Άρτα, στις ακρογιαλιές του Αμβρακικού

Στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, στις φιλόξενες ακρογιαλιές του Αμβρακικού κόλπου, που φημίζεται για το μεγάλης αξίας οικοσύστημά του, βρίσκονται δύο γραφικοί οικισμοί, η Κόπραινα και η Κορωνησία.

Η Κόπραινα, παλαιό λιμάνι, όπου σήμερα δένουν ψαρόβαρκες, φιλοξενεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που λειτουργεί με τη φροντίδα της Εταιρείας Ανάπτυξης Αμβρακικού (ΕΤ.ΑΝ.ΑΜ.).
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κόπραινας παρέχει ενημέρωση σχετικά με το οικοσύστημα της περιοχής (ενημερωτικά φυλλάδια, φωτογραφικό υλικό, προβολή βίντεο και διαφανειών), με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.
Ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Λούρου και Αράχθου απλώνεται ο υγρότοπος του Αμβρακικού κόλπου, από τους σημαντικότερους της Ευρώπης (έχει χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας και ένα τμήμα του προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar).
Υφάλμυρες ρηχές λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτοι, βαλτοτόπια, καλλιέργειες, δασύλλια, καλαμιώνες, θαμνώδεις εκτάσεις, κανάλια και λουρονησίδες συνθέτουν την εικόνα της περιοχής.
Στον υγρότοπο και τους γύρω λόφους φωλιάζουν ή εμφανίζονται στη μετανάστευση εκατοντάδες είδη πουλιών. Ορισμένα από αυτά, όπως ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), η λεπτομύτα (Numenius tenuirostris), η βαλτόπαπια (Aythya nyroca), ο ήταυρος (Botaurus stellaris), η λαγγόνα (Phalacrocorax pygmaeus), ο στικταετός (Aquila clanga) και ο κραυγαετός (Aquila pomarina), είναι πολύ σπάνια.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο γραφικός φάρος της περιοχής. Δίπλα του, σε μικρό κτίριο, λειτουργεί αίθουσα αφιερωμένη στην ιστορία των φάρων. Από τη στέγη του κτιρίου μπορείτε να παρατηρήσετε τα αποδημητικά πουλιά του Αμβρακικού κόλπου.
Η Κορωνησία (αναφέρεται και ως Κορακονησία) είναι χτισμένη πάνω σε μια νησίδα. Λεπτές προσχωσιγενείς λουρίδες γης αγκαλιάζουν τη λιμνοθάλασσα Λογαρού και συνδέουν το χωριό με τον κορμό της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Η Κορωνησία προσφέρεται για ήσυχες, οικογενειακές διακοπές κοντά στον όμορφο υγρότοπο του Αμβρακικού κόλπου, όπου είναι αναπτυγμένη η ιχθυοκαλλιέργεια.
Στο λιμάνι της Κορωνησίας δένουν βάρκες και αλιευτικά, που τροφοδοτούν τις ψαροταβέρνες της με τσιπούρες, κεφάλους και τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού.
Στολίδι της Κορωνησίας είναι η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Κορωνησίας (Κορακονησίας), αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου.
Η μονή αναφέρεται από το έτος 1193. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ο ναός (καθολικό μεσοβυζαντινής μονής) οικοδομήθηκε περί τα τέλη του 10ου αιώνα και υπέστη διάφορες μετασκευές και ανακαινίσεις (κυριότερη υπήρξε αυτή του 1670). Μεταγενέστερες προσθήκες αποτελούν ο δεύτερος νάρθηκας και το προστώο στη βόρεια πλευρά, καθώς και το κωδωνοστάσιο με τα μπαρόκ στοιχεία (αρχές 18ου αιώνα).
Στην κορυφή λόφου πάνω από την Κορωνησία βρίσκεται ένα οχυρωματικό έργο της Οθωμανικής Περιόδου (1860), η Κούλια, ενώ σε μικρή απόσταση προς νότον βρίσκονται τα Κορακόνησα, συστάδα νησίδων. Από βορρά προς νότον διακρίνονται ο Άγιος Αντώνιος, το Διαπόρι, ο Βλάχος, η Βουζνάρα και ο Βούβαλος.
Μαγευτική είναι η διαδρομή που συνδέει την Κορωνησία με τη Σαλαώρα, πάνω σε στενή λουρίδα γης («Ράμμα» κατά τους ντόπιους), μήκους 6,5 χλμ.
Από το λόφο της Σαλαώρας έχετε όμορφη θέα στην περιοχή. Στη Σαλαώρα, σημαντικό εμπορικό κόμβο επί Τουρκοκρατίας, λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης, που παρέχει ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τη γεωμορφολογία, την πανίδα, τη χλωρίδα και τα σημαντικότερα μνημεία του Αμβρακικού.                    www.in.gr