Κομισιόν: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό...στις φορολογικές επιβαρύνσεις

Στη διαπίστωση πως ο λόγος των φόρων προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και είναι ήδη πολύ υψηλότερος από τις ανταγωνίστριες γειτονικές της χώρες προχωρεί η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που...

έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το υψηλό φορολογικό βάρος στις επιχειρήσεις (το έκτο υψηλότερο στην ευρωζώνη), συμπεριλαμβανομένου του υψηλού διοικητικού βάρους, καθιστούν την Ελλάδα μη ελκυστικό τόπο για επενδύσεις.

Όπως σημειώνεται, το μέσο φορολογικό βάρος στην εργασία είναι επίσης υψηλό (43% συγκρινόμενο με 36% στην ευρωζώνη), ενώ παρά το υψηλό αφορολόγητο (το δέκατο υψηλότερο στην ευρωζώνη), οι συντελεστές είναι μεγάλοι και συμβάλλουν στη φοροδιαφυγή.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμη πως οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ τον χρόνο, το οποίο παραμένει ενεργό για παραπάνω από πέντε χρόνια, ασχέτως της κερδοφορίας τους.

Σύμφωνα με την ΕΕ παρά τις πολλές προσπάθειες να βελτιωθεί η συμμόρφωση, η απάτη στον ΦΠΑ παραμένει σημαντική. Μάλιστα, σημειώνεται πως μεταξύ 2016 και 2017 η φοροδιαφυγή ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 33,6% των συνολικών εσόδων από ΦΠΑ. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο «κενό» στην ευρωζώνη...

cnn.gr