Εντυπωσιακά κλικ από τη Μονεμβασιά

Την έχουν χαρακτηρίσει και ως ο «τόπος των ερωτευμένων» και όχι άδικα. Η Μονεμβασιά είναι ένας παραμυθένιος προορισμός και το αισθάνεσαι από την πρώτη στιγμή, που ξεκινάς τη βόλτα σου στα γραφικά καλντερίμια της, ανάμεσα σε αρχοντικά σπίτια και βυζαντινές εκκλησίες.
Την έχουν χαρακτηρίσει, όμως και ως το «Γιβραλτάρ της Ανατολής»,
αφού θυμίζει τον βράχο του Γιβραλτάρ, σε μικρογραφία. Η Μονεμβασιά, εκτός από τη μαγευτική της αύρα, κουβαλάει και μία ένδοξη ιστορία. Ως φυσικό οχυρό και κατόπιν, ως στρατηγικό κάστρο, τη διεκδίκησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί. Επίσης, η καστροπολιτεία αυτή είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη, που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται.
Πήρε το όνομά της από τις λέξεις «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μοναδική είσοδό της, δηλαδή. Και είναι μια από τις πιο προβεβλημένες πόλεις της Πελοποννήσου, στο νομό Λακωνίας. Το μεσαιωνικό της φρούριο πάνω στο βράχο είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της, ενώ διασώζονται έως σήμερα κάποιες αμυντικές κατασκευές και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες.
Η παλιά πόλη της είναι εξαιρετικά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός και μνημείο παγκόσμιου βεληνεκούς. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, με τα χρώματα της πέτρας και της θάλασσας που κυριαρχούν στον ορίζοντα και τις αυστηρές γραμμές της να προκαλούν δέος. Η βόλτα στην Πάνω Πόλη με τα αρχοντικά και την Αγία Σοφία που μοιάζει σχεδόν να αιωρείται, έτσι όπως κρέμεται στην πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, θα σας εντυπωσιάσει.
Μετά τη γέφυρα, που ενώνει τον «βράχο» με τη λακωνική ακτή, αναπτύσσεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς. Μπορεί να μην προσφέρει την ατμόσφαιρα και την ιστορία της παλιάς, έχει όμως μία μαγευτική θέα. Η Μονεμβασία, η πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές. Όμως, το φθινόπωρο είναι το ιδανικότερο για να την επισκεφτείτε, αφού τα χρώματά του δένουν με τον πιο αρμονικό τρόπο με εκείνα της παραμυθένιας καστροπολιτείας.






www.newsbeast.gr/