ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ: Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο, γνωστό και ως αρισμαρί είναι αρωματικός, αειθαλής θάμνος ο οποίος ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος. Είναι φυτό της Μεσογείου και γιαυτό χρησιμοποιείται άφθονα στη Μεσογειακή κουζίνα. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια, όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες τα έβαζαν στα κεφάλια των μαθητών για να είναι εύστροφοι,
αυτό έχει μια βάση εάν σκεφτούμε οτι είναι διεγερτικό και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Έχει παρατηρηθεί άλλωστε ότι το άρωμα του βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

Το δεντρολίβανο είναι ένας θάμνος με φύλλα σα βελόνες, που συχνά φτάνει σε ύψος 1μ. ή και περισσότερο σε θερμά κλίματα. Η κατάλληλη εποχή για να το φυτέψετε είναι η ανοιξη, σε απόσταση 50 εκατοστών περίπου από άλλα φυτά. Το φυτό σας θα μεγαλώνει αργά τον πρώτο χρόνο, μα τον επόμενο θα αρχίσει να επιταχύνεται η ανάπτυξη του. Προτιμά τα φωτεινά μερη και αγαπά τον ήλιο, αλλά αντέχει και σε ένα ελαφρώς σκιερό μέρος. Δεν αναπτύσσεται καλά σε βαριά αργιλώδη εδάφη και προτιμά τα αποστραγγιζόμενα αμμώδη.


Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Δε χρειάζεται πολύ νερό και κατα τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να προστατευτεί, επειδή η παγωνιά ξεραίνει τις κορυφές του. Την άνοιξη πρέπει να κλαδευτουν τα ξερά κλαδιά του για να βγούν τα νέα πιο δυνατά και φρέσκα. Τα άνθη του είναι χρώματος ανοικτού μπλε και το τσάι τους χρησιμοποιείται ως παυσίπονο σε στομαχικούς πόνους, αλλά και ώς ισχυρό αποτοξινωτικό για το συκώτι.

Κλαδέψτε τις άκρες του τακτικά, όλες τις εποχές του χρόνου και αποξηράνετε κρεμώντας ανάποδα σε σκιερό και δροσερό μέρος. Χρησιμοποιείστε το βότανο στην μαγειρική σας αλλά και σαν τσάι. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του είναι ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης είναι αντι-παρασιτικό για τα κατοικίδια μας.                                                       monoprasino.blogspot.com