Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Τwitter «απειλεί» τους δημοσκόπους...

Για να διαβάσετε αυτό το κείμενο θα χρειαστείτε περίπου επτά λεπτά. Την ίδια ώρα στο Τwitter θα έχουν αναρτηθεί περίπου 3.456.203 σχόλια με ρυθμό 8.219 σχόλια το δευτερόλεπτο. Ενα από αυτά τα...


σχόλια μπορεί να μιλάει για την αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα (Τραμπ, Brexit, ελληνικές εκλογές 2015 κ.ά.).

Η ακαδημαϊκή χρονιά που διανύουμε θα ολοκληρωθεί με μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ δεκάδες δημοσκοπήσεις θα δημοσιευτούν επιχειρώντας να καταγράψουν τις τάσεις. Κι όμως, είναι πιο πιθανό να καταλάβουμε αν ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός από το twitter και όχι από τις παραδοσιακές δημοσκοπήσεις. Ας γυρίσουμε δύο χρόνια πίσω.

Στις 8 Νοεμβρίου 2016, σχεδόν όλα τα αμερικανικά δίκτυα μέσω των δημοσκοπήσεων και των πρώτων exit polls προέβλεπαν τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον.

Την ίδια ώρα στη μακρινή Βομβάη ο Ινδός προγραμματιστής και επιχειρηματίας Σαντζίβ Ράι, ιδρυτής της Genic AI, εταιρείας αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των «Μεγάλων Δεδομένων» (Big Data), επέμενε βάσει του δικού του συστήματος πρόγνωσης εκλογικών αποτελεσμάτων πως νικητής θα είναι χωρίς αμφιβολία ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν «δημοφιλέστερος από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008».

Ο Ράι δεν ήταν ο μοναδικός (ήταν από τους λίγους) και φυσικά δεν έκανε κάποια μαγικά. Σε μια εποχή που σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής μας ζωής σταδιακά διαμορφώνεται από ψηφιακές τεχνολογίες, με εργαλεία που εισβάλλουν είτε ως σύμμαχοι είτε ως δυνάστες σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, μια νέα επιστήμη αναπτύσσεται.

Στη σχετική βιβλιογραφία αναφέρεται ως υπολογιστική κοινωνική επιστήμη (computational social science) και πρόκειται για έναν τομέα που συνδυάζει την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (natural language processing) και τη μηχανική μάθηση (machine learning).

H «Εφ.Συν.» παρουσιάζει σήμερα την έρευνα για το δημοψήφισμα του 2015 τεσσάρων Ελλήνων ακαδημαϊκών, η οποία θα παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου στο Τορίνο σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια Data Science παγκοσμίως (ACM International Conference of Information and Knowledge Management 2018).

Το θέμα της μελέτης τους σχετίζεται με την άμεση πρόβλεψη της τοποθέτησης των χρηστών κοινωνικών μέσων σε μια ξαφνική εκλογική αναμέτρηση, με παράδειγμα αναφοράς το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015.

Το αποτέλεσμά τους είναι εντυπωσιακό. Αποδεικνύουν πως μπόρεσαν να προβλέψουν την επικράτηση του ΟΧΙ μέσα από την εκπαίδευση ενός συγκεκριμένου μοντέλου μηχανικής μάθησης για επεξεργασία φυσικής γλώσσας, για την πρόβλεψη της στάσης που θα έπαιρναν οι Ελληνες χρήστες του Twitter στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015.


Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:

◼ Η τελική πρόβλεψή τους πέτυχε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ακρίβειας (τουλάχιστον 88%). Μάλιστα, όσο προχωρούσαν οι μέρες, το μοντέλο γινόταν πιο ακριβές, αφού οι χρήστες εξέφραζαν ολοένα και πιο ανοιχτά τη στάση τους. Συγκεκριμένα, την τελευταία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα, το μοντέλο ήταν σε θέση να προβλέψει τη στάση των χρηστών με ακρίβεια σχεδόν 94%, ενώ κατά τη διάρκεια των εννιά ημερών της προεκλογικής περιόδου πέτυχε ακρίβεια 88% κατά μέσο όρο ανά ημέρα.

«Αυτό δείχνει πως μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε εκατομμύρια χρήστες με πολύ υψηλή ακρίβεια, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (και μάλιστα σε ημερήσια βάση), ενώ ένας αναλυτής θα χρειαζόταν μάλλον μερικούς μήνες για να πετύχει αντίστοιχο αποτέλεσμα» μας εξηγούν οι ερευνητές.
◼ Διαπιστώθηκε πως η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του Twitter που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα τάχθηκε υπέρ του ΟΧΙ σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το εκλογικό αποτέλεσμα (77%).

◼ Οι υποστηρικτές του ΝΑΙ ανέφεραν πιο συχνά στα tweets τους τα ονόματα κομμάτων και των αρχηγών τού ΟΧΙ – και το αντίστροφο. Διαπιστώθηκε εμπειρικά πως ένας χρήστης του Τwitter που αναφέρεται σε ένα κόμμα είναι πιο πιθανό να αναφέρεται με επιθετικούς χαρακτηρισμούς ή σαρκασμό απέναντι στο κόμμα αυτό παρά να προωθεί τις θέσεις του. Για παράδειγμα, πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, οι μετέπειτα υποστηρικτές του ΝΑΙ αναφέρονταν πιο συχνά στη Νέα Δημοκρατία, κάτι που άλλαξε μετά τις 27 Ιουνίου.

◼ Πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος παρατηρήθηκε πως δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των υποστηρικτών του ΝΑΙ και του ΟΧΙ σε σχέση με τους λογαριασμούς που επιλέγουν να αναπαραγάγουν (retweet). Μετά την ανακοίνωση είναι ξεκάθαρος ο σχηματισμός των λεγόμενων «θαλάμων αντήχησης» (echo chambers), όρος που περιγράφει ανθρώπους που μοιράζονται τις απόψεις τους σε περιβάλλοντα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκείνοι που ακούν ή διαβάζουν έχουν τις ίδιες απόψεις.

efsyn.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.