Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προζύμι

Υλικά

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 300 γρ
  • Νερό 180 ml περίπου
  • Αλάτι μία πρέζα
  • Νωπή μαγιά 10 γρ

Οδηγίες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να φτιάξει προζύμι , με μαγιά, με τον παραδοσιακό θρησκευτικό τρόπο,
με αφρό από ρεβύθια κλπ. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε δύο τρόπους. Προζύμι με μαγιά αλλά και με την χρήση βασιλικού από την ημέρα του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.
Προζύμι με μαγιά :
Βάζουμε σε μπολ 100 γρ αλεύρι κοσκινισμένο, ανοίγουμε μια λακουβίτσα, προσθέτουμε  50 ml χλιαρό νερό, αλάτι κι ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα, από πάνω σκεπάζουμε με κουβέρτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Την επόμενη μέρα βλέπουμε λίγες μικρές φουσκάλες. Κάθε μέρα για 3 μέρες ανανεώνουμε το προζύμι μας βάζοντας περισσότερο αλεύρι από την πρώτη φορά και λιγότερο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με κουτάλι, το σκεπάζουμε και το βάζουμε σε ζεστό μέρος. Την άλλη μέρα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, περισσότερο αλεύρι, λιγότερο νερό χλιαρό (όσο χρειάζεται  ώστε να είναι πιο σφιχτό από την πρώτη μέρα), ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και βάζουμε σε ζεστό μέρος. Την τελευταία μέρα βάζουμε στο προζύμι μας πάλι περισσότερο αλεύρι από τις προηγούμενες φορές και 8- 10 γρ μαγιά νωπή διαλυμένη σε χλιαρό νερό. Την μαγιά την βάζουμε για να γίνει πιο γρήγορα το προζύμι και το ψωμί μας πιο αφράτο (ενώ αν το αφήσουμε χωρίς την μαγιά το ψωμί μας θα είναι πιο βαρύ και σκληρό). Το ζυμώνουμε και είναι έτοιμο για χρήση. Μόλις θελήσουμε να φτιάξουμε ψωμί ακολουθούμε κανονικά την συνταγή μας προσθέτοντας σε ένα μπολ αλεύρι , νερό και το προζύμι για αρχή. Ζυμώνουμε καλά κι από αυτήν την ζύμη κρατάμε μια μπάλα σε γυάλινο μπολ, την οποία αφού αφήσουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος την συντηρούμε στο ψυγείο. Έτσι έχουμε έτοιμο προζύμι για χρήση όποτε θελήσουμε (δεν το αφήνουμε για πάνω από 15 μέρες στην συντήρηση χωρίς να το αναπιάσουμε γιατί χαλάει). ‘Επειτα μπορούμε να προσθέσουμε στην υπόλοιπη ζύμη τα υλικά που χρειάζονται για την συνταγή μας πχ αλάτι, ζάχαρη , λάδι κλπ. Σημασία έχει στο προζύμι που αποθηκεύσαμε να μην έχει ενσωματωθεί κάποιο από τα υπόλοιπα υλικά πέρα από αλεύρι και νερό.
Αυτή η διαδικασία για το προζύμι είναι η απλή κι εύκολη με την χρήση μαγιάς. Για όσους επιθυμούν να φτιάξουν το αυθεντικό προζύμι η διαδικασία είναι η παρακάτω:    Το παραδοσιακό προζύμι γίνεται, με αλεύρι, νερό, μία πρέζα αλάτι και βασιλικό από τον Τίμιο Σταυρό που τον ζητάμε για την συγκεκριμένη χρήση από τον ιερέα στις 14 Σεπτεμβρίου του Σταυρού. Η διαδικασία της ετοιμασίας κρατά 3 ημέρες. Βάζουμε 150 γρ αλεύρι κοσκινισμένο σε καθαρό μπολ, κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση , προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και χλιαρό νερό τόσο όσο για να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό κι ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο, βάζουμε τον βασιλικό σε σχήμα σταυρού επάνω του,σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και με κουβέρτα και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος. Την επόμενη μέρα το ανοίγουμε και βλέπουμε πως έχουν δημιουργηθεί ήδη μικρές φουσκάλες. Αναπιάνουμε, δηλαδή προσθέτουμε 100 γρ κοσκινισμένο αλεύρι, 50 ml νερό χλιαρό κι ανακατεύουμε. Πλέον έχουμε έναν πιο πηκτό χυλό στον οποίο ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αλουμινόχαρτο, βασιλικός σε σχήμα σταυρού, πετσέτα, κουβέρτα, ζεστό μέρος.  Την  τρίτη μέρα που θα το ανοίξουμε οι φουσκάλες έχουν αυξηθεί και το αναπιάνουμε με 100 γρ αλεύρι, 50 ml χλιαρό νερό,  ζυμώνουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία σκεπάσματος με τις προηγούμενες μέρες. Την επόμενη μέρα το προζύμι μας είναι ήδη φουσκωμένο, δυνατό κι έτοιμο για οποιαδήποτε χρήση πχ πρόσφορο – ψωμί. Η διαδικασία χρήσης και αποθήκευσης του είναι η ίδια με το παραπάνω προζύμι. Δηλαδή , φροντίζουμε πάντα μετά από κάθε ζύμωμα να κρατήσουμε στην άκρη προζύμι για επόμενη φορά, έχοντας χρησιμοποιήσει αλεύρι και νερό. Αφού αποθηκεύσουμε μια μπάλα από την ζύμη , μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε υλικό θέλουμε.      www.chefoulis.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Πρόσκληση Βενιάμη στους νέους να έρθουν στη θάλασσα – Βολές κατά ΕΕ και Cosco

Πρόσκληση στους νέους να ανακαλύψουν «μια θάλασσα ευκαιρίες» επιλέγοντας ως επαγγελματική διέξοδος το ναυτικό επάγγελμα, απευθύνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως τόνισε ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Και νέες αυξήσεις 3% έως 15,6% στους λογαριασμούς ρεύματος

Ανεβαίνουν οι χρεώσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης. Μειώσεις 2% στη βαριά βιομηχανία. Η απόφαση της ΡΑΕ.  Συνεχίζεται το σπιράλ… των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος. Μετά τους προμηθευτές που ενεργοποίησαν τις ρήτρες χονδρεμπορικής τιμής εξαιτίας της έκρηξης του κόστους ενέργειας, τη σκυτάλη παίρνουν και οι διαχειριστές δικτύων.

ΠΑΟΚ: Κλειστή ως ένδειξη διαμαρτυρίας η 4 - Δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό συνοπαδών μας.

Η ανακοίνωση του συνδέσμου για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη στα γήπεδα Οι ΣΦ ΠΑΟΚ κλείνουν την ιστορική ΘΥΡΑ 4 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτκή που ακολουθείται για εμβολιασμένους και μη στα γήπεδα , δηλώνοντας ότι «δεν διανοούμαστε το διαχωρισμό των συνοπαδών μας επ ί καμίας απολύτως βάσης , είτε αυτή είναι ιατρική , είτε κοινωνική ,

Στο «φως» αρχαία πόλη 4.000 ετών στην ιρακινή έρημο...

Δέκα ομάδες από διεθνή Πανεπιστήμια εργάζονται στο νότιο Ιράκ και θα συνεχίσουν από τον Οκτώβριο τις ανασκαφές τους πάνω στη νέα ανακάλυψη που βρίσκεται στο Dhi Qar, όπου φιλοξενούνται πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ναών ζιγκουράτ, αρχαίων τάφων και της λεγόμενης Οικίας του Αβραάμ. Ο αρχαίος αστικός οικισμός που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα

Κέικ σοκολάτας με 2 μόνο υλικά από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Υλικά 300 γρ.κλασική κουβερτούρα 4 μεσαία αυγά Προαιρετικά ξύσμα πορτοκαλιού ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας Εκτέλεση Σε ένα μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μας.