Τα υψηλά επίπεδα άγχους δυσκολεύουν τις γυναίκες να μείνουν έγκυες


Στη Βόρειο Αμερική, το 20 – 25% των γυναικών και το 18 -21%  των ανδρών αναπαραγωγικής ηλικίας, αναφέρουν καθημερινά ότι διακατέχονται από ψυχολογικό στρες. Αν και η προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει, ότι το στρες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης,
λίγες μελέτες έχουν εξετάσει αυτή τη σχέση μεταξύ ζευγαριών στον γενικό πληθυσμό όπως αναφέρει στο άρθρο της στο news-medical.net, η Biomedical Sciences, Cell Biology, Kate Anderson.
Η νέα μελέτη διεξήχθη από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του  Boston University School of Public Health (BUSPH), και  δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Epidemiology». Η μελέτη αυτή, διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες σύλληψης για τις γυναίκες, αλλά όχι για τους άνδρες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη εγκυμοσύνης (PRESTO), ενώ, παρακολούθησαν επιπλέον 4.769 γυναίκες και 1.272 άνδρες που δεν είχαν ιστορικό στειρότητας και δεν είχαν προσπαθήσει να συλλάβουν για περισσότερους από έξι έμμηνους κύκλους.
Οι ερευνητές μέτρησαν την αντίληψη για το άγχος χρησιμοποιώντας την έκδοση 10 επιπέδων της κλίμακας αντανάκλασης τάσης (PSS), η οποία έχει σχεδιαστεί για να εκτιμήσει πόσο απρόβλεπτη, ανεξέλεγκτη και συντριπτική είναι το άτομο που βρίσκει τις συνθήκες ζωής του.
Επίσης, χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια τα οποία περιελάμβαναν ένα φάσμα δημογραφικών παραγόντων όπως συμπεριφοράς, φυλής / εθνικότητας, εισοδήματος των νοικοκυριών, διατροφής, ύπνου και συχνότητας συνουσίας.
Όπως παρατήρησαν, κατά μέσο όρο, τα βασικά αποτελέσματα του PSS ήταν περίπου 1 βαθμός υψηλότερα μεταξύ των γυναικών από ό, τι οι άνδρες και η μέση βαθμολογία παρακολούθησης PSS μεταξύ των γυναικών παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που συμμετείχαν στη μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γυναίκες με βαθμολογία PSS τουλάχιστον 25 είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν από τις γυναίκες με βαθμολογία PSS κάτω των 10 ετών.
Ωστόσο, δεν βρήκαν συσχετισμό μεταξύ της βαθμολογίας PSS των ανδρών και της πιθανότητας σύλληψης. Παρόλα αυτά, ανέφεραν ότι  τα ζευγάρια στη μελέτη ήταν περίπου 25% λιγότερο πιθανό να συλλάβουν όταν η βαθμολογία PSS του άνδρα ήταν κάτω από 10 και στις γυναίκες ήταν 20 ή υψηλότερο.
Οι συγγραφείς της μελέτης, τόνισαν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταγράφει ότι το αυξημένο άγχος ακόμα και του συντρόφου, μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα σύλληψης στις γυναίκες, αν και παραδέχθηκαν ότι το εύρημα αυτό είναι ακόμα θεωρητικό και ανακριβές.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Δρ. Amelia Wesselink, αν και αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει σίγουρα ότι το άγχος προκαλεί στειρότητα, ωστόσο, παρέχει στους επιστήμονες κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο εκτός από τη γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος να παρέχεται φροντίδα ψυχικής υγείας και καθοδήγησης και στο σύντροφο της.    www.naftemporiki.gr