Αυξήθηκαν κατά 250% οι ανήλικοι που δουλεύουν

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη
Πολλές δεκαετίες πίσω, στην εποχή που ακόμη η παιδική εργασία στην Ελλάδα ήταν μια απτή πραγματικότητα, έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση τη χώρα μας. Την ώρα που η κυβέρνηση καυχιέται για οικονομική ανάταση και έξοδο από τα Μνημόνια, όλο και περισσότεροι ανήλικοι αναζητούν εργασία προκειμένου να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. 
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι φέτος οι αιτήσεις εφήβων για δουλειά στο Ηράκλειο αυξήθηκαν κατά 250%. Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, είναι η πρώτη χρονιά που παρουσιάστηκε τόσο μεγάλη ζήτηση για δουλειά και μάλιστα από ανθρώπους κάτω των 18 ετών.

«Κατά την επίσκεψή μας στην Επιθεώρηση Εργασίας τον Ιούλιο, διαπιστώσαμε ότι οι αιτήσεις των ανηλίκων ως εκείνη την ημέρα ξεπέρασαν τις αιτήσεις όλης της προηγούμενης χρονιάς. Πρόκειται για μια αύξηση ρεκόρ, που αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά» δηλώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η αύξηση αυτή αφορά μόνο τα επίσημα στοιχεία από την Επιθεώρηση Εργασίας.

«Είναι πολύ πιθανό κάποια παιδιά να εργάστηκαν ανασφάλιστα, οπότε το ποσοστό της ανήλικης εργασίας να είναι πιο υψηλό» διευκρινίζει. Οπως λέει, μέχρι πρότινος τις θέσεις εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στον επισιτισμό στην Κρήτη κάλυπταν νέοι μαθητευόμενοι από την Πολωνία, οι οποίοι αμείβονταν με 200 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν είχαν κανένα εργασιακό δικαίωμα. Φέτος, για πρώτη φορά η Πολωνία δεν έστειλε άτομα, με αποτέλεσμα κάποιες από τις κενές θέσεις οι υπεύθυνοι να τις καλύψουν με ανηλίκους. «Οι επιχειρήσεις βρήκαν διέξοδο στην ανήλικη εργασία, καθώς οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι και, βέβαια, χειραγωγείται καλύτερα ένας ανήλικος εργαζόμενος. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας μας, αλλά στην Κρήτη φέτος σημειώθηκε έξαρση του φαινομένου» σημειώνει ο κ. Βοργιάς.
«Το κάνουν για να βοηθήσουν τους γονείς» 
  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοργιά, το φαινόμενο της παιδικής εργασίας μπορεί να εξαλειφθεί μόνο με τη μείωση της ανεργίας, η οποία θα επιτρέψει στους γονείς να αντεπεξέλθουν στα οικογενειακά βάρη χωρίς οι έφηβοι να αναγκάζονται να δουλεύουν τους καλοκαιρινούς μήνες. «Εχοντας μιλήσει με αρκετά από αυτά τα παιδιά, σας λέω ότι τα περισσότερα το κάνουν για να βοηθήσουν τους γονείς τους. Αν αυτοί είχαν από μία αξιοπρεπή δουλειά, αυτό δεν θα συνέβαινε» καταλήγει.
δημοκρατια