Επιστροφές φόρου τέλος! Αυτόματοι συμψηφισμοί.

Τέλος στις επιστροφές φόρου βάζει το νέο πληροφοριακό σύστημα που ενεργοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω του οποίου θα γίνονται αυτόματοι συμψηφισμοί με οφειλές προς άλλους φορείς του Δημοσίου,,
αλλά και παρακρατήσεις υπέρ μελλοντικών φόρων. Το σύστημα αυτοματοποιείται πλήρως και μαζί και η λήψη αναγκαστικών μέτρων με κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Μέσω του νέου συστήματος οι εφορίες θα πραγματοποιούν αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος, με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝΦΙΑ υπολείπονται να καταβληθούν και δεν έχουν λήξει.


Αν δεν υπάρχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ, θα συμψηφίζει τις επιστροφές φόρου που εκκρεμούν από προηγούμενο έτος με φόρους του τρέχοντος έτους τους οποίους οφείλουν οι δικαιούχοι των επιστροφών.

Δηλαδή οι επιστροφές φόρου εισοδήματος μπορεί να μην καταβάλλονται εντός του έτους που έχουν προκύψει, προκειμένου να συμψηφιστούν με υποχρεώσεις των δικαιούχων που θα προκύψουν το επόμενο έτος.

Την ίδια ώρα, οι επιστροφές φόρου που οφείλονται από το Δημόσιο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν να συμψηφίζονται αυτόματα με οφειλές τους προς άλλους φορείς του Δημοσίου, όπως ο ΕΦΚΑ.

Οι αρμόδιες για τις πληρωμές δαπανών δημόσιες υπηρεσίες προς ιδιώτες θα ακολουθούν τα εξής βήματα:

Θα αναζητούν αυταπάγγελτα από το σύστημα Taxisnet αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας, ακόμα και αν τα προς πληρωμή ποσά είναι χαμηλότερα από 1.500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο προβλέπεται κανονικά η υποχρέωση προσκόμισης ενημερότητας. Σε περίπτωση μη έκδοσης λόγω ύπαρξης οφειλής, η υπηρεσία υποβάλει αίτημα αυτόματου συμψηφισμού.

Θα απαιτούν από τους δικαιούχους των χρηματικών ποσών την προσκόμιση αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας, μέχρι να υπάρξει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των υπηρεσιών πληρωμών με τον ΕΦΚΑ, οπότε τα αποδεικτικά αυτά θα μπορούν να αναζητούνται αυταπάγγελτα.

Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από τα πιστωτικά εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα καταβάλλονται αφού προηγουμένως συμψηφιστούν με οφειλές των δικαιούχων προς το Δημόσιο, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες. Στην ουσία πολλά από τα ποσά των επιστροφών φόρου εισοδήματος θα «κατάσχονται» από τις ΔΟΥ για την πρώιμη εξόφληση όλων των δόσεων του ΕΝΦΙΑ του έτους 2017.

Πηγή: sofokleousin.gr