Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βίτσα Ζαγορίου, η αυθεντική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική

Τόπος ιδανικός για περιπατητές και φυσιολάτρες, τα Ζαγοροχώρια συνδυάζουν αρμονικά το πλούσιο σε εναλλαγές φυσικό τοπίο με την ανθρώπινη δραστηριότητα και δημιουργία, όπου κυριαρχούν η
πέτρα, το ξύλο και η σχιστόπλακα.
Ένα από τα πιο όμορφα και αντιπροσωπευτικά χωριά του Ζαγορίου είναι η Βίτσα, που διαθέτει όχι μόνον πολυάριθμα αξιοθέατα αλλά και θαυμάσια τουριστικά καταλύματα.
Χτισμένη σε υψόμετρο 960, η Βίτσα αποτελείται από δύο συνοικίες, την Άνω και την Κάτω Βίτσα. Υπήρξε τόπος καταγωγής σημαντικών ευεργετών και ανθρώπων των γραμμάτων.
Πετρόχτιστα αρχοντικά, σπίτια αυθεντικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν την εικόνα του χωριού, που προσφέρει ωραία θέα στη γύρω περιοχή.
Η πλατεία της Κάτω Βίτσας με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, τα εξαίρετα εκκλησιαστικά μνημεία (Άγιος Νικόλαος, Άγιος Γεώργιος – Ταξιάρχες και Άγιοι Πάντες στην Άνω Βίτσα, Κοίμηση της Θεοτόκου στην Κάτω Βίτσα), το δίτοξο γεφύρι του Μίσιου, που έχτισε στο φαράγγι του Βίκου το 1748 ο άρχοντας Αλέξιος Μίσιος, και η σκάλα της Βίτσας, τμήμα του μονοπατιού που οδηγεί από την Κάτω Βίτσα στο γεφύρι, προσελκύουν κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Σημαντικός είναι και ο αρχαιολογικός χώρος στη διαδρομή από τη Βίτσα προς το Μονοδένδρι, όπου οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως οικισμό, που χρονολογείται από τους Γεωμετρικούς (9ος αιώνας π.Χ.) έως τους Κλασικούς Χρόνους (4ος αιώνας π.Χ.), και δύο νεκροταφεία.   in.gr