Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χειροποίητο φύλλο για πίτες.

Υλικά

  • Ελαιόλαδο 5 κουταλιές σούπας
  • Ξύδι 5 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γρ
  • Νερό 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού (χλιαρό)
  • Νισεστέ ελάχιστο για το άνοιγμα των φύλλων

Οδηγίες

Σε μια λεκάνη μεσαίου μεγέθους βάζουμε το λάδι , το ξύδι , το αλάτι , το χλιαρό νερό και το αλεύρι και όλα τα υλικά αυτά τα ανακατεύουμε με το χέρι μας , ζυμώνοντας τα , ώστε να γίνει μια ζύμη ελάχιστα σφιχτή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του ζυμώματος χωρίζουμε την ζύμη μας σε μπάλες και τις αφήνουμε να “ξεκουραστούν” , δηλαδή να κάτσουν ώστε να φύγει ο αέρας από την ζύμη , για περίπου 30 λεπτά. Μπορούμε να συνδυάσουμε τον χρόνο αναμονής με την δημιουργία της γέμισης τις πίτας που θέλουμε να φτιάξουμε. Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής , ετοιμάζουμε το τραπέζι ή τον πάγκο μας όπου θα αρχίσουμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας , ρίχνοντας λίγο νισεστέ πάνω στην επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσουμε (κάποιοι ίσως να διαθέτουν και την ειδική επιφάνεια για άνοιγμα φύλλου , το λεγόμενο πλαστήρι , μια ξύλινη στρογγυλή κατασκευή όπου επάνω του ανοίγουμε τα φύλλα). Στην συνέχεια παίρνουμε μία μία τις μπάλες ζύμης που φτιάξαμε και την απλώνουμε πασπαλίζοντας την κι αυτήν με λίγο νισεστέ και με τον πλάστη μας , πατάμε την ζύμη ώστε να απλωθεί και να ανοίξει , τυλίγοντας την ακρούλα της ζύμης στον πλάστη και ανοίγουμε με φόρα να απλωθεί το φύλλο. Έχει γίνει ήδη λεπτή η ζύμη μας από το άνοιγμα και αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν ξεχνάμε να πασπαλίζουμε με νισεστέ το φύλλο μας καθ΄όλη την διάρκεια της διαδικασίας αυτής , ώστε να μην κολλάει το φύλλο μας (τυλίγουμε στον πλάστη – ανοίγουμε – πασπαλίζουμε με νισεστέ-τυλίγουμε-ανοίγουμε-πασπαλίζουμε). Η μορφή που πρέπει να έχει το φύλλο μας είναι λεπτό και στρογγυλό , για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να πατάμε με τον πλάστη μας το φύλλο προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο προς τα πάνω ή κάτω για να μην μας βγει στενόμακρο. Αυτήν την διαδικασία ακολουθούμε για όλες τις μπάλες ζύμης που φτιάξαμε , ενώ τελειώνοντας με κάθε φύλλο το τοποθετούμε κατευθείαν στο ταψί όπου θα ψήσουμε την πίτα μας.     www.chefoulis.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.