Πιπερόριζα: καλλιέργεια και ιδιότητες

Το τζίντζερ, η αλλιώς πιπερόριζα, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως. Ιδιαίτερα στην Ασία, αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής, επειδή βοηθά στην πέψη και δυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.


Αν νομίζετε ότι είναι δύσκολο να καλλιεργήσετε ένα φυτό τζίντζερ στον κήπο σας κάνετε λάθος. Είναι πολύ απλό αρκεί να το φροντίσετε σωστά.

Η κατάλληλη εποχή για να αρχίσετε την καλλιέργεια είναι οι αρχές της άνοιξης. Θα χρειαστείτε μια φρέσκια ρίζα τζίντζερ, τη οποία μπορείτε να αγοράσετε από το μανάβικο της γειτονιάς σας. Διαλέξτε κάποια που να φαίνεται ζουμερή και φρέσκια. Αφήστε τη ρίζα για ένα βράδυ μέσα σε χλιαρό νερό πριν την φυτέψετε. Η πιπερόριζα αγαπά τα ζεστά τροπικά κλίματα αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ψυχρότερα μέσα στο σπίτι σε γλάστρα. Διαλέξτε ένα σημείο του κήπου σας που δεν το χτυπά ο άνεμος ή ο ήλιος για πολλές ώρες και εμπλουτίστε το χώμα με κομπόστ. Για να ευδοκιμήσει το τζίντζερ χρειάζεται πλούσιο χώμα σε θρεπτικά συστατικά και πολύ νερό. Χρειάζεται καθημερινό πότισμα, μιας και μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα δείτε τα γυαλιστερά φύλλα του φυτού να ξεπροβάλλουν.

Το τζίντζερ δε χρειάζεται πολύ χώρο, ένας ακόμα λόγος που το κάνει ικανό να μεγαλώσει σε γλάστρα. Φτάνει σε ύψος 80-120 εκατοστά και βγάζει πολύ όμορφα λουλούδια το δεύτερο χρόνο της ζωής του. Αυτό βέβαια απαιτεί να μην μαζέψετε όλες τις ρίζες την πρώτη χρονιά! Μετά από περίπου 9 μήνες από τη μέρα που το φυτέψατε, μπορείτε να κόψετε λίγη από τη ρίζα του φυτού για να τη χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας. Με προσοχή σκάψτε στην άκρη της ρίζας και κόψτε ένα ακριανό κομμάτι. Σκεπάστε ξανά με χώμα το σημείο που σκάψατε και ρίξτε μπόλικο νερό.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας είναι πολλές και η μαγειρική της αξία είναι μεγάλη. Το τζίντζερ έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τη ναυτία και να αποτρέπει τον εμετό, είναι πολύ ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Σε συνδυασμό με τις σταφίδες σε ένα ζεστό ρόφημα, ρίχνει τον υψηλό πυρετό. Ειδικά για τους ηλικιωμένους αποτελεί ένα φυσικό ενδυναμωτικό βότανο που δίνει δύναμη και ενέργεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.


monoprasino.blogspot.gr