Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προζύμι

Υλικά

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 300 γρ
  • Νερό 180 ml περίπου
  • Αλάτι μία πρέζα
  • Νωπή μαγιά 10 γρ

Οδηγίες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να φτιάξει προζύμι , με μαγιά, με τον παραδοσιακό θρησκευτικό τρόπο,
με αφρό από ρεβύθια κλπ. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε δύο τρόπους. Προζύμι με μαγιά αλλά και με την χρήση βασιλικού από την ημέρα του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.
Προζύμι με μαγιά :
Βάζουμε σε μπολ 100 γρ αλεύρι κοσκινισμένο, ανοίγουμε μια λακουβίτσα, προσθέτουμε  50 ml χλιαρό νερό, αλάτι κι ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα, από πάνω σκεπάζουμε με κουβέρτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Την επόμενη μέρα βλέπουμε λίγες μικρές φουσκάλες. Κάθε μέρα για 3 μέρες ανανεώνουμε το προζύμι μας βάζοντας περισσότερο αλεύρι από την πρώτη φορά και λιγότερο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με κουτάλι, το σκεπάζουμε και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Την άλλη μέρα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, περισσότερο αλεύρι, λιγότερο νερό χλιαρό (όσο χρειάζεται  ώστε να είναι πιο σφιχτό από την πρώτη μέρα), ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και βάζουμε σε ζεστό μέρος. Την τελευταία μέρα βάζουμε στο προζύμι μας πάλι περισσότερο αλεύρι από τις προηγούμενες φορές και 8- 10 γρ μαγιά νωπή διαλυμένη σε χλιαρό νερό. Την μαγιά την βάζουμε για να γίνει πιο γρήγορα το προζύμι και το ψωμί μας πιο αφράτο (ενώ αν το αφήσουμε χωρίς την μαγιά το ψωμί μας θα είναι πιο βαρύ και σκληρό). Το ζυμώνουμε και είναι έτοιμο για χρήση. Μόλις θελήσουμε να φτιάξουμε ψωμί ακολουθούμε κανονικά την συνταγή μας προσθέτοντας σε ένα μπολ αλεύρι , νερό και το προζύμι για αρχή. Ζυμώνουμε καλά κι από αυτήν την ζύμη κρατάμε μια μπάλα σε γυάλινο μπολ, την οποία αφού αφήσουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος την συντηρούμε στο ψυγείο. Έτσι έχουμε έτοιμο προζύμι για χρήση όποτε θελήσουμε (δεν το αφήνουμε για πάνω από 15 μέρες στην συντήρηση χωρίς να το αναπιάσουμε γιατί χαλάει). ‘Επειτα μπορούμε να προσθέσουμε στην υπόλοιπη ζύμη τα υλικά που χρειάζονται για την συνταγή μας πχ αλάτι, ζάχαρη , λάδι κλπ. Σημασία έχει στο προζύμι που αποθηκεύσαμε να μην έχει ενσωματωθεί κάποιο από τα υπόλοιπα υλικά πέρα από αλεύρι και νερό.
Αυτή η διαδικασία για το προζύμι είναι η απλή κι εύκολη με την χρήση μαγιάς. Για όσους επιθυμούν να φτιάξουν το αυθεντικό προζύμι η διαδικασία είναι η παρακάτω:    Το παραδοσιακό προζύμι γίνεται, με αλεύρι, νερό, μία πρέζα αλάτι και βασιλικό από τον Τίμιο Σταυρό που τον ζητάμε για την συγκεκριμένη χρήση από τον ιερέα στις 14 Σεπτεμβρίου του Σταυρού. Η διαδικασία της ετοιμασίας κρατά 3 ημέρες. Βάζουμε 150 γρ αλεύρι κοσκινισμένο σε καθαρό μπολ, κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση , προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και χλιαρό νερό τόσο όσο για να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό κι ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο, βάζουμε τον βασιλικό σε σχήμα σταυρού επάνω του,σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και με κουβέρτα και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος. Την επόμενη μέρα το ανοίγουμε και βλέπουμε πως έχουν δημιουργηθεί ήδη μικρές φουσκάλες. Αναπιάνουμε, δηλαδή προσθέτουμε 100 γρ κοσκινισμένο αλεύρι, 50 ml νερό χλιαρό κι ανακατεύουμε. Πλέον έχουμε έναν πιο πηκτό χυλό στον οποίο ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αλουμινόχαρτο, βασιλικός σε σχήμα σταυρού, πετσέτα, κουβέρτα, ζεστό μέρος.  Την  τρίτη μέρα που θα το ανοίξουμε οι φουσκάλες έχουν αυξηθεί και το αναπιάνουμε με 100 γρ αλεύρι, 50 ml χλιαρό νερό,  ζυμώνουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία σκεπάσματος με τις προηγούμενες μέρες. Την επόμενη μέρα το προζύμι μας είναι ήδη φουσκωμένο, δυνατό κι έτοιμο για οποιαδήποτε χρήση πχ πρόσφορο – ψωμί. Η διαδικασία χρήσης και αποθήκευσης του είναι η ίδια με το παραπάνω προζύμι. Δηλαδή , φροντίζουμε πάντα μετά από κάθε ζύμωμα να κρατήσουμε στην άκρη προζύμι για επόμενη φορά, έχοντας χρησιμοποιήσει αλεύρι και νερό. Αφού αποθηκεύσουμε μια μπάλα από την ζύμη , μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε υλικό θέλουμε.      www.chefoulis.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.