Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας


Μεγάλες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο το ΤΕΙ Θεσσαλίας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας, καταργείται και τα τμήματά του εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Το εγχείρημα πράγματι είναι μεγάλο, αφορά 28 τμήματα των ΤΕΙ, περισσότερο από το 10% του συνόλου. Λογικό είναι να υπάρχουν και αντιδράσεις, αφού κάποιοι κερδίζουν και ίσως κάποιοι ξεβολεύονται ή δεν κερδίζουν όσα προσδοκούσαν. Στο γράφημα μπορείτε να δείτε στην αριστερή στήλη τα τμήματα των δύο ΤΕΙ και πως μετεξελίσσονται μετά την ένταξή τους στα τρία Πανεπιστήμια. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στα τμήματα Νοσηλευτικής Λάρισας και Λαμίας, που συγχωνεύονται, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργείται ένα ισχυρότερο τμήμα με περισσότερο προσωπικό. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως το τμήμα Φυσικοθεραπείας, αναβαθμίζεται σε πανεπιστημιακό, διατηρώντας την αυτονομία του. Μία άλλη περίπτωση είναι το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ της Λαμίας που εντάσσεται στο ήδη υπάρχον τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μετονομάζεται σε τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Εδώ μπορούμε να φανταστούμε ότι θα ενισχυθεί το υπάρχον τμήμα με διδακτικό προσωπικό.  Υπάρχουν και οι συνενώσεις όπως το τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Λάρισα που δημιουργείται από 4 τμήματα: Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών Λάρισας και Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων.
Ένα χαρακτηριστικό όλων των μέχρι τώρα αλλαγών στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ότι παρά τις όποιες συνενώσεις παραμένει η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γεμίζοντας όλες τις πόλεις της Ελλάδας με τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εξασφαλίζοντας πόρους στις τοπικές κοινωνίες μέσω της κατανάλωσης που έκαναν οι φοιτητές. Αυτή η άσχετη με οποιαδήποτε εκπαιδευτική λογική διασπορά των τμημάτων, δημιούργησε πολλά εκπαιδευτικά προβλήματα, όπως ότι δημιούργησε τους ιπτάμενους καθηγητές, αλλά μερικές φορές και φοιτητές. Πρόκειται για τους καθηγητές και φοιτητές που μένουν σε μία πόλη και εργάζονται ή σπουδάζουν σε μία άλλη, ανάλογα με την απόσταση και τις δυνατότητες πρόσβασης. Βλέπουμε, έτσι, φοιτητές να μένουν στην Αθήνα και να σπουδάζουν στη Θήβα, στη Χαλκίδα, στην Κόρινθο αλλά και στην Τρίπολη.
Αυτή η λογική, που κυριάρχησε και στις προηγούμενες καταργήσεις των ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων νήσων φαίνεται και εδώ ξεκάθαρα στα τμήματα που έχουν έδρα το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Θήβα. Εντάχτηκαν και τα τρία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και παραμένουν στις πόλεις τους με μικροαλλαγές στο όνομα.
Μία σημαντική αλλαγή είναι η κατάτμηση των τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Αθήνας και Ιωαννίνων σε δύο τμήματα. Στην Αθήνα Φιλοσοφίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στα Ιωάννινα στο Φιλοσοφίας και τη δημιουργία αυτόνομου τμήματος Ψυχολογίας. Μ’ αυτό τον τρόπο λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα: Υπήρχαν ψευεπίγραφα τμήματα, αφού στον τίτλο τους υπήρχε η λέξη Ψυχολογία, αλλά οι απόφοιτοί τους δεν ήταν ψυχολόγοι. Με το διαχωρισμό αυτό οι απόφοιτοι των τμημάτων Φιλοσοφίας έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φιλολόγων και οι απόφοιτοι των τμημάτων Ψυχολογίας τα επαγγελματικά δικαιώματα των ψυχολόγων. Κι όμως χρειάστηκαν δεκαετίες για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Αυτή η αλλαγή φέρνει και ένα καλό νέο για όσους φοιτητές ήθελαν να σπουδάσουν ψυχολογία, δεν είχαν τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή τους και είχαν επιλέξει ένα από τα δύο τμήματα ΦΠΨ. Όσοι είχαν εισαχθεί το 2016 και ακολούθησαν τον τομέα Ψυχολογίας και όλοι όσοι εισήχθησαν το 2017 και το 2018 μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, από το επόμενο έτος, στο τμήμα Ψυχολογίας και να αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του ψυχολόγου.    Του Στράτου Στρατηγάκη    www.naftemporiki.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Είναι πολλά τα ρεπό, Αρη... - *Στο νεοδημοκρατικό παράδεισο που ζούμε, θα αμειβόμαστε με ρεπό, τα οποία θα μπορούμε να τα καταθέτουμε, αν μας περισσεύουν, σε μια Τράπεζα Χρόνου...* ...
    Πριν από 5 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.