Γαλακτομπούρεκο νηστίσιμο

Υλικά

Για το σιρόπι
  • Νερό 2 1/2 ποτήρια νερού
  • Ζάχαρη 3 1/2 ποτήρια νερού
  • Λεμόνι 1 τεμ το ξύσμα και 1 κουταλιά γλυκού από χυμό
Για την κρέμα
  • Γάλα αμυγδάλου 1 λίτρο
  • Ζάχαρη 1 1/2 ποτήρι νερού
  • Σιμιγδάλι ψιλό 1 ποτήρι νερού
  • Βανίλιες 2 τεμ σε σκόνη
  • Ταχίνι 6 κουταλιές σούπας
  • Πορτοκάλια 2 τεμ τον χυμό τους
  • Μαργαρίνη 300 γρ σε θερμοκρασία δωματίου
  • Φύλλο κρούστας 1 πακέτο για σιροπιαστά γλυκά

Οδηγίες

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το σιρόπι : Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη , τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά από το σημείο βρασμού. Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα : Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, την ζάχαρη , τις βανίλιες και τον χυμό πορτοκαλιού και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα καλά. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα και 50 γρ από την μαργαρίνη. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται καλά το γάλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα ενσωματώνουμε το μείγμα με το ταχίνι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε διαρκώς σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα μας κι αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε 200 γρ από την μαργαρίνη σε κύβους κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθεί με την κρέμα.   
Λιώνουμε 50 γρ από την μαργαρίνη. Ξεκινάμε να στρώνουμε σε ένα ταψί ,τα μισά φύλλα κρούστας του πακέτου τα οποία βουτυρώνουμε καλά ανά δύο. Απλώνουμε την  κρέμα μας από πάνω και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάλι ανά δύο. Πριν μπει στον φούρνο ,κόβουμε προσεκτικά με κοφτερό μαχαίρι (όχι οδοντωτό) με απότομες κινήσεις τα πάνω φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια προσέχοντας να μην βουλιάξουν τα φύλλα μέσα στην κρέμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω – κάτω μέχρι να δούμε ότι έχει ροδίσει αρκετά (ανάλογα το φούρνο μας). Το βγάζουμε από τον φούρνο. Περνάμε μία φορά ακόμη τα κοψίματα στα φύλλα που κάναμε πριν μπει στον φούρνο και περιχύνουμε με μια κουτάλα με όσο από το κρύο σιρόπι πάρει. Αφού ρουφήξει το σιρόπι, ανά 10-15 λεπτά και για 3-4 φορές περίπου προσθέτουμε λίγο σιρόπι ακόμη. Αφήνουμε να κρυώσει καλά για να σφίξει η κρέμα μας κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
*Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε την κρέμα με γεύση σοκολάτα, στο σημείο που βάζουμε την μαργαρίνη σε κύβους προσθέτουμε και 300 γρ κουβερτούρα σε κομμάτια κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.                                                          www.chefoulis.gr