Εντοπίστηκαν παρεμβάσεις στον «Φάκελο της Κύπρου»

Τα κυπριακά αρχεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο «έχουν υποστεί παρεμβάσεις και αφαιρέσεις, πέραν από τις συνήθεις ανά τον κόσμο "εθνικές προστασίες", ενώ ειδικά οι υποκειμενικές προσωπικές
καταθέσεις είναι σε πολλά σημεία εμφανέστατα αναληθείς», δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της κυπριακής Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου», Πέτρος Παπαπολυβίου.

Όμως, σημειώνει, αυτό δεν μειώνει την ιστορική σημασία τόσο του συνόλου του υλικού, όσο και της (πρόσφατης) παράδοσής στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας του αντιγράφου του πρωτότυπου αρχείου του «Φακέλου της Κύπρου» από τη Βουλή των Ελλήνων.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Παπαπολυβίου αναφέρει ότι η παράδοση του αρχειακού υλικού της Βουλής των Ελλήνων έχει πρώτα-πρώτα τεράστια εθνική σημασία. Σαράντα τρία χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, στην Αθήνα, σημειώνει, «επικράτησε επιτέλους η λογική ότι με το να διατηρούνται κλειστά τα αρχεία για το Κυπριακό δεν εξυπηρετείται ούτε η ιστορική αλήθεια, ούτε το εθνικό συμφέρον, ούτε η Δημοκρατία».

Από μια άλλη πλευρά, εξίσου σημαντική, τα κλειστά αρχεία για το Κυπριακό, προσθέτει ο κ. Παπαπολυβίου, «αποτελούν ασέβεια και προσβολή σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας το καλοκαίρι του 1974, Κυπρίους και Ελλαδίτες, προασπίζοντας την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κύπρου».

Το δεύτερο τμήμα του «Φακέλου», για το οποίο, λέει ο κ. Παπαπολυβίου, υπάρχει η δέσμευση ότι θα παραδοθεί από τη Βουλή των Ελλήνων εντός των επόμενων μηνών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένεται ότι θα περιέχει το συμπληρωματικό υλικό και τους φακέλους, που συγκεντρώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από διάφορες υπηρεσίες και υπουργεία, κυρίως στρατιωτικής προέλευσης, για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Κύπριο καθηγητή «είναι αδύνατο χωρίς αυτό το αρχείο να γραφτεί η ελληνική στρατιωτική ιστορία για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πηγή: http://www.parapolitika.gr