Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καβάλα, η πριγκίπισσα της Μακεδονίας

Στην πόλη της Καβάλας, την πριγκίπισσα της Μακεδονίας με τη μακρά ιστορική διαδρομή και την ευδιάκριτη παρουσία στο διάβα των αιώνων, πολλά είναι τα μνημεία που προκαλούν το ενδιαφέρον των
ταξιδιωτών.
Βεβαίως, σημείο αναφοράς για όλους, γηγενείς αλλά και επισκέπτες, αποτελεί το κάστρο με τη μαγευτική θέα, στο ψηλότερο σημείο της χερσονήσου όπου είναι χτισμένη η παλαιά πόλη της Καβάλας.
Το κάστρο-ακρόπολη οικοδομήθηκε από τους Οθωμανούς το 15ο-16ο αιώνα, ενσωματώνοντας τα ερείπια της βυζαντινής ακρόπολης της Χριστούπολης (είχε καταστραφεί το 1391) και ακολουθώντας, σε γενικές γραμμές, τη μορφή και την έκτασή της.
Στα σημαντικότερα μνημεία της ακρόπολης με τον εσωτερικό και τον εξωτερικό περίβολο συγκαταλέγονται ο κεντρικός κυκλικός πύργος (διαμέτρου 10 μ., χτισμένος στο μέσον περίπου του εγκάρσιου τείχους, πάνω στη βάση βυζαντινού πύργου), η αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων (χτίστηκε γύρω στο 1530 και το 18ο αιώνα μετατράπηκε σε φυλακή), το φυλάκιο (πιθανώς, κατάλυμα φρουράς) και η δεξαμενή νερού (Παλαιοχριστιανικών ή Βυζαντινών Χρόνων).
Το ανακατασκευασμένο κάστρο της Καβάλας, άλλοτε οχυρή θέση, στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο της πόλης, τόπος εξορίας και φυλάκισης υπηκόων του σουλτάνου, λειτουργεί σήμερα ως τόπος ιστορικής μνήμης, χώρος αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο του εξωτερικού περιβόλου).
Κάτω από το κάστρο ορθώνεται εντυπωσιακό το Ιμαρέτ, στολίδι του παραδοσιακού οικισμού της Παναγίας, της παλαιάς πόλης της Καβάλας με τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, τα περίτεχνα σπίτια και αρχοντικά.
Εξαίρετο δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, το αποκατεστημένο συγκρότημα Ιμαρέτ οικοδομήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του κατά τα έτη 1817-1821, κατόπιν πρωτοβουλίας του γεννημένου στην Καβάλα Μεχμέτ Αλή (1769-1849), ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας.
 
Το Ιμαρέτ λειτούργησε αρχικά ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο – οικοτροφείο και πτωχοκομείο, ακολούθως δε (μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή) ως προσφυγική εστία.
Το αλλοτινό θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα λειτουργεί σήμερα ως ξενοδοχείο πολυτελείας, με μοναδικό στυλ και υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες.       www.in.gr