Πόσο πρέπει να ταΐζω το σκύλο και τη γάτα μου

Eίσαι σίγουρη ότι ταΐζεις τη σωστή ποσότητα τροφής το κατοικίδιο σου; Μπορεί να σου φαίνεται επαρκής. Μπορεί όμως να βρίσκεις την ποσότητα και ελλιπή και να έχεις την επιθυμία να συμπληρώνεις και άλλο φαγητό. Πώς θα είσαι σίγουρη ότι ταϊζεις τη σωστή ποσότητα τροφής το σκύλο και τη γάτα σου;

Aκολούθησε και παρατήρησε τα παρακάτω σημεία ένα προς ένα ώστε να πάρεις μία έγκυρη απάντηση!

1. Παρακολούθησε το βάρος

Βάσει σωματοδομής αλλά και φυλής κάθε κατοικίδιο πρέπει να φτάνει ένα ορισμένο σωματικό βάρος. Παρακολούθησέ το ζυγίζοντας το κατοικίδιό σου τακτικά , τουλάχιστον κάθε 2 μήνες. Έτσι θα έχεις μια εικόνα της εξέλιξης του βάρους του αλλά και την ευχέρεια να προβείς σε διορθωτικές ενέργειες αν χρειαστεί. Η απότομη αύξηση βάρους είναι μία ένδειξη ότι ταϊζεις μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτήν που χρειάζεται.

2. Διάβασε τη συσκευασία

Κάθε τροφή έχει στην πίσω όψη της υσκευασίας μία αναλυτική οδηγία όσον αφορά στο ταϊσμα κάθε κατοικιδίου ανάλογα με το βάρος του και κάποιες φορές και ανάλογα με την ηλικία του. Συμβουλέψου λοιπόν τον αντίστοιχο πίνακα και κάνε το σωστό υπολογισμό. Προσοχή! Σε περίπτωση που δίνεις και συμπληρωματικά λιχουδιές ή μαγειρευτό φαγητό φρόντισε να δίνεις το κατώτερο κανονικό της ενδεικτικής ποσότητας ,όπως αναγράφεται, ώστε να μη δημιουργείς περιττό θερμιδικό φορτίο που αποθηκεύεται εν τέλει ως λίπος στον οργανισμό.

3. Παρατήρησε την όρεξή του

Όσοι από εμάς είμαστε τυχεροί ξέρουμε ποια είναι η σωστή ποσότητα τροφής που χρειάζεται ο μικρός μας φίλος χωρίς δυσκολία και αυτό γιατί μας το…δείχνει! Όση ποσότητα και να βάλουμε στο πιάτο του εκείνο θα φάει όση ορίζει η όρεξή του και το στομάχι του. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η περίπτωση σπανίζει αλλά αποτελεί μεγάλη βοήθεια να παρακολουθούμε την όρεξή του και να πράττουμε αναλόγως.



4. Μην σε ξεγελάει η «γκρίνια» του

Το ότι σε κοιτάει απευθείας στα μάτια με ένα παράπονο, κλαίει , κινείται νευρικά και επίμονα ώστε να σου τραβήξει την προσοχή ιδίως την ώρα που τρως δε σημαίνει ότι δεν έχει φάει όσο πρέπει ή ότι πεινάει. Απλώς , τα περισσότερα κατοικίδια είναι εκ φύσεως κάπως…λιχούδικα και θέλουν να αποσπάσουν έστω και μία μπουκιά από σένα!


5. Ειδικές περιπτώσεις

Υπάρχουν πάντα οι ειδικές περιπτώσεις οι οποίες απαιτούν αναπροσαρμογή στην ποσότητα τροφής. Για παράδειγμα σε μία εγκυμοσύνη ή σε μία αύξηση σωματικής δραστηριότητας ( π.χ. τρέξιμο) το κατοικίδιό σου απαιτεί περισσότερη ενέργεια και άρα μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.

Κάνε δοκιμές και με συστηματικότητα θα βρεις τη βέλτιστη ποσότητα τροφής που ταιριάζει στο κατοικίδιό σου. Καλό θα είναι η αναζήτηση της συγκεκριμένης ποσότητας να γίνεται καθώς ενηλικιωθεί.


Πηγή: www.pet-astero.gr