Υλικά
Για το μπακλαβά
- 30 φύλλα κρούστας
- 500 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (ή ανάμεικτα καρύδια και φιστίκια)
- 2 κ.γλ. κανέλα, τριμμένη
- 2 κ.γλ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 300 γρ. βούτυρο λιωμένο
- ολόκληρα γαρύφαλλα για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
- 580 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 80 γρ. γλυκόζη ή μέλι
- φλούδες από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
- 1 στικ κανέλας
Εκτέλεση
Βήμα 1Αρχικά, λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μη το κάψετε.Βήμα 2Με ένα πινέλο βουτυρώνετε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά ενός ταψιού.Βήμα 3Ξεκινήστε να στρώνετε τα φύλλα στον πάτο του ταψιού για να σχηματίσετε τη βάση του μπακλαβά. Στρώστε τα φύλλα ένα ένα, ραντίζοντας το κάθε ένα με λιωμένο βούτυρο.Βήμα 4Ετοιμάστε τη γέμιση για τον μπακλαβά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το γαρύφαλλο.Βήμα 5Στρώνετε τη γέμιση πάνω από τη βάση με τα φύλλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία που κάνατε και για τη βάση του μπακλαβά.Βήμα 6Στρώνετε ένα κάθε φορά και ραντίζετε με λιωμένο βούτυρο.Βήμα 7Βάλτε το τελευταίο φύλλο και περιμετρικά πατήστε και γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου. Ραντίστε το πάνω φύλλο με αρκετό βούτυρο.Βήμα 8Βάλτε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 15 λεπτά να παγώσει το βούτυρο για να τον χαράξετε πιο εύκολα σε κομμάτια.Βήμα 9Βγάλτε τον μπακλαβά από το ψυγείο και χαράξτε τον με ένα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω.Βήμα 10Τοποθετήστε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα ολόκληρο γαρύφαλλο και ραντίστε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό.Βήμα 11Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 1 ½ με 2 ώρες, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και χρυσαφένιο.Βήμα 12Πέντε λεπτά πριν βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο, ετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τα υλικά για το σιρόπι και φέρτε σε βρασμό.Βήμα 13Βράστε το σιρόπι για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.Βήμα 14Όταν βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο σιροπιάστε τον με το ζεστό σιρόπι.Βήμα 15Ρίξτε το σιρόπι σιγά σιγά αφήνοντας λίγο χρόνο να απορροφηθεί η κάθε κουταλιά.Βήμα 16Αφήστε τον να κρυώσει εντελώς και το σιρόπι να απορροφηθεί πριν τον σερβίρετε. www.newsbeast.gr