Μαρουλοντολμάδες.

Υλικά

  • Κιμάς μοσχαρίσιος 500 γρ (λάπα)
  • Ρύζι 3 κουταλιές της σούπας
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ τριμμένο
  • Άνηθος -μαϊντανός - δυόσμος 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Μαρούλια 2 τεμ με μεγάλα φύλλα
  • Νερό
Για το αυγολέμονο
  • Αυγά 2 τεμ
  • Λεμόνια 2 τεμ τον χυμό τους
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 1/2 κουταλιές της σούπας
  • Ζουμί από το φαγητό 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
  • Αλάτι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα μαρούλια, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Βάζουμε αρκετό νερό σε κατσαρόλα να βράζει, με αλάτι, ρίχνουμε τα φύλλα του μαρουλιού μέσα να ζεματιστούν ελαφρώς. Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και μόλις κρυώσουν είναι έτοιμα για το τύλιγμα. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά,  3 κουταλιές ελαιόλαδο, το πλυμένο ρύζι, το τριμμένο κρεμμύδι, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε να ανακατευτούν τα υλικά μας. Σε σανίδα κοπής , κόβουμε το σκληρό μέρος από μερικά μαρούλια και τα βάζουμε στον πάτο της  κατσαρόλας για βάση. Στην συνέχεια ένα-ένα φύλλο μαρουλιού το ανοίγουμε με την καλή του πλευρά προς τα έξω, βάζουμε από ένα κοφτό κουτάλι της σούπας από το μείγμα , το τυλίγουμε από το φαρδύ μέρος  προς τα επάνω και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο , προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να τα καλύψει, σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 30 με 35 λεπτά.  Χαμηλώνουμε την φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο προσεκτικά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε μπολ  χτυπάμε τα ασπράδια αυγού σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Σε μπολ έχουμε στύψει τον χυμό λεμονιών, έχουμε προσθέσει και το ζουμί που κρατήσαμε από το φαγητό που ψήθηκε. Διαλύουμε σε χλιαρό νερό το αλεύρι και το προσθέτουμε στο λεμόνι και όλο αυτό το μείγμα λίγο – λίγο το αδειάζουμε στο μπολ με τα αυγά. Χτυπάμε καλά και αδειάζουμε λίγο – λίγο το μείγμα στην κατσαρόλα, που την έχουμε σε χαμηλή θερμοκρασία , κουνώντας συνέχεια την κατσαρόλα για να ανακατεύεται το αυγολέμονο με προσοχή να μην μας κόψει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα  από την φωτιά και σερβίρουμε.    www.chefoulis.gr