποράς, πλέον, και ο κ. Σκυλακάκης δεν έχει υπογράψει ακόµη την απόφαση για την ενίσχυση, η οποία θα είναι κατά 10 ευρώ χαµηλότερη από εκείνη που έλαβαν οι παραγωγοί της φθινοπωρινής. Μάλιστα θέλησαν να τη µειώσουν στα 145 ευρώ το στρέµµα, αλλά ξεσηκωθήκαµε και το µάζεψαν», ανέφερε ο Απόστολος Βεσµελής, πρόεδρος του Α.Σ. Κάτω Νευροκοπίου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ωστόσο, από την καθυστέρηση αυτή, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που δεν είχαν τα απαραίτητα κεφάλαια και αναγκάστηκαν, τελικά, να καλλιεργήσουν λιγότερα στρέµµατα από πέρυσι. «Την προηγούµενη χρονιά είχαµε στο λεκανοπέδιο γύρω στις 20.000 στρέµµατα, όµως φέτος είµαστε κάτω από αυτό το όριο. Το κοστολόγιο για την πατάτα είναι µεγάλο, κυµαίνεται από 600 έως και 900 ευρώ το στρέµµα ανάλογα την ποικιλία και πολλοί αγρότες στριµώχτηκαν», αναφέρει.

Την κατάσταση επιδείνωσε το γεγονός πως η περιοχή βγήκε από µια πολύ κακή εµπορικά χρονιά, µε τις τιµές της πατάτας Νευροκοπίου να ξεκινούν τη σεζόν µε 25 έως 27 λεπτά το κιλό, αλλά η συνέχεια να είναι καταστροφική, αφού γρήγορα ξεκίνησε η κατρακύλα και έφτασαν στα 6-7 λεπτά το κιλό, απλά για να µην πεταχτούν στα σκουπίδια.

Ως µια από τις χειρότερες χρονιές της δεκαετίας, αναφορικά µε τη διάθεση της πατάτας, χαρακτηρίζει την περσινή και ο παραγωγός Στέργιος Νικολής, από το νοµό Σερρών, ο οποίος, επίσης, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τη µεγάλη κωλυσιεργία στη χορήγηση της «κορωνοενίσχυσης». Στην περιοχή, όπως σηµειώνει, «είµαστε στο µέσο της καλλιεργητικής περιόδου και φαίνεται πως παρά τις παγωνιές του Απριλίου, τα φυτά εξελίσσονται καλά. Ωστόσο δεν ξέρουµε τί θα γίνει ως τη συγκοµιδή».    www.agronews.gr

 

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.