Γεμίσαμε «βαλιτσάκια» με… κοριούς – Μας ακούνε από επιχειρηματίες μέχρι ντετέκτιβ

Σε ομολογία-σοκ προέβησαν οι επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), παραδεχόμενοι ότι το απόρρητο των επικοινωνιών δεν ...
προστατεύεται και ότι είμαστε απολύτως εκτεθειμένοι μπροστά στην εξέλιξη των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, ενώ άφησαν και βαρύτατες αιχμές για σκόπιμη υποστελέχωση της Αρχής!
Μιλώντας στη Βουλή, και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, χαρακτήρισε κίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα τις νέες τεχνολογίες, υποστηρίζοντας ότι «όσο προχωρά και εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο μειώνεται το ποσοστό διασφάλισης του απορρήτου των προσωπικών μας δεδομένων».

Καμπανάκι έκρουσε και ο αντιπρόεδρος της Αρχής, Μιχάλης Σακκάς, ο οποίος μάλιστα έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ότι «με 38 υπαλλήλους η ΑΔΑΕ έναντι 200 υπαλλήλων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και με 2.000.000 ετήσιο προϋπολογισμό αλλά και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, πώς μπορεί να διασφαλίσουμε το απόρρητο των επικοινωνιών, εκτός και αν είναι συνειδητή η επιλογή να υπολειτουργεί η ΑΔΑΕ».
Ο δε Χρήστος Ράμμος, ο οποίος κατήγγειλε κι εκείνος υποστελέχωση και έλλειμμα στον τεχνολογικό εξοπλισμό, ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο για την Αρχή να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στο 100%, προσθέτοντας ότι εάν στο μέλλον δοθούν οι απαραίτητες αρμοδιότητες και τα μέσα, «να μπορέσουμε να το κάνουμε ίσως και στο 90%».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Αρχής προχώρησε σε ακόμη μία παραδοχή-βόμβα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα «βαλιτσάκια» κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών από όλα τα κόμματα για τα «βαλιτσάκια», για τις συσκευές παράνομης παρακολούθησης δηλαδή, υποστήριξε ότι οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται περιορίζονται από τον νόμο για την επιβολή κυρώσεων και προστίμων στους παρόχους.
«Στις αρμοδιότητές μας δεν ανήκει η παρακολούθηση κάποιου με “βαλιτσάκι”. Για το πόσα “βαλιτσάκια” υπάρχουν και κυκλοφορούν στην επικράτεια έχω αδυναμία να απαντήσω. Θα ήταν επιπόλαιο να κάνω εκτίμηση.
Ακούγονται πολλά, ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα, ακόμα και ντετέκτιβ που τους βάζουν άτομα γιατί χωρίζουν, όμως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω» ανέφερε επί λέξει ο Χρήστος Ράμμος, αφήνοντας επί της ουσίας να εννοηθεί ότι τα «βαλιτσάκια» κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα από τη στιγμή που είναι αδύνατον να ελεγχθούν από τους εμπειρογνώμονες της Αρχής!
www.newsbreak.gr