μικρά νησιά που αξίζει να εξερευνήσετε.Εναλλακτικές επιλογές για διακοπές απόλυτης χαλάρωσης

Ξεχάστε τις κοσμικές παραλίες, τα φασαριόζικα beach bars και τα boutique hotels. Στο Ιόνιο και στο Αιγαίο υπάρχουν ακόμα μέρη-αληθινά «διαμάντια», αυθεντικά και ανόθευτα, για όσους αποζητούν την ηρεμία και την απόλυτη χαλάρωση στις διακοπές τους.

Αυτοί ακριβώς οι προορισμοί είναι αυτοί που παρουσιάζουμε παρακάτω. Πέντε μικρά και «εναλλακτικά» νησιά, που έχουν ιδιαίτερο χρώμα και υπέροχες ιστορίες να σας διηγηθούν. Δεν έχετε παρά να τα εξερευνήσετε και να περάσετε αξέχαστες καλοκαιρινές στιγμές.

Διαπόντια Νησιά

ggrk-diapontia
Γιατί να πάτε: Μια επίσκεψη εδώ θα σας κάνει να νιώσετε, έστω και για λίγο, πώς είναι να βρίσκεστε στον παράδεισο. Τα Διαπόντια, ένα σύμπλεγμα 11 μικρών νησιών που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Κέρκυρα, κρύβουν συμπυκνωμένες όλες τις ομορφιές του Ιονίου. Στους Οθωνούς (το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας), στην Ερεικούσα και στο Μαθράκι, όλα κυλούν με αργούς ρυθμούς και η απόλυτη ηρεμία είναι εξασφαλισμένη.
Τι να κάνετε: Η Άσπρη Άμμος, στη δυτική ακτή των Οθωνών, είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου. Κάντε και μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της εντυπωσιακής σπηλιάς της Καλυψούς, όπου θα φτάσετε με βαρκάκι. Στο Μαθράκι θα κολυμπήσετε στις παραλίες Πορτέλο και Απιδιές, ενώ τα πολλά μονοπάτια με την πλούσια βλάστηση θα σας ανοίξουν την όρεξη για πεζοπορία. Στους Οθωνούς, εκτός από ταβέρνες για φρέσκο ψάρι και παραδοσιακή κουζίνα, θα βρείτε και το εστιατόριο Locanda dei Sogni που σερβίρει γνήσια ιταλική κουζίνα.
Πώς θα πάτε: Δρομολόγια για τα Διαπόντια νησιά πραγματοποιούνται από το νέο λιμάνι της Κέρκυρας, αλλά και από το χωριό Άγιος Στέφανος.

Μεγανήσι

ggrk-meganhsi
Γιατί να πάτε: Μόλις 4 ναυτικά μίλια από τη Λευκάδα εντοπίζεται το Μεγανήσι, ένα μικρό νησί 20 τ.χ. (οξύμωρο αν σκεφτείτε τις εντυπώσεις που δημιουργεί η ονομασία του), το μεγαλύτερο ωστόσο του συμπλέγματος των Πριγκιπονήσων (ανάμεσά τους και ο θρυλικός Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση) ακριβώς απέναντι από το Νυδρί. Υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα, διαυγή νερά, καταπράσινα φιόρδ και θαλάσσιες σπηλιές και μικροί γραφικοί οικισμοί θα σας κλέψουν την καρδιά.
Τι να κάνετε: Το Σπαρτοχώρι στην κορυφή του Μεγανησίου, με στενά σοκάκια και θέα στο φυσικό κόλπο Σπήλια, το Κατωμέρι την πρωτεύουσα του νησιού που δεν είναι άλλη από ένα γραφικό χωριό και το Βαθύ, το λιμανάκι με τα αραγμένα ιστιοπλοϊκά. Απολαύστε τις βουτιές σας σε κάποια από τις παραλίες του νησιού όπως οι Άι Γιάννης, Φανάρι, Αθερινός, Λιμονάρι, Σπηλιά και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε ένα από τα πιο γνωστά σημεία του: τη θαλάσσια σπηλιά του Παπανικολή. Οφείλει την ονομασία της στο υποβρύχιο Παπανικολής, που χρησιμοποιούσε το Σπήλαιο ως ορμητήριό του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου– με τον υπέροχο φυσικό διάκοσμο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Για φρέσκο ψάρι και μεζεδάκια θαλασσινών επισκεφτείτε την ξακουστή ταβέρνα του Σταύρου στο Βαθύ.
Πώς θα πάτε: Από το λιμάνι του Νυδρίου η διαδρομή για το Μεγανήσι διαρκεί μόλις 30' με το φέρυ μποτ.

Λειψοί

ggrk-leipsoi
Γιατί να πάτε: Το νησί της νύμφης Καλυψούς (ο μύθος θέλει τους Λειψούς να είναι η μυθική Ωγυγία) είναι ένας προορισμός που προσεγγίζεται εύκολα από την Πάτμο. Η ησυχία και η γαλήνη είναι από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του μικρού νησιού που απλώνεται σε μια έκταση μόλις 16 περίπου τ.χλμ. Οι πανέμορφες παραλίες, το ολόφρεσκο ψάρι στις ταβέρνες στο λιμάνι και οι βόλτες στα μονοπάτια του νησιού θα μονοπωλήσουν τις στιγμές σας εδώ.
Τι να κάνετε: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας δεν πρέπει να παραλείψετε να περιηγηθείτε στην αρχαία ακρόπολη και στον αρχαίο οικισμό στη θέση Κουσέλιο, στο εκκλησιαστικό μουσείο, στη σύγχρονη βιβλιοθήκη "Οδυσσέας Ελύτης" και στην Παναγία του Χάρου. Μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας στις παραλίες Λιεντού και Κάμπος που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, ενώ, αν θέλετε να απομακρυνθείτε, προτιμήστε τις ακτές Κυρά Βασίλαινα, Χοχλακούρα, Πλατύ Γιαλό, Μονοδένδρι και Κατσαδιά. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με μια κουζίνα-μούρλια στον Γιάννη και στο Manolis Tastes.
Πώς θα πάτε: Με ferries που αναχωρούν καθημερινά από τη Σκάλα. Το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα.   http://www.newsbeast.gr