Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άρτα, στις ακρογιαλιές του Αμβρακικού

Στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, στις φιλόξενες ακρογιαλιές του Αμβρακικού κόλπου, που φημίζεται για το μεγάλης αξίας οικοσύστημά του, βρίσκονται δύο γραφικοί οικισμοί, η Κόπραινα και η Κορωνησία.

Η Κόπραινα, παλαιό λιμάνι, όπου σήμερα δένουν ψαρόβαρκες, φιλοξενεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που λειτουργεί με τη φροντίδα της Εταιρείας Ανάπτυξης Αμβρακικού (ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ.).
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κόπραινας παρέχει ενημέρωση σχετικά με το οικοσύστημα της περιοχής (ενημερωτικά φυλλάδια, φωτογραφικό υλικό, προβολή βίντεο και διαφανειών), με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.
Ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Λούρου και Αράχθου απλώνεται ο υγρότοπος του Αμβρακικού κόλπου, από τους σημαντικότερους της Ευρώπης (έχει χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας και ένα τμήμα του προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar).
Υφάλμυρες ρηχές λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτοι, βαλτοτόπια, καλλιέργειες, δασύλλια, καλαμιώνες, θαμνώδεις εκτάσεις, κανάλια και λουρονησίδες συνθέτουν την εικόνα της περιοχής.
Στον υγρότοπο και τους γύρω λόφους φωλιάζουν ή εμφανίζονται στη μετανάστευση εκατοντάδες είδη πουλιών. Ορισμένα από αυτά, όπως ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), η λεπτομύτα (Numenius tenuirostris), η βαλτόπαπια (Aythya nyroca), ο ήταυρος (Botaurus stellaris), η λαγγόνα (Phalacrocorax pygmaeus), ο στικταετός (Aquila clanga) και ο κραυγαετός (Aquila pomarina), είναι πολύ σπάνια.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο γραφικός φάρος της περιοχής. Δίπλα του, σε μικρό κτίριο, λειτουργεί αίθουσα αφιερωμένη στην ιστορία των φάρων. Από τη στέγη του κτιρίου μπορείτε να παρατηρήσετε τα αποδημητικά πουλιά του Αμβρακικού κόλπου.
Η Κορωνησία (αναφέρεται και ως Κορακονησία) είναι χτισμένη πάνω σε μια νησίδα. Λεπτές προσχωσιγενείς λουρίδες γης αγκαλιάζουν τη λιμνοθάλασσα Λογαρού και συνδέουν το χωριό με τον κορμό της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Η Κορωνησία προσφέρεται για ήσυχες, οικογενειακές διακοπές κοντά στον όμορφο υγρότοπο του Αμβρακικού κόλπου, όπου είναι αναπτυγμένη η ιχθυοκαλλιέργεια.
Στο λιμάνι της Κορωνησίας δένουν βάρκες και αλιευτικά, που τροφοδοτούν τις ψαροταβέρνες της με τσιπούρες, κεφάλους και τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού.
Στολίδι της Κορωνησίας είναι η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κορωνησίας (Κορακονησίας), αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου.
Η μονή αναφέρεται από το έτος 1193. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ο ναός (καθολικό μεσοβυζαντινής μονής) οικοδομήθηκε περί τα τέλη του 10ου αιώνα και υπέστη διάφορες μετασκευές και ανακαινίσεις (κυριότερη υπήρξε αυτή του 1670). Μεταγενέστερες προσθήκες αποτελούν ο δεύτερος νάρθηκας και το προστώο στη βόρεια πλευρά, καθώς και το κωδωνοστάσιο με τα μπαρόκ στοιχεία (αρχές 18ου αιώνα).
Στην κορυφή λόφου πάνω από την Κορωνησία βρίσκεται ένα οχυρωματικό έργο της Οθωμανικής Περιόδου (1860), η Κούλια, ενώ σε μικρή απόσταση προς νότον βρίσκονται τα Κορακόνησα, συστάδα νησίδων. Από βορρά προς νότον διακρίνονται ο Άγιος Αντώνιος, το Διαπόρι, ο Βλάχος, η Βουζνάρα και ο Βούβαλος.
Μαγευτική είναι η διαδρομή που συνδέει την Κορωνησία με τη Σαλαώρα, πάνω σε στενή λουρίδα γης («Ράμμα» κατά τους ντόπιους), μήκους 6,5 χλμ.
Από το λόφο της Σαλαώρας έχετε όμορφη θέα στην περιοχή. Στη Σαλαώρα, σημαντικό εμπορικό κόμβο επί Τουρκοκρατίας, λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης, που παρέχει ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τη γεωμορφολογία, την πανίδα, τη χλωρίδα και τα σημαντικότερα μνημεία του Αμβρακικού.                    www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.