Το ιδιαίτερο αρχοντοχώρι του νότιου Πηλίου

Το λένε και το «μπαλκόνι του Παγασητικού», λόγω της εκπληκτικής θέας που προσφέρει. Είναι, όμως, και ένα ιδιαίτερο χωριό, που ξεχωρίζει με την αρχοντιά που το διακρίνει. Ο λόγος για τον Λαύκο, το παραδοσιακό χωριό του Νότιου Πηλίου, που κερδίζει τον επισκέπτη με την αύρα που αποπνέει, αλλά και την ασυναγώνιστη ομορφιά του.

Ο Λαύκος βρίσκεται σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων, στο νότιο Πήλιο. Διαθέτει άπλετη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο, γι’ αυτό και το χαρακτηρίζουν και ως «μπαλκόνι του Παγασητικού». Σήμα κατατεθέν του είναι η μεγάλη πλατεία με τα τεράστια πλατάνια κι από δίπλα η καμπάνα της εκκλησίας.
Τα όμορφα πηλιορείτικα αρχοντικά, οι πετρόκτιστες βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια του προσκαλούν τον επισκέπτη να γνωρίσει και να εξερευνήσει τον οικισμό. Όσοι το επισκέπτονται, δεν παραλείπουν μια στάση στο καφενείο του Μανώλη Φορλίδα, το παλαιότερο στην Ελλάδα, αφού λειτουργεί αδιάκοπα από το 1785. Όταν ο πάνω  όροφος του λειτουργούσε ως χάνι, είχε φιλοξενήσει τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, αλλά και τον Βάρναλη.
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η επικρατέστερη αναφέρει πως προέρχεται από την λέξη «γλαύκος» που σημαίνει καθαρός, φωτεινός, όπως και ο ορίζοντας του Λαύκου.






www.newsbeast.gr