Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα «πατέντα» λαθρεμπόρων: Αγοράζουν βιομηχανικό υγραέριο και το πωλούν ως υγραέριο… κίνησης

Αυτή η πρακτική φαίνεται πως κάνει θραύση λόγω της ελλιπούς υποδομής παρακολούθησης της διακίνησης του συγκεκριμένου καυσίμου. Η κατανάλωση υγραερίου κίνησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια λόγω της προσπάθειας των φορολογούμενων να αντιμετωπίσουν το υπέρογκο κόστος των μετακινήσεων με το ΙΧ τους λόγω των δραματικών αυξήσεων στους φόρους των καυσίμων.
Το βασικό μέτρο για την καταπολέμησή του λαθρεμπορίου στο υγραέριο κίνησης που ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι η σύνδεση των αντλιών πώλησης υγραερίου κίνησης με τους αυτόματους φορολογικούς μηχανισμούς προκειμένου η διάθεση του καυσίμου να συνοδεύεται από αυτόματη έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης, όπως ακριβώς γίνεται ήδη με τη διάθεση αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης. Παράλληλα, τα δεδομένα των διατιθέμενων καυσίμων θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο και στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ για τη διευκόλυνση των ελέγχων. Με την αυτόματη έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης και την λήψη των δεδομένων για τις πωλούμενες ποσότητες οι φορολογικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα επιπλέον μέσο προκειμένου να ελέγξουν τις πραγματικές ποσότητες του υγραερίου κίνησης που διατίθενται από ένα πρατήριο καυσίμων και να τις συγκρίνουν με τις ποσότητες που έχει αγοράσει χονδρικά το πρατήριο.
Η πιο συνηθισμένη μορφή λαθρεμπορίου υγραερίου είναι η διάθεση βιομηχανικού υγραερίου ως υγραέριο κίνησης. Το βιομηχανικό υγραέριο έχει άλλη σύνθεση σε σχέση με το υγραέριο κίνησης (autogas ή lpg) και σημαντικά χαμηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ειδικότερα, στο υγραέριο για βιομηχανική χρήση ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι 120 ευρώ ανά μετρικό τόνο ενώ στο υγραέριο κίνησης είναι 430 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Η διαφορά αυτή είναι το κέρδος των λαθρεμπορικών κυκλωμάτων. Ωστόσο, το βιομηχανικό υγραέριο έχει χαμηλότερη απόδοση από το υγραέριο κίνησης (καύσιμο ανά χιλιόμετρο) ενώ έχει γραφτεί ότι επιταχύνει τη φθορά των κινητήρων.
Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησε το τελευταίο οκτάμηνο ο ελεγκτικός μηχανισμός της της ΑΑΔΕ προέκυψε ποσοστό παραβατικότητας ύψους 20,6% δηλαδή ένα στα πέντε πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο κίνησης διαπιστώθηκε ότι παραβιάζει τη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν 388 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 80.

Από τους ελέγχους που έχει ήδη πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα:
-η διαφορά μεταξύ των λιανικών τιμών διάθεσης του υγραερίου κίνησης είναι αδικαιολόγητα μεγάλη από περιοχή σε περιοχή ή ακόμη και από πρατήριο πρατήριο που απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα μεταξύ τους
-έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πρατηρίων καυσίμων που πωλούν υγραέριο κίνησης με λιανική τιμή η οποία είναι χαμηλότερη από την μετά φόρων χονδρική τιμή διάθεση του καυσίμου από το διυλιστήριο
-ο κίνδυνος λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής είναι πολύ υψηλότερος στα πρατήριο που δεν έχουν ακόμη συνδέσει την αντλία του καυσίμου με φορολογικό μηχανισμό
Πηγή capital.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ για μη αντικειμενικές ειδήσεις...

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ1 για ακρόαση, σχετικά με το δελτίο της, για διατάξεις που αφορούν «μετάδοση πληροφοριών χωρίς να έχουν ελεγχθεί και διατάξεις σχετικά με την «ακρίβεια,

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σοβαρευτείτε, κύριε πρέσβη

Δεν είναι μόνο οι δικοί μας «πορφυρογέννητοι» πολιτικοί εκτός τόπου και χρόνου. Και στους ξένους επισήμους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Ενας από τους πολλούς είναι ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Ξεπερνούν κάθε όριο στην Τουρκία – «Ο στόχος των χερσαίων δυνάμεών μας είναι η Θεσσαλονίκη»

Παράλληλα με την εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους τούρκους αξιωματούχους, ξεδιπλώνεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μπαράζ δημοσιευμάτων και αναλύσεων που ως στόχο έχουν να υπογραμμίσουν την επίσημη πολιτική της Αγκυρας και προπάντων να τη δικαιολογήσουν στον τουρκικό λαό.

Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας θα συμμετάσχει στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Για το κόμμα της « Πλεύση Ελευθερίας » μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (15/9) από την 85η ΔΕΘ η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζοντας πως «όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα συμμετάσχει και θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,