Τα Αρχαιολογικά ευρήματα στην Τενέα


Στις 2 Οκτωβρίου, στον φιλόξενο χώρο της θεατρικής Σκηνής Χιλιομοδίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων στις εργασίες των  ανασκαφών της Τενέας, στα νέα ευρήματα και τα  πρώτα συμπεράσματα.
Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία του σωματείου «Φίλοι Αρχαίας Τενέας», η πρόεδρος του οποίου, κα Παν. Βουρβοπούλου,  και τα μέλη
ενισχύουν με κάθε δυνατό τρόπο την ανασκαφή και τη συνδέουν με την κοινωνία.
Το θέμα της ομιλίας «Τα Αρχαιολογικά ευρήματα στην Τενέα» σχετίζεται με τις αποκαλύψεις μιας συστηματικής ανασκαφής και έρευνας  που πραγματοποιείται  στις περιοχές του Χιλιομοδίου από το 2013.
Την άριστη διενέργεια της ανασκαφής εγγυώνται η διευθυντική της ομάδα που αποτελείται από λαμπρούς επιστήμονες - τη  διευθύντρια της ανασκαφής Δρ. Έλενα Κόρκα, Επίτιμη γεν. διευθ. Αρχ. & Πολιτ. Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, την υπεύθυνη Αρχαιολόγο της ανασκαφής κα. Παρασκευή Ευαγγελόγλου και τη συντηρήτρια αρχαιοτήτων κα Έλενα Νικολοπούλου.
Η ομάδα συμπληρώνεται από πολλούς επιστήμονες και φοιτητές από πολλές χώρες, οι οποίοι  συνεργάζονται σε διεπιστημονική προσέγγιση και μελέτη της ανασκαφής και από πολλούς κατοίκους της περιοχής, που λύνουν πολλά πρακτικά ζητήματα της ανασκαφής και συνδράμουν στην επιτυχία της.
Έπειτα από έξι χρόνια συστηματικής ανασκαφής και έρευνας, πέρα από τα πλούσια και σημαντικά κινητά ευρήματα, πολλά εκ των οποίων είναι χρυσά, η αποκάλυψη σταθερών κατασκευών, τάφων, μνημείων, οικιών, έργων υποδομής, δεξαμενών, νεκροταφείων, της μεγάλης λεωφόρου που συνέδεε την Κόρινθο με την Τενέα και το Άργος, διαγράφουν πλέον την ύπαρξη, τον σχεδιασμό και τη χωροταξία μιας μεγάλης πόλεως με συνεχή ιστορία, από της ιδρύσεώς της μέχρι την πρώιμη βυζαντινή περίοδο.
Η μοναδική Σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου από τον τόπο της εύρεσης της, που φυλάσσεται στην αίθουσα των Κούρων στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, πιστοποιεί τον πλούτο της πόλεως και την ευδαιμονία των κατοίκων της.
Οι κάτοικοι της Τενέας, οι Τενεάτες, έλκοντας την καταγωγή τους από τους κατοίκους της Τενέδου, αιχμάλωτοι των Ελλήνων της Τροίας, εγκαταστάθηκαν με την άδεια του Αγαμέμνονα στον δρόμο που συνέδεε την Κόρινθο με το Άργος, στο σημερινό Χιλιομόδι. Θέση σημαντική με μεγάλη αγροτική περιοχή που έλεγχε τον δρόμο προς το Άργος -το  δε επίνειο αυτής, το λιμάνι των Κεγχρεών, της εξασφάλιζε στενές  εμπορικές σχέσεις με την Ανατολή. Από την ανασκαφή προκύπτουν περίοδοι περισσότερης  ή  λιγότερης ευμάρειας, με δικό της νόμισμα, και με ιδιαίτερη άνθιση την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, λόγω σχέσεων με τη Ρώμη.
Η ανασκαφή έχει αγκαλιασθεί από το χωριό με τον καλύτερο τρόπο, ενώ αρκετοί κάτοικοι παραχωρούν τις ιδιοκτησίες τους για την ανασκαφή.
Η προβολή, η ανάδειξη και η αξιοποίηση πλέον της Τενέας, είναι όραμα της τοπικής κοινωνίας και κοινό όραμα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους τοπικούς φορείς.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτεί για έκτη συνεχή χρονιά την ανασκαφή, η οποία είναι μια από τις πολλές που χρηματοδοτεί συνεχώς η Περιφέρεια στην Κορινθία.
Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η ένταξη της πόλεως στο Ολοκληρωμένο Δίκτυο των Πόλεων της Αρχαιότητας, στο αντίστοιχο φυσικό περιβάλλον, με ένα ενιαίο σχέδιο Διαχείρισης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, συνδέοντας τα μέρη μεταξύ τους για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα κάθε περιοχής στον χρόνο και τον τόπο.
Η ανάδειξη και η προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και η ένταξή τους στην κοινωνία, μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών και συνεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων, παραμένουν κύριοι πυλώνες της Αειφορικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
naftemporiki.gr