Χρήσιμες συμβουλές για να ζείτε ευτυχισμένοι μαζί με το ζωάκι σας κάτω από την ίδια στέγη!

Το να δημιουργήσουμε το απόλυτα pet friendly σπίτι δεν πρέπει να περιορίζει ούτε εμάς ούτε τους συγκάτοικούς μας. Υπάρχουν τρόποι να το πραγματοποιήσουμε, ώστε τόσο εμείς όσο και τα ζωάκια μας να ζουμε ευτυχισμένοι κάτω από την ίδια στέγη.

1. Φτιάξτε μία δική του γωνιά. Πρόκειται για έναν δικό του χώρο μέσα στο σπίτι όπου καλό θα ήταν να χαρακτηρίζεται από ησυχία και ηρεμία.
Μέσα στον προσωπικό του αυτό χώρο μπορείτε να τοποθετήσετε τα αξεσουάρ φαγητού όπως μπολάκια και σουπλά καθώς και τα αξεσουάρ ύπνου όπως το κρεβατάκι ή το στρωματάκι του. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα τόσο της καλύτερης υγιεινής ενός συγκεκριμένου μέρους όσο και την ασφάλεια και την ηρεμία στο κατοικίδιο σας να γνωρίζει πως έχει έναν χώρο στον οποίο μπορεί να απομονώνεται όταν το θελήσει. Μάλιστα έτσι προάγουμε και την ανεξαρτησία του, που βοηθά ,όπως θα δούμε σε επόμενο άρθρο, στο στρες αποχωρισμού.

2. Έξυπνη διακόσμηση. Προσπαθήστε,όλα τα είδη διακόσμησης τα οποία είναι σε μικρό μέγεθος ή μινιατούρες, να μην τα αφήνετε κοντά στο πάτωμα ή σε σημείο το οποίο να φτάνει το κατοικίδιο. Μπορεί να φαγωθούν μόνο και μόνο από περιέργεια ή να τα περάσουν για παιχνίδι και να τα χαλάσουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο έπιπλο το οποίο θα κλείνει με τζάμι και να τα βάλετε εκεί μέσα. Επίσης όσον αφορά τα ογκώδη γυάλινα αντικείμενα , επίσης μην τα αφήνετε εκτεθειμένα σε μέρη όπου μπορεί να πέσουν και να σπάσουν. Έτσι θα αποφύγετε και τον κίνδυνο να καταποθεί κάποιο κομμάτι γυαλιού.



3. Επιλέξτε το σωστό πάτωμα. Το πάτωμα μπορεί να ακούγεται κάπως μηδαμινής σημασίας αλλά δεν είναι. Ένα πολύ γυαλιστερό πλακάκι ή ένα μάρμαρο δυστυχώς δυσκολεύει την κίνηση κάποιων κατοικιδίων όπως είναι για παράδειγμα ο σκύλος. Όταν το πάτωμα δεν είναι κάπως τραχύ ώστε να αποφεύγονται οι ολισθήσεις (αλλιώς γλιστρήματα) όταν τρέχει ή όταν κατευθύνεται κάπου με φόρα ,τότε το φορτίο μεταφέρεται στις αρθρώσεις και τις καταπονεί.

4. Φροντίστε τα φυσικά εμπόδια. Όταν μιλάω για φυσικά εμπόδια εννοώ τα έπιπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εμπόδια στα μέρη από τα οποία δε θέλουμε να περνάει το κατοικίδιό μας ή μπορεί να περνάει αλλά μπορούμε να το ελέγχουμε. Για παράδειγμα ένας καναπές σε συγκεκριμένη θέση μας επιτρέπει να επιβλέπουμε τις κινήσεις του κατοικιδίου μας μέσα στο καθιστικό. Από την άλλη μία ενιαία και μεγάλη τζαμαρία για παράδειγμα δεν είναι πάντα καλή ιδέα , ειδικά αν το τζάμι είναι διαφανές.Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να μην είναι εύκολα ανιχνεύσιμο από κάποια κατοικίδια -όπως τα πτηνά- και να υπάρξει σοβαρό ατύχημα.

5. Φροντίστε τη θερμοκρασία του χώρου. Εκτός και αν έχετε κάποιο τροπικό είδος κατοικιδίου που χρειάζεται αρκετή ζέστη μην έχετε στο max. τη θερμοκρασία του χώρου γιατί προκαλούνται ,όχι μόνο δυσφορία, αλλά και τάσεις για οργανικά προβλήματα. Για παράδειγμα αν ένας σκύλος μένει σε διαμέρισμα με 25 βαθμούς σταθερά, ακόμη και το χειμώνα ,τότε η τεχνητή αυτή ζέστη μπερδεύει το μεταβολισμό του και σαν αποτέλεσμα θα παρουσιάσει έντονη τριχόπτωση.



Πηγή: www.pet-astero.gr