Διακοπές στην εκθαμβωτική Αστυπάλαια

Ανήκει στα Δωδεκάνησα, αλλά η εικόνα της παραπέμπει μάλλον σε Κυκλαδονήσι. Βρίσκεται άλλωστε ακριβώς στο σημείο όπου τα δύο νησιωτικά συμπλέγματα συναντώνται. Αυτή είναι η Αστυπάλαια, ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά μας.
Η Χώρα της, η περίφημη Αστροπαλιά, με τους ανεμόμυλους και το κάστρο, τα λευκά σπιτάκια και τα μπλε πορτοπαράθυρα,
θεωρείται από τις ωραιότερες σε όλο το Αιγαίο, και όχι άδικα. Καρέ σαν από καρτ ποστάλ, λευκό με φόντο το μπλε της θάλασσας, καλαίσθητες και φροντισμένες γωνιές, αυτό το νησί ξεκουράζει το βλέμμα και ηρεμεί την ψυχή.
Σπίτια διάσπαρτα στον λόφο, οι ανεμόμυλοι και στην κορυφή, το κάστρο του 13ου αιώνα. Αυτή είναι η εικόνα της Χώρας της Αστυπάλαιας που γοητεύει τον επισκέπτη μόλις φτάσει στο νησί- και λίγο-πολύ «σφραγίζει» και όλες τις υπόλοιπες εικόνες που θα πάρει μαζί του φεύγοντας. Μέχρι να ξαναγυρίσει, βέβαια, γιατί πολλοί επισκέπτες της Αστυπάλαιας δηλώνουν δέσμιοι της ομορφιάς της, που τους τραβά και πάλι στο ξεχωριστό νησί, για ακόμα ένα καλοκαίρι.
Το νησί θα ήταν δύο ξεχωριστά νησιά αν δεν υπήρχε το λεγόμενο Στενό, μια μικρή λωρίδα γης που χωρίζει την Αστυπάλαια στο μέσα και το έξω νησί. Εκτός από τη Χώρα, την Αστροπαλιά, πόλο έλξης αποτελεί και ο οικισμός Ανάληψη ή Μαλτεζάνα, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού.
Αν βρεθείτε στο νησί Δεκαπενταύγουστο, θα ζήσετε το μεγάλο πανηγύρι της Παναγιάς της Πορταΐτισσας, στους πρόποδες του κάστρου. Κάντε μια επίσκεψη και στο κάστρο του Αγίου Ιωάννη αλλά και τα δύο πολύ ενδιαφέροντα σπήλαια του νησιού.
Για μπάνιο οι επιλογές είναι πολλές στις δαντελωτές ακτές της Αστυπάλαιας. Βάτσες, Καμινάκια, Πάνορμος, Παχιά Άμμος, το Λιβάδι στο έξω νησί ή η λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη είναι μερικές από αυτές. Γύρω από την Αστυπάλαια, πολλά μικρά νησάκια είναι προσβάσιμα με καΐκι και οι παραλίες τους θα σας μείνουν αξέχαστες.
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑhttp://www.newsbeast.gr