Λίμνη Πλαστήρα, ένα φυσικό περιβάλλον σπάνιας ομορφιάς

Η τεχνητή λίμνη Νικολάου Πλαστήρα (Ταυρωπού), με μέγιστο μήκος 12 χλμ, πλάτος 4 χλμ και μέγιστο βάθος 60 μ., καταλαμβάνει το χώρο όπου υπήρχε άλλοτε το οροπέδιο της Νεβρόπολης ή Μέγας Κάμπος (δυτικά – νοτιοδυτικά από την πόλη της Καρδίτσας), αποτελεί δε έναν από τους σημαντικότερους
τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.
Οι επισκέπτες απολαμβάνουν το σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον και τις εξαίρετες τουριστικές εγκαταστάσεις (κυρίως στις δυτικές όχθες της λίμνης), ενώ έχουν τη δυνατότητα να επιδοθούν σε δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού (διαδρομές πεζοπορίας και αναρρίχησης, ιππασία, κανό – καγιάκ, ορεινή ποδηλασία, σκοποβολή κ.ά.) και να αγοράσουν τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας (κρασί, τσίπουρο, μέλι, γλυκά).
Η διαδρομή γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα, με τις δαντελωτές όχθες και τα πυκνά δάση καστανιάς, βελανιδιάς, ελάτου και οξιάς, είναι μαγευτική.
Η τεχνητή λίμνη οφείλει την ονομασία της στο άξιο τέκνο της Καρδίτσας, το διακεκριμένο στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα (1883-1953), που συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής του φράγματος τη δεκαετία 1920-1930. H ιδέα υλοποιήθηκε κατά τα έτη 1956-1961 από τις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το φράγμα, μήκους 220 μ. και ύψους 83 μ., έχει καθοριστική σημασία για την άρδευση, την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής.
Ο Ταυρωπός (Μέγδοβας), ο μεγαλύτερος των παραποτάμων του Αχελώου, πηγάζει από τα Άγραφα και συνεχίζει μετά το φράγμα τη διαδρομή του έως τη λίμνη Κρεμαστών. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ορεινά ποτάμια της Ελλάδας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα στις παρόχθιες εκτάσεις του.
Κοντά στην παραλία της Λίμνης Πλαστήρα, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από το Νεοχώρι Καρδίτσας (στη διαδρομή προς τα Καλύβια Πεζούλας), βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1998 και περιλαμβάνει είδη από τα οικοσυστήματα της περιοχής, φυτώρια με φλαμουριά και έλατο, βότανα, αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.
Η πρωτότυπη περιβαλλοντική υποδομή (εκτάσεως 10 στρεμμάτων) στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα αποσκοπεί στην προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της τοπικής χλωρίδας, στην ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τα οικοσυστήματα της περιοχής, στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, καθώς και στην εξυπηρέτηση των αναγκών αναψυχής και τουρισμού στην πανέμορφη αυτήν τοποθεσία της Θεσσαλίας.
Σε διάφορα τμήματα του Βοτανικού Κήπου, που χωροθετούνται και σημαίνονται καταλλήλως, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αντιπροσωπευτικά είδη της ελληνικής χλωρίδας, να ενημερωθούν για τα οικολογικά δεδομένα της περιοχής και να διαπιστώσουν τη σπάνια ποικιλότητα του τοπίου, με την αρμονική διαδοχή υδατικών και δασικών οικοσυστημάτων.
Τόσο ο Βοτανικός Κήπος όσο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου προσφέρουν ολοκληρωμένες πληροφορίες για τα χερσαία, τα δασικά και τα λιμναία οικοσυστήματα, αναλαμβάνοντας την ξενάγηση μεμονωμένων επισκεπτών και την εκπαίδευση σχολικών και άλλων οργανωμένων ομάδων.
Στο πλαίσιο της εν γένει προσπάθειας για την περιβαλλοντική προστασία και την αειφόρο οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα, ο Βοτανικός Κήπος λειτουργεί ως ένα μοναδικό υπαίθριο εργαστήρι, εξαιρετικά χρήσιμο για την εκπαίδευση και την ενημέρωση όλων όσοι λατρεύουν τη φύση και μαγεύονται από τις ανεξάντλητες ομορφιές της.
Πέραν της ξενάγησής τους, οι επισκέπτες του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου μπορούν να αγοράσουν αρωματικά φυτά και βότανα, να πιουν τον καφέ τους και να απολαύσουν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της παραλίμνιας ζώνης.  www.in.gr