Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας


Μεγάλες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο το ΤΕΙ Θεσσαλίας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας, καταργείται και τα τμήματά του εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Το εγχείρημα πράγματι είναι μεγάλο, αφορά 28 τμήματα των ΤΕΙ, περισσότερο από το 10% του συνόλου. Λογικό είναι να υπάρχουν και αντιδράσεις, αφού κάποιοι κερδίζουν και ίσως κάποιοι ξεβολεύονται ή δεν κερδίζουν όσα προσδοκούσαν. Στο γράφημα μπορείτε να δείτε στην αριστερή στήλη τα τμήματα των δύο ΤΕΙ και πως μετεξελίσσονται μετά την ένταξή τους στα τρία Πανεπιστήμια. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στα τμήματα Νοσηλευτικής Λάρισας και Λαμίας, που συγχωνεύονται, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργείται ένα ισχυρότερο τμήμα με περισσότερο προσωπικό. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως το τμήμα Φυσικοθεραπείας, αναβαθμίζεται σε πανεπιστημιακό, διατηρώντας την αυτονομία του. Μία άλλη περίπτωση είναι το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ της Λαμίας που εντάσσεται στο ήδη υπάρχον τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μετονομάζεται σε τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Εδώ μπορούμε να φανταστούμε ότι θα ενισχυθεί το υπάρχον τμήμα με διδακτικό προσωπικό.  Υπάρχουν και οι συνενώσεις όπως το τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Λάρισα που δημιουργείται από 4 τμήματα: Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών Λάρισας και Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων.
Ένα χαρακτηριστικό όλων των μέχρι τώρα αλλαγών στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ότι παρά τις όποιες συνενώσεις παραμένει η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γεμίζοντας όλες τις πόλεις της Ελλάδας με τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εξασφαλίζοντας πόρους στις τοπικές κοινωνίες μέσω της κατανάλωσης που έκαναν οι φοιτητές. Αυτή η άσχετη με οποιαδήποτε εκπαιδευτική λογική διασπορά των τμημάτων, δημιούργησε πολλά εκπαιδευτικά προβλήματα, όπως ότι δημιούργησε τους ιπτάμενους καθηγητές, αλλά μερικές φορές και φοιτητές. Πρόκειται για τους καθηγητές και φοιτητές που μένουν σε μία πόλη και εργάζονται ή σπουδάζουν σε μία άλλη, ανάλογα με την απόσταση και τις δυνατότητες πρόσβασης. Βλέπουμε, έτσι, φοιτητές να μένουν στην Αθήνα και να σπουδάζουν στη Θήβα, στη Χαλκίδα, στην Κόρινθο αλλά και στην Τρίπολη.
Αυτή η λογική, που κυριάρχησε και στις προηγούμενες καταργήσεις των ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων νήσων φαίνεται και εδώ ξεκάθαρα στα τμήματα που έχουν έδρα το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Θήβα. Εντάχτηκαν και τα τρία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και παραμένουν στις πόλεις τους με μικροαλλαγές στο όνομα.
Μία σημαντική αλλαγή είναι η κατάτμηση των τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Αθήνας και Ιωαννίνων σε δύο τμήματα. Στην Αθήνα Φιλοσοφίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στα Ιωάννινα στο Φιλοσοφίας και τη δημιουργία αυτόνομου τμήματος Ψυχολογίας. Μ’ αυτό τον τρόπο λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα: Υπήρχαν ψευεπίγραφα τμήματα, αφού στον τίτλο τους υπήρχε η λέξη Ψυχολογία, αλλά οι απόφοιτοί τους δεν ήταν ψυχολόγοι. Με το διαχωρισμό αυτό οι απόφοιτοι των τμημάτων Φιλοσοφίας έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φιλολόγων και οι απόφοιτοι των τμημάτων Ψυχολογίας τα επαγγελματικά δικαιώματα των ψυχολόγων. Κι όμως χρειάστηκαν δεκαετίες για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Αυτή η αλλαγή φέρνει και ένα καλό νέο για όσους φοιτητές ήθελαν να σπουδάσουν ψυχολογία, δεν είχαν τα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή τους και είχαν επιλέξει ένα από τα δύο τμήματα ΦΠΨ. Όσοι είχαν εισαχθεί το 2016 και ακολούθησαν τον τομέα Ψυχολογίας και όλοι όσοι εισήχθησαν το 2017 και το 2018 μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, από το επόμενο έτος, στο τμήμα Ψυχολογίας και να αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του ψυχολόγου.    Του Στράτου Στρατηγάκη    www.naftemporiki.gr/

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ για μη αντικειμενικές ειδήσεις...

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ1 για ακρόαση, σχετικά με το δελτίο της, για διατάξεις που αφορούν «μετάδοση πληροφοριών χωρίς να έχουν ελεγχθεί και διατάξεις σχετικά με την «ακρίβεια,

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σοβαρευτείτε, κύριε πρέσβη

Δεν είναι μόνο οι δικοί μας «πορφυρογέννητοι» πολιτικοί εκτός τόπου και χρόνου. Και στους ξένους επισήμους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Ενας από τους πολλούς είναι ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Ξεπερνούν κάθε όριο στην Τουρκία – «Ο στόχος των χερσαίων δυνάμεών μας είναι η Θεσσαλονίκη»

Παράλληλα με την εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους τούρκους αξιωματούχους, ξεδιπλώνεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μπαράζ δημοσιευμάτων και αναλύσεων που ως στόχο έχουν να υπογραμμίσουν την επίσημη πολιτική της Αγκυρας και προπάντων να τη δικαιολογήσουν στον τουρκικό λαό.

Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας θα συμμετάσχει στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Για το κόμμα της « Πλεύση Ελευθερίας » μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (15/9) από την 85η ΔΕΘ η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζοντας πως «όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα συμμετάσχει και θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,