Η άγρια ομορφιά της ιστορικής Αρεόπολης

Στο μεσαίο «πόδι» της Πελοποννήσου, στη δυτική Μάνη, με φόντο το γυμνό τοπίο στέκεται αγέρωχη η Αρεόπολη. Ένας τόπος γεμάτος ιστορία. Στη μυθολογία, ήταν η πόλη του θεού του πολέμου, Άρη από τον οποίο πήρε το όνομά της, με διάταγμα του Όθωνα για να τιμηθεί η πολεμική αρετή των Μανιατών..
Και ως ο τόπος που μεγάλωσε ο πολεμοχαρής θεός, δεν θα μπορούσε να μην έχει στο dna της την ανδρεία και τη γενναιότητα.
Έτσι, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, η Τσίμοβα, όπως ονομαζόταν μέχρι το 1836, σήκωσε πρώτη τη σημαία της επανάστασης, στις 17 Μαρτίου του 1821. Άλλωστε, είναι και η πατρίδα μίας από τις πιο σημαντικές και μεγάλες οικογένειες της περιοχής, των Μαυρομιχάληδων. Η Αρεόπολη είναι χτισμένη πάνω σε βραχώδες ύψωμα στις παρυφές του προφήτη Ηλία στη Λακωνία. Και βρίσκεται ανάμεσα στους όρμους του Διρού και του Λιμενίου, που είναι και το επίνειό της.
Είναι ένας ιστορικός, διατηρητέος οικισμός, που κρατά ζωντανό το παραδοσιακό «χρώμα» της Μάνης. Τα πέτρινα σπίτια πλαισιώνουν τα πλακόστρωτα σοκάκια της, ενώ οι πολυώροφοι πύργοι της μαγεύουν τον επισκέπτη με την εξαιρετική ομορφιά τους. Στην κεντρική πλατεία Αθανάτων ή 17ης Μαρτίου δεσπόζει  το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ενώ εκεί βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Αθανασίου αλλά και η ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών, του 18ου αιώνα, με το ψηλό καμπαναριό και την ιδιόμορφη ζωφόρο.
Στην Αρεόπολη, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την άγρια ομορφιά της Μάνης, σε όλο της το μεγαλείο. Η πέτρα κυριαρχεί σε κάθε γωνιά του όμορφου αυτού οικισμού, ενώ οι βόλτες στα στενά του σας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, με έναν τρόπο μαγικό.


www.newsbeast.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη...

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Η Ρωσία αναγνωρίζει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος: Ανοίγει προξενείο στα Κατεχόμενα!

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων