Της Ανθής Αγγελοπούλου
Αρκεί η σύντομης διάρκειας υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής για να βελτιωθεί η λειτουργία των μικρών αγγείων, η οποία θα μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων; Αν όχι, κατά πόσο υπερτερεί η υιοθέτηση της μακροχρόνιας Μεσογειακής διατροφής έναντι της σύντομης ως προς τη μικροαγγειακή λειτουργία;
Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που τίθενται τα τελευταία χρόνια με αφορμή όλες τις μελέτες που θέλουν τη Μεσογειακή διατροφή να προσδίδει σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο.
Μία νέα μελέτη που έγινε σε άτομα άνω των 18 ετών, που δεν ασκούνταν τακτικά και δεν είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, με το συνεργασία επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Sheffield Hallam, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο και το Διεθνές πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης απέδειξε ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί και επηρεάζει διαφορετικά τα μικροαγγεία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με οφέλη όχι μόνο ως προς την ποιότητα ζωής και σωματικής υγείας, αλλά με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο υγιείς και να ανταπεξέρχονται καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, Μάρκος Κλωνιζάκης η μικροκυκλοφορία είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί αποτελεί καθρέφτη των μεγάλων αγγείων και του μεγέθους του ρίσκου που υπάρχει για εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παράλληλα αποτελεί και πεδίο δράσης πλήθους ασθενειών με ισχυρό μικροαγγειακό αποτύπωμα, όπως η συστημική σκλήρυνση (σκληρόδερμα), τα βαρυτικά έλκη ή ακόμα και ο διαβήτης τύπου Β.
Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας στο Α.Π.Θ. Μιχάλης Χουρδάκης, σημείωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης αυτής θα βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στη χρήση της διατροφής ως «αναχώματος» ανάσχεσης περαιτέρω επιδείνωσης των υπαρχόντων. www.naftemporiki.gr