Χιονισμένο τοπίο στο χωριό Δίστρατο

Στις νοτιοδυτικές πλαγιές της πυκνοδασωμένης Βασιλίτσας και σε υψόμετρο 1000μ είναι φωλιασμένο ένα πανέμορφο και γραφικό «βλαχοχώρι», το Δίστρατο. Το χωριό αποτελείται από τρεις συνοικίες και παρόλο που κάηκε κατά την περίοδο της Κατοχής, κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και να αποτελεί σήμερα μία καλά οργανωμένη κοινότητα με πολλούς μόνιμους κατοίκους.
Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ασχολούνται και με τον τουρισμό.
Άλλωστε, το Δίστρατο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας και αυτό το έχει καταστήσει δημοφιλή προορισμό, ενώ έχει αναπτυχθεί τουριστικά.  Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας είναι από τα πιο γνωστά και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Βασιλίτσα που εκτείνεται σε υψόμετρο 2249μ. αλλά και στο διπλανό όρος της Γομάρας.
Ο ορεινός όγκος της Βασιλίτσας βρίσκεται στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων και κατ΄ επέκταση είναι το φυσικό «σύνορο» μεταξύ Ηπείρου και Μακεδονίας. Η περιοχή που εντάσσεται το βουνό είναι η βόρεια Πίνδος και βρίσκεται ανάμεσα στον Σμόλικα (2637μ) και στη περιοχή της Βάλια Κάλντα.
Ο φωτογραφικός αυτές τις ημέρες «αιχμαλώτισε» όμορφες σκηνές από το χιονισμένο τοπίο.






www.newsbeast.gr