Ανακαλύψτε τις ομορφιές του Λάδωνα

Η Πελοπόννησος έχει πολλά όμορφα «μυστικά», άλλα καλά κρυμμένα και άλλα όχι και τόσο. Αρκεί, όμως, να τα ανακαλύψεις και να θέλεις να πηγαίνεις σε αυτά, ξανά και ξανά. Ένα από αυτά τα «μυστικά» είναι ο Λάδωνας, ένας από τους ωραιότερους ποταμούς της χώρας με την τεχνητή του λίμνη, όπου το τοπίο γύρω από αυτήν, μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από κάποιο παραμύθι.

Ο Λάδωνας είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού και πηγάζει κοντά στο χωριό Λυκούρια, στο δρόμο που οδηγεί στην Κλειτορία. Η κατασκευή φράγματος, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από την Τρίπολη, οδήγησε στη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, που προσφέρεται για ευχάριστη βόλτα και περίπατο σε κάποια σημεία της όχθης της.
Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται από τη Δάφνη ή τα Τρόπαια και τον ταξιδιώτη καλωσορίζει η σχετική επιγραφή. Η κατασκευή του φράγματος που βρίσκεται στη θέση Πήδημα ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1955 στο πλαίσιο των ιταλικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τη λίμνη Λάδωνα την παρομοιάζουν με ένα φίδι, καθώς το σχήμα της παραπέμπει σε αυτό και έχει μήκος 15 χιλιομέτρων στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας της.
Η εικόνα στο σημείο ολοκληρώνεται με κορυφές βουνών και καταπράσινες πλαγιές που καθρεφτίζονται στα νερά της, ενώ αυτό που την κάνει ιδιαίτερα γοητευτική είναι η αντίθεση του άγριου μέρους από τη μία, με τη γαλήνη του τοπίου της λίμνης από την άλλη.
Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε στην περιοχή, της «Κυράς το γεφύρι» που, ουσιαστικά, επέτρεπε το πέρασμα από τη μια όχθη της λίμνης στην άλλη. Όταν η στάθμη της τεχνητής λίμνης είναι χαμηλά, αναδύεται από τον βυθό το πεντάτοξο γεφύρι που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.






www.newsbeast.gr