Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρχονται κατασχέσεις και για μικροποσά

Face to face με την εφορία θα έρθουν τους επόμενους μήνες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν χρέη από 500 ευρώ και πάνω και για περισσότερους από τρεις μήνες.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει τα χρέη τους και δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση κινδυνεύουν με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων,
κυρίως ακινήτων, αλλά και έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι μισθωτές ή οι προμηθευτές του οφειλέτη.
Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να μπλοκάρουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αν υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των υποχρεώσεών τους. Αν δεν πληρώνουν όμως κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης, παύουν να έχουν «προστασία» από κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον Ιούλιο ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε στους 3.933.628.
Από αυτούς η φορολογική διοίκηση, βάση της νομοθεσίας έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους 1.742.903. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για φορολογούμενους που χρωστούν τουλάχιστον 500 ευρώ για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ήδη ληφθεί από τη φορολογική διοίκηση εναντίον 1.143.308 φορολογούμενων.

Τα μέτρα της εφορίας κατά των οφειλετών

Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλει η εφορία εναντίον των οφειλετών είναι:
– η έκδοση ηλεκτρονικού κατασχετηρίου για την αυτόματη απόδοση στο δημόσιο ταμείο των υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του δημοσίου.
– η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, κατά κύριο λόγο ακινήτων.
– η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι μισθωτές ή οι προμηθευτές του οφειλέτη.   www.in.gr