Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πτυχία με άριστα στην ανεργία

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου
Υψηλά ποσοστά ανεργίας, χαμηλές αμοιβές για όσους τυγχάνει να εργάζονται,
μικρότερο χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες -οι οποίες έχουν περισσότερες ευκαιρίες σπουδών σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη-, αλλά και μεγάλο ποσοστό προσωπικής επιτυχίας και ικανοποίησης από τη λήψη του πτυχίου βιώνουν οι Ελληνες πτυχιούχοι.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πανεπιστημίων, που επεξεργάστηκε η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, το πανεπιστημιακό πτυχίο φαντάζει ανίσχυρο να ανοίξει τις πόρτες της αγοράς εργασίας και να στηρίξει την ομαλή επαγγελματική εξέλιξη, όταν σε προηγούμενες δεκαετίες αποτελούσε από μόνο του ισχυρότατο εφόδιο επαγγελματικής αποκατάστασης. Ενδεικτικό της καταστροφικής «επέλασης» της κρίσης και των Μνημονίων είναι ότι το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων ΑΕΙ, ηλικίας 25-34 ετών, το 2010 δεν ξεπερνούσε το 16,9%, ενώ το 2014 εκτοξεύτηκε στο 32,5%!

Οι αποδοχές των πτυχιούχων ΑΕΙ το 2015 ήταν μεγαλύτερες από αυτές των αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με βάση το 100 για τον μισθό των αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι πτυχιούχοι στην Ελλάδα έλαβαν μισθό στο 137, κάτω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος των αποδοχών των πτυχιούχων κυμάνθηκε στο 152, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 155.

Οι μειωμένες αμοιβές είναι ο μικρότερος εφιάλτης για τους πτυχιούχους και δεν συγκρίνεται με αυτόν που ακούει στο όνομα «ανεργία». Για τη μελετώμενη περίοδο, τα στοιχεία φανερώνουν ακόμη ένα παράδοξο, καθώς, την ώρα που στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ η ανεργία μειωνόταν, στην Ελλάδα κορυφώθηκε, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα των νέων 25-34 ετών.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά ανεργίας ανέρχονταν στο 32,5% το 2014 και στο 30,2% το 2015, όταν στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ το ποσοστό ανεργίας εμφανίζει συνολικά πτωτική τάση σε σχέση με το 2014.
Επίσης, μια σημαντική παράμετρος είναι η ενίσχυση της απασχολησιμότητας μέσα από τα μεταπτυχιακά, καθώς εργαζόμενο είναι το 67% των κατόχων πτυχίου (bachelor), ποσοστό που ανεβαίνει στο 79% για όσους έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα και εκτοξεύεται στο 91% για όσους έχουν αποκτήσει διδακτορικό δίπλωμα (PhD).
Ελάχιστα τα μεταπτυχιακά
Τα στοιχεία αυτά πρέπει να ανησυχήσουν τους Ελληνες πτυχιούχους, καθώς στη χώρα μας το 29% των ατόμων ηλικίας 25-64 ετών έχει αποφοιτήσει από την Ανώτατη Εκπαίδευση. Από αυτούς, το 25% έχει αποκτήσει πτυχίο, μόλις το 2% έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (11%), και το 1% έχει ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή (PhD), ποσοστό ίδιο με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
δημοκρατια

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Παιδική παχυσαρκία και bullying: Δύο συγκοινωνούντα δοχεία με τραγικές συνέπειες

«Το παιδί μου είχε πάντα την τάση να έχει κιλά. Οποιος δεν γνωρίζει την εξάρτηση από το φαγητό, δεν μπορεί να καταλάβει, η ζάχαρη και το αλάτι είναι ναρκωτικά. Ετσι πάχυνε. Είχαμε δυσκολίες να βρούμε ρούχα, να φορέσει ένα φόρεμα που ήθελε, να ακολουθήσει τις παρέες, ακόμη και λόγω ταχύτητας στο βάδισμα, να κάνει γυμναστική. Ολα αυτά οδήγησαν το παιδί να κλειστεί μέσα γιατί έτσι αισθανόταν ψυχολογικά καλύτερα.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Αυγούστου με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας...

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Οι υποχρεώσεις θα είναι αρκετές μέσα στον μήνα όμως αυτό δεν θα σε πτοήσει στην περίοδο των διακοπών. Αντίθετα με τον γνωστό δυναμισμό σου θα βρεις τα πατήματα που χρειάζονται ώστε να κρατήσεις ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ξεκούρασης. Ο Άρης στην Παρθένο στις αρχές του μήνα μπορεί να επιβαρύνει το πρόγραμμά σου,

Σύννεφα στην αγορά...

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φοβάται το νερό...

Έχετε σίγουρα δει σκυλάκια-δεινούς κολυμβητές να κλέβουν την παράσταση ,όχι μόνο σε ταινίες αλλά και δίπλα σας σε κάποια παραλία! Ωστόσο υπάρχουν και τα σκυλάκια που φοβούνται το νερό. Πώς όμως θα μπορέσετε να μάθετε και στο δικό σας να κολυμπά χωρίς φόβο και πρωτίστως με ασφάλεια;

Κυκλαδίτικη λαδένια πίτσα με κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές από την Κίμωλο.

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.) 450-500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 ml περίπου χλιαρό νερό 1 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Κατεχόμενα – Ισορροπίες και φόβοι μετά την κρίση στα Βαρώσια

Οριακή και εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο Κυπριακό υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με αφορμή τις ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια και το βλέμμα κυρίως στην επιμονή της Αγκυρας για αλλαγή της βάσης λύσης από ομοσπονδιακό μοντέλο σε μοντέλο δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνει το κουτάβι μου...

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, βασίζονται πλήρως στα αντισώματα που παρέχονται στο μητρικό γάλα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.