Τι πρέπει να ξέρετε για την επιλόχειο κατάθλιψη

Επειδή, σύμφωνα με στατιστικές, μία στις δέκα περίπου γυναίκες θα εμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη, ας δούμε πέντε σημαντικά στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζετε.

-Η επιλόχειος κατάθλιψη συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε ένα μήνα από τον τοκετό, αλλά σε κάποιες
περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 6 μήνες μετά. Τα αίτιά της δεν είναι απολύτως γνωστά, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονολογικές αλλαγές που βιώνει η γυναίκα.

-Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Σε κάποιες γυναίκες είναι πιο ήπια, ενώ σε άλλες ιδιαίτερα έντονα και τις εμποδίζουν να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.



-Σήμερα η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι η γυναίκα να παραδεχτεί το πρόβλημα και να ζητήσει άμεσα βοήθεια από ειδικό. Με ψυχοθεραπεία και, σε κάποιες περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή, η επιλόχειος κατάθλιψη ξεπερνιέται.

-Και οι άντρες μπορεί να βιώσουν επιλόχειο καταθλίψη. Ένα μικρό ποσοστών μπαμπάδων έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού τους, και μάλιστα πιο ευάλωτοι, σύμφωνα με έρευνες, είναι οι νεότεροι σε ηλικία μπαμπάδες.

-Η επιλόχειος κατάθλιψη δε σημαίνει ότι είστε κακή μητέρα. Πολλές γυναίκες δεν μιλούν γι’ αυτό που περνούν και νιώθουν ντροπή και ενοχές, γιατί θεωρούν ότι οι άλλοι θα τις κακοχαρακτηρίσουν ή θα θεωρήσουν ότι δεν είναι καλές μαμάδες. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι αρρώστια και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι είστε κακή μητέρα.

Πηγή: mother.gr