Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Φτιάξτε γεμιστό κατσικάκι με την παραδοσιακή συνταγή της Σάμου

Υλικά
1 κατσίκι 4-5 κιλών
Για τη γέμιση
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι νυχάκι
8 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο άνηθο
1 κατσικίσια συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένη τομάτα
1 ποτηράκι λευκό κρασί
250γρ κεφαλοτύρι σε κυβάκια
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Χυμό 2 λεμονιών 
Εκτέλεση Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το συκώτι, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λίγο ρίγανη και την ψιλοκομμένη τομάτα. Αφήνουμε για 5 λεπτά να πάρουν μια βράση και να μειωθούν λίγο τα υγρά της ντομάτας και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί. Μετά από λίγο ρίχνουμε στο μείγμα το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά (προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό). Η γέμιση είναι έτοιμη.
Παράλληλα, πλένουμε το κατσίκι και αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό του. Το γεμίζουμε με το μίγμα που φτιάξαμε και το ράβουμε, αφού πρώτα προσθέσουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό και λίγο λάδι για να ψηθεί καλά η γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και εξωτερικά και το περιχύνουμε με το χυμό δύο λεμονιών. Σκεπάζουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο, βάζουμε το κατσικάκι στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες στους 180 βαθμούς. Μισή ώρα πριν βγάλουμε το κρέας από το φούρνο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει ωραίο χρώμα. www.govastileto.gr