Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Τwitter «απειλεί» τους δημοσκόπους...

Για να διαβάσετε αυτό το κείμενο θα χρειαστείτε περίπου επτά λεπτά. Την ίδια ώρα στο Τwitter θα έχουν αναρτηθεί περίπου 3.456.203 σχόλια με ρυθμό 8.219 σχόλια το δευτερόλεπτο. Ενα από αυτά τα...


σχόλια μπορεί να μιλάει για την αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα (Τραμπ, Brexit, ελληνικές εκλογές 2015 κ.ά.).

Η ακαδημαϊκή χρονιά που διανύουμε θα ολοκληρωθεί με μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ δεκάδες δημοσκοπήσεις θα δημοσιευτούν επιχειρώντας να καταγράψουν τις τάσεις. Κι όμως, είναι πιο πιθανό να καταλάβουμε αν ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός από το twitter και όχι από τις παραδοσιακές δημοσκοπήσεις. Ας γυρίσουμε δύο χρόνια πίσω.

Στις 8 Νοεμβρίου 2016, σχεδόν όλα τα αμερικανικά δίκτυα μέσω των δημοσκοπήσεων και των πρώτων exit polls προέβλεπαν τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον.

Την ίδια ώρα στη μακρινή Βομβάη ο Ινδός προγραμματιστής και επιχειρηματίας Σαντζίβ Ράι, ιδρυτής της Genic AI, εταιρείας αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των «Μεγάλων Δεδομένων» (Big Data), επέμενε βάσει του δικού του συστήματος πρόγνωσης εκλογικών αποτελεσμάτων πως νικητής θα είναι χωρίς αμφιβολία ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν «δημοφιλέστερος από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008».

Ο Ράι δεν ήταν ο μοναδικός (ήταν από τους λίγους) και φυσικά δεν έκανε κάποια μαγικά. Σε μια εποχή που σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής μας ζωής σταδιακά διαμορφώνεται από ψηφιακές τεχνολογίες, με εργαλεία που εισβάλλουν είτε ως σύμμαχοι είτε ως δυνάστες σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, μια νέα επιστήμη αναπτύσσεται.

Στη σχετική βιβλιογραφία αναφέρεται ως υπολογιστική κοινωνική επιστήμη (computational social science) και πρόκειται για έναν τομέα που συνδυάζει την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (natural language processing) και τη μηχανική μάθηση (machine learning).

H «Εφ.Συν.» παρουσιάζει σήμερα την έρευνα για το δημοψήφισμα του 2015 τεσσάρων Ελλήνων ακαδημαϊκών, η οποία θα παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου στο Τορίνο σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια Data Science παγκοσμίως (ACM International Conference of Information and Knowledge Management 2018).

Το θέμα της μελέτης τους σχετίζεται με την άμεση πρόβλεψη της τοποθέτησης των χρηστών κοινωνικών μέσων σε μια ξαφνική εκλογική αναμέτρηση, με παράδειγμα αναφοράς το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015.

Το αποτέλεσμά τους είναι εντυπωσιακό. Αποδεικνύουν πως μπόρεσαν να προβλέψουν την επικράτηση του ΟΧΙ μέσα από την εκπαίδευση ενός συγκεκριμένου μοντέλου μηχανικής μάθησης για επεξεργασία φυσικής γλώσσας, για την πρόβλεψη της στάσης που θα έπαιρναν οι Ελληνες χρήστες του Twitter στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015.


Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:

◼ Η τελική πρόβλεψή τους πέτυχε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ακρίβειας (τουλάχιστον 88%). Μάλιστα, όσο προχωρούσαν οι μέρες, το μοντέλο γινόταν πιο ακριβές, αφού οι χρήστες εξέφραζαν ολοένα και πιο ανοιχτά τη στάση τους. Συγκεκριμένα, την τελευταία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα, το μοντέλο ήταν σε θέση να προβλέψει τη στάση των χρηστών με ακρίβεια σχεδόν 94%, ενώ κατά τη διάρκεια των εννιά ημερών της προεκλογικής περιόδου πέτυχε ακρίβεια 88% κατά μέσο όρο ανά ημέρα.

«Αυτό δείχνει πως μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε εκατομμύρια χρήστες με πολύ υψηλή ακρίβεια, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (και μάλιστα σε ημερήσια βάση), ενώ ένας αναλυτής θα χρειαζόταν μάλλον μερικούς μήνες για να πετύχει αντίστοιχο αποτέλεσμα» μας εξηγούν οι ερευνητές.
◼ Διαπιστώθηκε πως η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του Twitter που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα τάχθηκε υπέρ του ΟΧΙ σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το εκλογικό αποτέλεσμα (77%).

◼ Οι υποστηρικτές του ΝΑΙ ανέφεραν πιο συχνά στα tweets τους τα ονόματα κομμάτων και των αρχηγών τού ΟΧΙ – και το αντίστροφο. Διαπιστώθηκε εμπειρικά πως ένας χρήστης του Τwitter που αναφέρεται σε ένα κόμμα είναι πιο πιθανό να αναφέρεται με επιθετικούς χαρακτηρισμούς ή σαρκασμό απέναντι στο κόμμα αυτό παρά να προωθεί τις θέσεις του. Για παράδειγμα, πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, οι μετέπειτα υποστηρικτές του ΝΑΙ αναφέρονταν πιο συχνά στη Νέα Δημοκρατία, κάτι που άλλαξε μετά τις 27 Ιουνίου.

◼ Πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος παρατηρήθηκε πως δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των υποστηρικτών του ΝΑΙ και του ΟΧΙ σε σχέση με τους λογαριασμούς που επιλέγουν να αναπαραγάγουν (retweet). Μετά την ανακοίνωση είναι ξεκάθαρος ο σχηματισμός των λεγόμενων «θαλάμων αντήχησης» (echo chambers), όρος που περιγράφει ανθρώπους που μοιράζονται τις απόψεις τους σε περιβάλλοντα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εκείνοι που ακούν ή διαβάζουν έχουν τις ίδιες απόψεις.

efsyn.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Πρόσκληση Βενιάμη στους νέους να έρθουν στη θάλασσα – Βολές κατά ΕΕ και Cosco

Πρόσκληση στους νέους να ανακαλύψουν «μια θάλασσα ευκαιρίες» επιλέγοντας ως επαγγελματική διέξοδος το ναυτικό επάγγελμα, απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως τόνισε ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Και νέες αυξήσεις 3% έως 15,6% στους λογαριασμούς ρεύματος

Ανεβαίνουν οι χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης. Μειώσεις 2% στη βαριά βιομηχανία. Η απόφαση της ΡΑΕ.  Συνεχίζεται το σπιράλ… των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος. Μετά τους προμηθευτές που ενεργοποίησαν τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής εξαιτίας της έκρηξης του κόστους ενέργειας, τη σκυτάλη παίρνουν και οι διαχειριστές δικτύων.

ΠΑΟΚ: Κλειστή ως ένδειξη διαμαρτυρίας η 4 - Δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό συνοπαδών μας.

Η ανακοίνωση του συνδέσμου για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη στα γήπεδα Οι ΣΦ ΠΑΟΚ κλείνουν την ιστορική ΘΥΡΑ 4 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτκή που ακολουθείται για εμβολιασμένους και μη στα γήπεδα , δηλώνοντας ότι «δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό των συνοπαδών μας επ ί καμίας απολύτως βάσης , είτε αυτή είναι ιατρική , είτε κοινωνική ,

Στο «φως» αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο...

Δέκα ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια εργάζονται στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ. Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα

Κέικ σοκολάτας με 2 μόνο υλικά από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Υλικά 300 γρ.κλασική κουβερτούρα 4 μεσαία αυγά Προαιρετικά ξύσμα πορτοκαλιού ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας Εκτέλεση Σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μας.